22 juli
,
8 dagar

Finland med Karelen

FINLAND - tusen sjöars land

Nya Valamo Kloster Savonlinna

Helsingfors Borgå Kuopio Rauma Åbo

 

Vårt systerland i öster bjuder på enastående möjligheter att njuta av en storslagen och fridfull natur. Finland är känt för sjöar med rent och klart vatten, och kallas ibland De tusen sjöarnas land. På denna resa upplever vi både naturen kring de stora sjöarna och atmosfären i huvudstaden Helsingfors, samt flera andra städer och idyller. En av de mest givande upplevelserna under hela resan är besöket på Nya Valamo kloster. Karelen är det östligaste landskapet i EU och dess gränser har ändrats många gånger under historiens lopp. Här möts öst och väst i en spännande blandning av unika seder och en färgstark kultur.                      

SÖNDAG

Middag.

Avresa på morgonen från påstigningsorten till Stockholm för resa med Tallink/Silja Line till Helsingfors.

Båten avgår 16.45. Ombord väntar buffémiddag. Kvällen avslutas kanske med shopping, kanske dans i nattklubben eller om vädret tillåter sitta ute på däck och njuta av naturen längs skärgårdens 30000 öar.

MÅNDAG

Frukost och middag.

Vi inleder besöket i Helsingfors med en Stadsrundtur 10–13 i den vackra staden.

Salutorget, Senatstorget, Domkyrkan, Finlandiahuset och Esplanaderna Efter rundturen ser vi mer av staden på egen hand.

På kvällen träffas vi i hotellets restaurang och delar med oss av dagens upplevelser.

 

TISDAG

Frukost och middag.

Vi fortsätter österut längs Finska viken och kommer snart till Borgå, där vi ser den gamla domkyrkan resa sina vita murar över en av finlands äldsta städer. Till Borgå stift hör alla Finlands svenska församlingar. I Borgå verkade och dog nationalskalden Runeberg.

Vi lämnar kusttrakterna och kommer till Lappeenranta som är vackert belägen vid sjön Saimens strand. Sitt namn har staden fått av att lapparna norrifrån kom hit för att köpa och sälja och än idag upplever vi livlig marknadshandel i staden. Därefter åker vi mot Imatra i södra Karelen.

Vi checkar in på det slottliknande hotellet i jugendstil som byggdes under tsartiden vid förra sekelskiftet. Läget vid den då brusande forsen trollband besökarna och platsen blev snart Finlands första stora turistattraktion. Hotellet besöktes av prominenta gäster mestadels från ryska sidan: kejserlig aristokrati, höga diplomater, officerare och konstnärer trivdes i Imatra. Idag finns promenadstigar från hotellet som leder ner till ravinen där forsen en gång flödade. Imatra består av ett flertal tämligen utspridda stadsdelar vid och runt floden Vuoksen. Bara 7 km från Imatra har vi den ryska gränsen (260 km).

ONSDAG

Frukost och middag.

Vi lämnar Imatra och följer den ryska gränsen ett stycke. Färden fortsätter över den fantastiska Punkaharju-åsen, en rullstensås som slingrar sig i ett smalt band,7 km, tvärs igenom det stora sjöområdet. Fantastiska vyer öppnar sig för oss på båda sidorna längs vår väg. Vi åker och besöker Kerimäki kyrka. Den räknas som världens största träkyrka och den är enorm. Bänkarnas sammanlagda längd är 1670 meter med 3 000 sittplatser. Med ståplatser medräknade finns det rum för cirka 5 000 människor i kyrkan. Det finns flera historier om varför kyrkan blev så stor då den 1847 stod färdig.

Vi kommer till Savonlinna som är väl värt ett ordentligt stopp. Staden är byggd på öar och holmar och här finns den medeltida fästningen Olofsborg . Slottet byggdes på sent 1400-tal av Erik Axelsson Tott, den svenske guvernören i Viborg, som ett försvar av Sveriges östra gräns. Slottet reser sig ur den klippiga ön och är det mest uppseendeväckande av Finlands gamla befästningar där hålls varje år en stor, internationellt välkänd opera­festival.

Vi åker vidare till Nya Valamo kloster. Klostret är Finlands ortodoxa kyrkas enda munkkloster och ligger i Heinävesi. Enligt klostrets egen krönika grundade den grekiske munken Sergei på 1100-talet ett kloster på ön Valamo i sjön Ladoga i Ryssland. Sin höjdpunkt hade klostret kring förra sekelskiftet och år 1913 bestod brödraskapet av 359 munkar och 562 noviser. Eftersom Valamo var ett ryskt kloster innebar revolutionen, 1917, en dramatisk förändring för brödraskapet. År 1939 hade antalet bröder krympt till bara 200. Till följd av kriget flydde klosterbröderna över sjön Ladogas is till Finland 1940 och de fann så småningom en fristad i Heinävesi. Man fick med sig de mest värdefulla relikerna och ikonerna och efter krigets slut grundade man det Nya Valamo kloster. Idag är turism den viktigaste näringskällan för bröderna och inom klosterområdet finns kafé och restaurang, hotell, bibliotek och en butik där vi kan köpa bärvin, som man själv tillverkar här. Vi får en guidad rundvandring på klostret och äter middag i restaurang Trapesa, grekiska för matbord. Efter middagen åker vi till Kuopio för övernattning (340 km)

TORSDAG

Frukost och middag.

 Idag tillbringar vi dagen i Kuopio. Vi tar en rundtur med bussen och bekantar oss med staden. Resten av dagen är programfri.

Har vi tur är det full fart på torghandeln. I Kuopio, på torget, kan man köpa en typisk finsk maträtt som heter kalakukko och det består av fisk och fläsk inbakat i rågbröd.

Nere vid hamnen ligger många restauranger och caféer där man kan sitta och pusta ut. Kanske en kortare båttur som avslutning på dagen innan middag serveras på hotellet.

 

FREDAG

Frukost och middag. 

Avresa 08.00. Efter frukost fortsätter resan genom sjöområdet till Jyväskylä. Denna helg så pågår Finska Rallyt och har vi tur kommer vi att se några av bilarna åka förbi.

I Keuruu tittar på vi den vackra träkyrkan från 1758. Vi kommer sedan till Tammerfors, Finlands näst största stad med nära 200.000 invånare. Staden ligger naturskönt på en smal landtunga mellan två vackra sjöar. Bland sevärdheterna kan nämnas Finlands högsta utsiktstorn,168 m, med en roterande restaurang där man har en vidunderlig utsikt över staden, vildmark och sjöar. Här finns också ett planetarium, den berömda utomhusteatern Pyynikki och ett stort akvarium.

Här stannar vi över natten och på hotellet serveras kvällens middag (300 km).

LÖRDAG 

Frukost och middag.

Avresa 08.00. Vi kör västerut mot Bottniska viken, kommer till Björneborg och reser vidare söderut till den idylliska gamla kuststaden Rauma. Där vi stannar för lunch och tar en promenad i gamla Rauma med sina pittoreska gränder och trähus.

Efter detta uppehåll fortsätter vi till Åbo som är Finlands äldsta stad, grundad 1229 och med många intressanta sevärdheter som slottet, domkyrkan, Sibeliusmuseet, Klosterbackens hantverksmuseum, Wäinö Aaltonens museum och det intressanta konstmuseet.

Så småningom går vi ombord på Siljas fartyg med destination stockholm, middag ombord. (260 km)

SÖNDAG

Frukost.

Ankomst till Stockholm 09.30.  Vidare resa mot hemorten efter en innehållsrik vecka i vårt östra grannland.


BOKA NU

9 990 kr
Rum
2 bädds utsideshytt
Bussreservation
Avbeställningsskydd

Var vänlig ange följande:
14  st. Platser kvar
Fullbokad 50st
.
Lägg i önskelista

Fullbokad 50st
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Snabba fakta

Finland med karelen

Avresa: Söndag 22 juli

Resdagar: 8

Pris: 9 990 kr

Reseledare: Raija Valtonen

Detta ingår

 • resa i helturistbuss från påstigningsorten
 • fem nätter i dubbelrum med d/wc
 • båtresa med två övernattningar i 2-b.-hytt insides m d/wc
 • sju frukostar
 • sju middagar
 • stadsrundtur Helsingfors med lokal guide
 • guidad visning av Nya Valamo kloster
 • guidad visning av Runebergs hem/museum i Borgå
 • guidad visning Kerimäki träkyrka
 • busskaffe med bröd i samband med pauser
 • färjekostnader, broavgift, vägskatter
 • reseledares tjänster
 • fri anslutning från Uppsala, Stockholm, Bålsta, Sala, Enköping, Strängnäs, Västerås, Hallstahammar, Köping, Eskilstuna, Kungsör, Arboga, Örebro

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum+enkelhytt 3 080 kr
 • Plats i 2-bädds utsideshytt - i mån av plats 500 kr
 • Reservation av plats i buss 200 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr

Pass eller nationellt ID-kort skall medföras.

OBS! Vi reser med båt. V.g. ange

födelsedatum (år-månad-dag) vid bokning.

Våra hotell

Natt 1: Silja Line Stockholm - Helsingfors

plats i 2-bädds hytt insides med d/wc

Natt 2: Scandic Grand Marina****

Skatuddskajen 7, FIN-00160 Helsingfors

Tel +358 9 16661

Antal rum: 137 - med dusch, toalett. Våningar: 5.

Hiss: ja. Läge på orten: högklassigt hotell i centrum. Särskilda handikapprum: ja. Övrigt: sauna restaurang.

Vår bedömning: hög klass - *****

Natt 3: Cumulus Resort Imatran Valtion hotelli****

Torkkelinkatu 2, 55100 Imatra

Tel +358 5 6252000

Antal rum: 133 - med dusch, toalett.

Våningar: 5. Hiss: ja. Läge på orten: centralt

Särskilda handikapprum: nej

Övrigt: sauna restaurang.

Imatra Statshotell är ett jugendslott i den finländska staden Imatra i landskapet Södra Karelen. Slottet byggdes efter ritningar av arkitekt Usko Nyström, stod färdigt 1903

Vår bedömning: hög klass - *****

Natt 4-5: Scandic Kuopio****

Satamakatu 1, Kuopio Tel+358 17 195111

Antal rum: 137 - med dusch, toalett. Våningar: 5.

Hiss: ja. Läge på orten: högklassigt hotell i centrum. Särskilda handikapprum: ja. Övrigt: sauna restaurang.

Vår bedömning: hög klass - *****

Natt 6: Scandic Tammersfors****

Hämeenkatu 1, 33100 Tampere

Tel +358 3 2446111

Antal rum: 231- med dusch, toalett. Våningar: 6.

Hiss: ja. Läge på orten: högklassigt hotell i centrum. Särskilda handikapprum: ja. Övrigt: sauna restaurang.

Vår bedömning: hög klass - *****

Natt 7: Silja Line Åbo - Stockholm

plats i 2-bädds hytt insides med d/wc