26 juli 2018
,
4 dagar

HARDANGERVIDDA

GEILO FLÅMSBANAN KJEÅSEN

Vårt grannland i väster lockar turister från hela världen med sin natur, storslagna fjordar, fjällvidder och höga berg. Ett mycket uppskattat resmål är Geilo - skidorten på Hardangervidda, som på sommar och höst är en naturpärla med frisk fjälluft och möjlighet till intressanta utflykter, som t ex Flåmsbanan - en av de vackraste tågsträckorna i världen med sin nerfart till fjorden och Kjeåsen - tidigare en av de mest isoler­ade gårdarna, högt ­belägen ovanför fjorden.

Vi bor tre nätter på Bardöla Högfjällshotell - ett trevligt hotell i Geilo, som hela familjen kan njuta av. Hotellet är vackert inrett av inredningsarkitekten ­Helene Hennie och har en avslappnad atmosfär. Här finns även ett stort SPA, ­fitness centre, trevlig restaurang och bar.

TORSDAG

Middag.

Avresa från påstigningsorten på morgonen.

Vi reser västerut förbi Örebro mot Karlstad.

Lunchpaus i Töcksfors. Resan går genom Värmland till Örje där gränsen passeras. Oslofjorden blir snart synlig och vi är strax i Oslo.

Nu börjar vår resa bland Norges berg, dalar och fjordar. Vi kör genom vacka Hallingdalen och kommer senare på eftermiddagen till resans mål Geilo, där vi skall bo tre nätter.

Ankomst 19.00.

FREDAG

Frukost och middag.

Avresa 08.00. Utflyktsdag.

Vi reser västerut över en av Europas största högfjällsplatåer Hardangervidda till Hardangerfjordens inre del. Vi hinner även göra ett uppehåll vid Vöringsfossen - ett av Norges högsta vattenfall. Vägen genom Måbödalen tar oss till Eidfjord.

Snart når vi dagens utflyktsmål Kjeåsen - bondgården högt beläget på en klippa ovanför fjorden. Utsikten härifrån är fantastisk! Här ser vi familjen Aasens och systrarna Wiiks hus.

Livet på gården berättas om i Bror Ekströms bok ”Folket på Kjeåsen” - en bok som kan vara intressant att läsa före besöket här.

Detta är en näst intill drömlik plats för en liten bondgård, på en sluttning ner mot Hardanger­fjorden. Man har svårt att föreställa sig att folk överhuvudtaget kan ha levt här uppe.  (270 kr)

 (270 km)

LÖRDAG

Frukost och middag.

Avresa 08.00. Utflyktsdag.

Flåmsbanan från Myrdal ner till Sognefjorden är dagens utflyktsmål. Från Geilo järnvägsstation tar vi Bergensbanan, som under 1 tim 30 minuters färd för oss upp till 1200 meters höjd vid ­Myrdals station. Läs gärna Jan Guillou´s bok ”Brobyggarna”, som i romanform skildrar byggandet av Bergensbanan.

Här kliver vi av och byter till Flåmsbanan som tar oss ner till Flåm. Denna järnvägssträcka är ett fantastiskt stycke ingengörskonst. På en sträcka av 20 km från Myrdal till Flåm är det en höjdskillnad på 864 m!

Väl nere i Flåm vid Sognefjorden - världens längsta fjord - möter vår buss. Återresa genom den spekatulära Aurlandsdalen till Geilo. (470 kr) (250 km)

SÖNDAG

Frukost.

Avresa 08.00.

Detta är resans sista dag och vi reser hemåt. Uppehåll vi Hadeland, Norges mest kända glasbruk. Norges motsvarighet till Orrefors, Kosta etc.

Via Kongsvinger, gränsen och Morokulien är vi snart i Charlottenberg, där vi gör lunchuppehåll.

Vi fortsätter genom Värmland. På avstånd ser vi Brunskogs kyrka känd från ­Gustav Frödings dikter. Karlstad och Frödings Alsters herrgård liksom ­Bofors passeras innan vi kommer till Örebro.

Vidare mot Mälardalen.

Återkomst till hemorten på kvällen.

 

Kjeåsens fjällgård ligger vid Simadalsfjorden i Eidfjord kommun, på ca 530 meters höjd över havet. Fram till 1974 fanns bara en stig upp till gården. Idag leder en 5 km lång väg, varav 2,6 km tunnel, upp till gården. Den har varit bebodd sedan 1650-talet fram till 1960-talet.

Flåmsbanan är ett mästerverk i järnvägsbygg­ande som stod klart 1940 och elektrifierades 1944. Resan från Myrdal till Flåm tar 60 minuter.  Nya lok och vagnar har gjort Flåmsbanan till en av Norges största turistattraktioner.

Namnet Morokulien lanserades 1959 av Lennart Hyland, Sverige och Randi Kolstad, Norge, i samband med ett radioprogram som hette ”Över alla gränser”. Namnet uppfanns av Bertil Perrolf. Den svenske och den norske statsministern (Tage Erlander och Gerhardsen) erkände den 3 oktober 1959 Morokulien som Nordens nya stat, Sveriges Radios och Norsk Rikskringkastings land. Livslängden var dock bestämd till en vecka. Staten Morokulien kunde bland annat stoltsera med världens enda internationella postverk.

Den nya staten fanns med i programmet ”Över Kölen”.


BOKA NU

4 690 kr
Rum
Heldagsutflykt Hardangervidda och Kjeåsen
▲ = denna utflykt ska bokas före avresa.
Heldagsutflykt Flåmsbanan och Aurlandsdalen
▲ = denna utflykt ska bokas före avresa.
Bussreservation
Avbeställningsskydd

Var vänlig ange följande:
34  st. Platser kvar
Fullbokad 48 platser.
.
Lägg i önskelista

Fullbokad 48 platser.
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

Hardangervidda

Avresa: Torsdag 26 Juli

Resdagar: 4

Pris: 4 690 kr

Reseledare: Lars Sköld

Detta ingår

  • resa i helturistbuss från påstigningsort
  • tre övernattningar i 2-b rum m d/wc
  • tre frukostar
  • tre middagar
  • busskaffe med bröd i samband med pauser
  • färjekostnader och vägskatter
  • reseledares tjänster

Fri anslutning från Uppsala, Stockholm, Bålsta, Sala, Enköping, Strängnäs, Västerås, Hallstahammar, Köping, Eskilstuna, Kungsör, Arboga, Örebro

Frivilliga tillägg

  • Enkelrum 1040 kr
  • Reservation av plats i buss 100 kr
  • Avbeställningsskydd 230 kr

Utflykter

▲ heldagsutflykt Hardangervidda och Kjeåsen 270 kr

▲ heldagsutflykt Flåmsbanan och Aurlandsdalen 470 kr

▲ = denna utflykt ska bokas före avresa.

Avrese- och hemkomsttider, se tabell 1

http://nordsydresor.se.wikinggruppen.eu/info/tabell-1-avrese-och-hemkomsttider/

Pass eller nationellt ID-kort skall medföras.

Vårat hotell

Natt 1-3: Bardöla Höyfjellshotel***

Bardölavegen 33, N-3580 GEILO

Tel +47 32 09 41 00

Antal rum: 115 - med bad/dusch, wc, TV. Våningar: 4.

Hiss: ja. Läge på orten: Bardøla Høyfjellshotell ligger idyllisk i Geilo vid sluttningen av Hallingskarvet.

Särskilda handikapprum: nej. Övrigt: restaurang.