30 juni
,
8 dagar

Midnattssol - Lofoten, Lappland & Kiruna

med Esrange och Jukkasjärvi Ishotell

Lofoten är Nordnorge från sin mest äventyrliga sida. Höga fjäll som sträcker sig ut mot havet, fjordar mellan de mest fantastiska bergsklippor, ljusa stränder och gröna marker. Under knappt två månader lyser midnattsolen i väster. Följ med till Norges kanske mest fascinerande landskap. Lofoten är en grupp av öar som har fått sitt namn för att det liknar tassen på ett lodjur. Under resan kommer vi bland annat att besöka Silvermuseet i Arjeplog, Saltstraumen med sitt kraftiga tidvatten, Bodö, Fiskelägeret i Nusfjord, Lofotsmuseet och lofotsakvariet. Efter dagarna ute på Lofoten åker vi via Riksgänsen, Abisko till Kiruna där vi besöker Jukkasjärvi Ishotell och Esrange rymdraketbas. På väg från Kiruna stannar vi till i Gammelstad innan vi kommer fram till vårt sista hotell i Björkarnas stad, Umeå. Här bor vi mitt i centrum precis vid kanten av Vindelälvens utlopp.

LÖRDAG

Avresa från påstigningsorten på morgonen genom Mälardalen och Uppland. Efter att Uppsala passerats tar vi kaffepaus. Vidare utefter kusten förbi Gävle. Vid Tönnebro tar vi inlandsvägen till Ljusdal där vi äter lunch. Vidare mot dagens mål, vi följer inlandsvägen förbi Ånge och upp till Östersund. Före ankomst till hotellet gör vi ett besök på Frösön och Frösö kyrka.

SÖNDAG

Frukost och middag. Avresa 08.00.

Vi åker inlandsvägen via Strömsund och Dorotea till Vilhelmina, där vi gör lunchuppehåll. Besök på sameslöjdgalleriet och sameslöjdaren Sven Åke Risfjälls utställning och försäljning av traditionellt sydsamiska produkter. Innan vi anländer till vårt hotell i Arvidsjaur besöker vi Skogssamiska kyrkstaden, ”Lappstan”, med ett stort antal träkåtor och härbren från 1600-talet.

Ankomst Arvidsjaur 17.30

MÅNDAG

Frukost, lunch och middag. Avresa 08.00.

Vi lämnar Arvidsjaur och far mot Arjeplog och dagens första stopp Silvermuseet. Där får vi en inblick i ortens, samernas och nybyggarnas historia. Museet skapades av Einar Wallquist, som under fyrtio år var provinsialläkare i Arjeplog. Vi åker vidare mot Norge, stopp för lunch i Vuoggatjålme, vid foten av fjällvärden. Efter lunch åker vi mot Bodö Vägen vi åker på kallas Silvervägen. Namnet syftar på de transporter av silvermalm och blymalm som gick från Nasafjäll silververk (1635–1659 och 1770–1810) till en hamn vid Bottenviken. Oftast var det Piteå eller Kåge som användes som uthamn. Malmen transporterades vintertid över främst sjöar och myrar av samer med rendragna ackjor. Innan vi kommer fram till Bodö stannar vi till vid Saltstraumen, världens starkaste malström - ett naturfenomen som skapas av tidvattnet och dess olika nivåer! Ankomst Hotellet ca 18,00 Sevärt här är bl a Bodö Domkyrka med känd glasmålning. Så här långt norrut går solen aldrig ner under sommarnätterna. Här kan Du beundra midnattssolen från 3 juni till 8 juli.

TISDAG

Frukost och middag Avresa 08.00

Vi börjar dagen med att ta färjan från Bodö och Mosknes. Nu väntar en tvådagarsvistelse bland Lofotenöarna och huvudortenSvolvaer. Lofotens centralort är administrationscentrum i Vågan kommun i Nordland , känd som ”huvudstad” på Lofoten. Idag njuter vi av den yttre delen av Lofotenöarna, Vi upplever bl a Nusfjord med sina fiskebodar och lanthandel. Fiskeläget Henningsvaer - byggt på en mängd öar. Det charmiga fiskeläget Sund och Reine - av många ansett som Norges vackraste småstad. en stor sevärdhet. Glöm inte kameran!

Ankomst Svolvär ca 18.30

ONSDAG

Frukost och middag. Avresa 08.00. Idag använder vi förmiddagen på Lofotmuseet och Lofotsakvariet. Efter lunch lämnar vi Svorvaer och åker på vackra vägar mot Narvk-staden, som är utlastningshamn för malmbanan från Kiruna. Övernattning på nya Scandic Hotel Narvik, från vars skybar på 16:e våningen du kan se Midnattsolen om vädret är gynnsamt.

TORSDAG

Frukost, lunch och middag. Avresa 08.00.

Vi lämnar nu Narvik och passerar snart Riksgränsen, vi kommer till Abisko nationalpark. Här finner du den fjällbjörksklädda Abiskodalen och det vackra och lättillgängliga fjället Njullá, mest känt för sin blomsterrikedom. Färden går vidare mot Kiruna och kommer till Jukkasjärvi. Vi börjar med lunch innan visning av Jukjkasjärvi Ishotell. Efter visningen gör vi ett kort stopp vid Jukkasjärvi kyrka innan vi åker ut till Esrange rymdraketbas som började byggas 1964. Första raketen från basen sköts upp redan 1966.

Ankomst till vårt hotell. ca 18.30

FREDAG

Frukost. Avresa 08.00.

Före avresa från Kiruna besöker vi Kiruna kyrka och stadshuset innan vi sätter kurs mot Umeå, ”Björkarnas stad”. Vi stannar till i Gammelstad. Gammelstad brukar ofta beskrivas som det egentliga Luleås äldsta del. Kring kyrkan ligger Gammelstads kyrkstad med 408 kyrkstugor i nära ursprungligt skick. Kyrkstaden finns med på UNESCOS världsarvslista. Färden går vidare söder ut via Piteå, Skellefteå innan vi når fram till Umeå. Vi bor mitt inne i Umeå centrum.

 

LÖRDAG

Frukost. Avresa 08.00

Vi kör söder ut på E4 an via Örnsköldsvik, Sundsvall och Gävle. Lunch­uppehåll efter vägen. Åter till hemorten på kvällen.

Resan stängd. Tag kontakt så kollar vi om det finns plats.


BOKA NU

10 490 kr
Rum
Bussreservation
Avbeställningsskydd

Var vänlig ange följande:
0  st. Platser kvar
Resan stängd. Tag kontakt så kollar vi om det finns plats.
.
Lägg i önskelista

Resan stängd. Tag kontakt så kollar vi om det finns plats.
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

Midnattssol - Lofoten, Lappland & Kiruna

Avresa: lördag 30 juni

Resdagar: 8

Pris: 10 490kr

Reseledare: Lars Malmström

Detta ingår

 • resa i helturistbuss från påstigningsorten
 • sju övernattningar i 2-b rum m d/wc
 • sju frukostar
 • fem middagar
 • två luncher Icehotel Jukkasjärvi och Vouggotjalme
 • besök visning Silvermuseet i Arjeplog
 • besök Lofotsakvariet och Lofotsmuseet
 • besök visning Icehotel Jukkasjärvi
 • besök Esrange rymdraketbas
 • busskaffe med bröd i samband med pauser
 • färjekostnader och vägavgifter
 • reseledares tjänster
 • fri anslutning från Uppsala, Stockholm, Bålsta, Sala, Enköping, Strängnäs, Västerås, Hallstahammar, Köping, Eskilstuna, Kungsör, Arboga, Örebro

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum 2 680 kr
 • Reservation av plats i buss 200 kr
 • Avbeställningsskydd 520 kr

Avrese- och hemkomsttider

Meddelas i samband med att färdhandlingar utsändes

Pass eller nationellt ID-kort skall medföras.

Våra hotell

Natt 1: Clarion Hotel Grand Östersund****

Prästgatan 16, 831 31 Östersund Tel 063-556000 Antal rum: 176 med bad/dusch, wc, TV. Våningar: 4.

Hiss: ja. Läge på orten: centralt, lokal trafik.

Särskilda handikapprum: nej.

Övrigt: frukostbuffé, restaurang, pub, bastu..

Vår bedömning: hög klass, ******

Natt 2: Hotell Laponia***

Storgatan 45, 93333 Arvidsjaur Tel 0960-55500 Antal rum: 115 med bad/dusch, wc, TV. Våningar: 3.

Hiss: ja. Läge på orten: centralt, lokal trafik.

Särskilda handikapprum: nej.

Övrigt: frukostbuffé, restaurang, bar, pool, bastu.

Vår bedömning: hög klass, ******

Natt 3: Scandic Havet Bodö****

Tollbugaten 5 N-8006 Bodø Tel +47 75 50 38 00 Antal rum: 234 med bad/dusch, wc, TV. Våningar: 14.

Hiss: ja. Läge på orten: Fantastiskt läge i Bodö centrum. Särskilda handikapprum: ja.

Övrigt: Nybyggt hotell 2014 mitt i centrum, med utsikt över norska kusten och fjällen, restaurang och bar

Vår bedömning: hög klass, ******

Natt 4: Thon Hotel Lofoten****

Torget, N-8300 Svolvær

Tel +47 76 04 90 00

Antal rum: 190 med bad/dusch, wc, TV. Våningar: 9. Hiss: ja. Läge på orten: Thon Hotel Lofoten ligger idyllisk vid hamnen i anslutning till Lofoten Kulturhus. Mitt i hjärtat av Lofoten. Gångavstånd till alla attraktionerna i Svolvær. Särskilda handikapprum: ja.

Övrigt: restaurang och bar

Vår bedömning: hög klass, *****

Natt 5: Scandic Narvik****

Kongensgate 33 N-8505 Narvik

Tel +47 76 96 48 00

Antal rum: 150 med bad/dusch, wc, TV. Våningar: 16. Hiss: ja. Läge på orten: Narviks centrum. Särskilda handikapprum: nej.

Övrigt: Nytt hotell mitt i centrum, restaurang och skybar på 16:e våningen.

Vår bedömning: hög klass, *****

Natt 6:  Hotell Scandic Ferrum***

Lars Janssonsgatan 15, 981 31 Kiruna

Tel: 0980 39 86 00

Antal rum: 169 med bad/dusch, wc, TV. Våningar: 4. Hiss: ja. Läge på orten: i centrum. Särskilda handikapprum: nej.

Övrigt: restaurang och bar, bastu.

Vår bedömning: god mellanklass, ****

Natt 7:  Hotell Scandic Plaza ***

Storgatan 40, 903 04 Umeå Tel 090 - 177000 Antal rum: 198 med bad/dusch, wc, TV. Våningar: 14. Hiss: ja. Läge på orten: centralt beläget. Särskilda handikapprum: nej.

Övrigt: restaurang, bastu.

Vår bedömning: god mellanklass, ****