22 maj
,
6 dagar

Sydsvenska sevärdheter

En kultur och upplevelseresa i Södra Sverige. Vi startar i Mälardalen, färdas genom Östergötland och glasriket innan vi kommer till Kalmar, där vi övernattar. En dag ägnas åt Kalmartrakten och södra Öland innan vi styr söderut till Österlen och Simrishamn. Brösarps backar och Kivik blir besöksmål här. Övernattning på klassiska Hotell Svea i Simrishamn. Vidare utefter Skånes kust, Glimmingehus, Ystad och Lund till Helsingborg. I Lund gör vi lunchuppehåll och gör stadsvandring med lokalguide. Nu väntar Sveriges västkust på oss. Via Halland och Bohuslän kommer vi så småningom till Dalsland och Håverud – känt för sin akvedukt. Resan fortsätter till Alfred Nobels och Fröd­ings Värmland. Resans avslutandedag börjar vi på Lars Lerins Sandgrund och sedan vidare till Grythyttan med Måltidens hus innan vi åter är i Mälardalen.

TISDAG

Lunch.

Avresa på morgonen från Mälardalen. Uppehåll i Arboga vid Dinners för frukostpaus. Vidare söderut förbi Örebro och Askersund till Motala. Staden är känd för sitt radiomuseum och Göta Kanal.

I Heliga Birgittas Vadstena gör vi ett kort uppehåll innan vi fortsätter till rest. Vätterleden där vi bjuds på lunch.

Senare på eftermiddagen kommer vi till Kosta glasbruk ett av Sveriges äldsta och i bruk sedan 1742.

Ankomst till Kalmar omkr kl 18.00. Övernattning på Calmar Stadshotell.

ONSDAG

Frukost och middag.

Idag börjar vi med en rundtur på södra Öland. Vi kör över Ölandsbron byggd 1967-72. Öland är Sveriges minsta landskap och landets näst största ö. Naturen är unik och uppmärksammades redan av Carl von Linné på 1740-talet. På det s k Alvaret, där kalkstensberggrund­en täcks av ett tunt jordlager växer många sällsynta arter.

Ön är även känd för sitt fågelliv och vid sydspetsen finns Ottenby fågelsstation. Odlingslandskapet finns med på UNESCOS världskulturarvslista. Här finns även gravfält, fornborgar och skeppssättningar som berättar om öns förflutna. Uppehåll för lunch.

På eftermiddagen följer vi den vackra kustvägen genom Blekinge och in i Skåne. Vid Brösarps backar gör vi kaffepaus i fager Skånenatur. Vi hinner även med ett besök i Kivik före ankomst till Simrishamn. (454 km)

TORSDAG

Frukost.

Vi lämnar hamnstaden Simrishamn med sina låga hus och stora köpmansgårdar. Omedelbart söderut ligger Brantevik, som vid mitten av 1800-talet hade Sveriges största segelfartygsflotta. Glimmingehus - Nordens enda i original bevarade medeltida riddarborg blir vårt första uppehåll. Den byggdes omkr år 1500 av riksamiralen Jens Holgerson Ulfstrand.

Uppehåll i ”Wallanders” Ystad. Här tittar vi på korsvirkeshusen kring Stortorget, tegelstenskyrkan S:ta Maria från 1200-talet, Gråbrödraklostret m.m.

Lunchuppehåll i Lund, universitetsstaden och en av Sveriges äldsta städer från 1180-talet. Vi gör en Stadsvandring med lokalguide.

Ankomst Helsingborg omkr 17.00.

På kvällen kan du följa med och ”Tura på Scandlines” mellan Helsingborg och Helsingör och äta middag i Helsingör. (220 km)

FREDAG

Frukost och middag.

Avresa 09.00. Vi reser norrut längs Hallandskusten. Efter att vi passerat Hallandsåsen gör vi en avstickare till tennismetropolen Båstad. Vidare längs E6 till världskulturarvet Grimeton radio station. Ett utflyktsmål som skiljer sig från allt annat i världen. Härifrån sändes de första trådlösa signalerna till Amerika med hjälp av morsealfabetet och Ernst Alexandersons teknik för trådlös telegrafi. Den välbevarade radiostationen är inte ett museum i vanlig bemärkelse eftersom tekniken för långvåg från 1920-talet fortfarande är i drift. Detta, och den stora betydelse radiostationen haft för miljoner människor, gav radiostationen status av världsarv på UNESCO:s världsarvslista 2004.

Lunchuppehåll i Varberg. Sevärt här är Varbergs fästning och de långa sand- och klippstränderna. Före ankomst till Stenungsund gör vi ett besök i seglarmetropolen Marstrand. känd bl a för Carlstens fästning där ”Lasse-Maja” avtjänade sitt straff.

Övernattning på Stenungsundsbaden Yacht Club. (330 km)

LÖRDAG

Frukost och middag.

Vi tar vägen över Tjörn, Orust innan vi är framme vid Göta Älv. Fallen och slussarna i Trollhättan blir första sevärdheterna att besöka idag. Att skapa en segelbar handelsled mellan västerhavet och Vänern hade länge varit en dröm. Först i början av 1800-talet stod den första slusstrappan klar. Ända fram till vår tid har nya och större slussar byggts. Även flera vatten­kraftverk har byggts. Det första stod klart redan 1910.

Håverud blir nästa besök. Här korsar akvedukt, järnvägsbro och landsvägsbro varandra på olika höjder. ­Akvedukten är en del av Dalslands kanal och skapades av Nils Ericsson 1864. Lunchuppehåll efter vägen.

Ankomst till Karlstad omkr. kl 17.00. Avslutnings­middag på trevlig restaurang. (360 km)

SÖNDAG

Frukost och lunch.

Idag börjar vi med guidad visning på Lars Lerins utställning på Sandgrund. Efter visningen åker vi mot Grythyttan där vi får guidad visning

på Måltidens hus i Grythyttan. Måltidens Hus är utställningspaviljongen som representerade Sverige på världsutställningen i Sevilla 1992. Paviljongen är idag omvandlad till ett centrum för mat, dryck och måltidens form.

Åter till hemorten på kvällen efter en fascinerande resa genom södra Sverige.


BOKA NU

6 990 kr
Rum
Bussreservation
Avbeställningsskydd

Var vänlig ange följande:
43  st. Platser kvar
Fullbokad
.
Lägg i önskelista

Fullbokad
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

Avresa: tisdag 22 maj

Sydsvenska sevärdheter

Resdagar: 6

Pris: 6 990 kr

Reseledare: Ännu ej fastställt

Detta ingår

 • resa i helturistbuss från påstigningsort
 • fem nätter i dubbelrum med d/wc
 • fem frukostar
 • tre middagar
 • två luncher
 • kvällstur/färjebiljett Scandlines Helsingborg-Helsingör t/r
 • samtliga arrangemang, besök och entréer enligt program
 • busskaffe med bröd i samband med pauser
 • färjekostnader, broavgifter, vägskatter
 • reseledares tjänster
 • Fri anslutning från: Uppsala, Stockholm, Bålsta, Sala, Enköping, Strängnäs, Västerås, Hallstahammar, Köping, Eskilstuna, Kungsör, Arboga, Örebro

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum 1430 kr
 • Reservation av plats i buss 200 kr
 • Avbeställningsskydd 350 kr

Pass krävs inte för denna resa.

Avrese- och hemkomsttider, se tabell 1

Observera hemkomsttid ca 2 timmar tidigare.

Våra hotell

Natt 1: Calmar Stadshotell ***

Stortorget 14, 392 32 Kalmar

Tel 0480-49 69 00

Antal rum: 138 med toalett, TV, WiFi. Våningar: 4.

Hiss: ja. Läge på orten: centrum vid Stortorget och affärsgata. Särskilda handikapprum: nej.

Övrigt: restaurang, bar.

Vår bedömning: god mellanklass, ****

Natt 2: Hotell Svea Simrishamn***

Strandvägen 3, 272 21 Simrishamn.

Tel 0414 411720

Antal rum: 60 med dusch, wc, TV, WiFi. Våningar: 3. Hiss: ja. Läge på orten: centralt, lokal trafik.

Särskilda handikapprum: nej.

Övrigt: Charmigt och personligt hotell, beläget vid havet men mitt i centrala Simrishamn.Restaurang och pub.

Vår bedömning: god mellanklass, ****

Natt 3: Comfort Hotell Nouveau***

Gasverksgatan 11, 252 25 Helsingborg

Tel 042-37 19 50

Antal rum: 95 med dusch, wc, TV, WiFi. Våningar: 3

Hiss: ja. Läge på orten: centralt beläget nära Knutpunkten och Scandlines färjor. Särskilda handikapprum: nej. Övrigt: restaurang, bar.

Vår bedömning: god mellanklass, *****

Natt 4: Hotell Stenungsundsbaden Yacht Club****

Södra Stenungsön, 444 48 Stenungsund

Tel: 0303-72 68 00

Antal rum: 215 med dusch, wc, TV, WiFi. Våningar: 4. Hiss: ja. Läge på orten: vackert beläget vid Hakefjorden. Särskilda handikapprum: nej. Övrigt: Spa, restaurang och bar. Vår bedömning: hög klass, ******

Natt 5: Hotell Scandic Winn Karlstad***

Norra Strandgatan 9-11 652 24 Karlstad

Tel: 054 776 47 00 Antal rum: 199 med dusch, wc, TV, WiFi. Våningar: 3. Hiss: ja. Läge på orten: centralt, lokal trafik. Särskilda handikapprum: nej. Övrigt: restaurang och bar.

Vår bedömning: god mellanklass, ****