ÖSTERLEN och BORNHOLM

 Rönne Christians Ö

Välkommen till Bornholm - Östersjöns pärla och ett Norden i miniatyr. Ön i ­mitten av södra Östersjön är inte stor - allt finns på en yta av 30x42 km.

Här finner du långa sandstränder och dramatisk klippkust liksom ljunghedar och storslagna klitter allt blandat med fruktbara åkrar och välskötta bondgårdar, många med halmtak

Bornholm erbjuder kultur, historia, vackra byggnader, fager natur liksom en glimt av storstaden i form av shoppinggator och restauranger. Huvudort på öns västra sida är Rönne med båtförbindelse till Ystad. Ön är känd för sina rundkyrkor, kyrkorum som samtidigt tjänade som försvarsanläggningar. Störst är S:t Laurentiuskyrkan i Österlars från 1000-talet med en diameter på 18 meter. På Bornholm finns också Danmarks största borgruin, Hammershus, belägen 74 mhö på en klippa i Östersjön, grundad 1258 av den danske ärkebiskopen i Lund. 

 

MÅNDAG

Avresa på morgonen från påstigningsorten.

Uppehåll för förmiddagskaffe och senare lunch på rest. Vätterleden. Vidare söderut förbi Hässleholm till Ystad där vår båt väntar. Avresa 18.30.

Efter ankomst till Rönne 19.50, åker vi direkt till vårt hotell Griffen i Rönne, där vi bor tre nätter.

TISDAG

frukost och middag

Nu väntar en intressant utflykt på Bornholm. Vår lokalguide tar oss med på rundtur på ön och visar oss de bästa sevärdheterna på ön. Ön är liten och avstånden korta, vilket gör att vi hinner med det mesta utan onödigt jäkt!. Typiskt för ön är rundkyrkorna - kyrkorum som samtidigt tjänade som försvars­anläggningar. Störst är S:t Laurentiuskyrkan i Österlars från 1000-talet med en diameter på 18 meter. På Bornholm finns även Danmarks största borgruin Hammershus, belägen 74 möh på en klippa i Östersjön och grundlagd 1258 av den dåtida danske ärkebiskopen i Lund.

Sevärt är även de vackra, pittoreska, små fiskelägena på öns östra sida - Gudhjem, Sandvig-Allinge och Svaneke.

ONSDAG

frukost och middag

Idag kan du följa med på en båtutflykt till Christans Ö - fästningsön öster om Bornholm. En ö som på sin tid kallades ”Nordens Gibraltar”. (450 kr)

Om du väljer att stanna kvar i Rönne har du dagen till egen disposition. Vårt hotell ligger i anslutning till huvudorten Rönne centrum. Här finns intressanta miljöer, affärer, hantverkarbodar, gallerier och museer.

På kvällen gemensam avskedsmiddag.

TORSDAG

Frukost.

Dags att lämna Bornholm för denna gång.Vår båt avgår 10.30 från Rönne med ankomst till Ystad kl 11.50 Efter ankomst till Ystad fortsätter vi resan hemåt. Uppehåll för kaffe och mat på hemvägen.

Återkomst till hemorten på kvällen.

 

Hammershus borgruin är en väl befäst borg, som Lunds ärkebiskopar under medeltiden innehade på Bornholm.  Borgen låg på öns nordvästra udde, nära Hammeren. Under stridigheterna mellan ärkebiskoparna och kungarna intogs Hammershus flera gånger av de senare, till exempel 1259, 1265, 1319 och 1325. År 1521 innehades den av Kristian II som höll biskop Jens Andersen Beldenak från Fyn fången där. Samma år blev fästningen intagen av lübeckarna som besatte den till 1575. 1645 intogs Hammershus av en svensk militärstyrka under Carl Gustaf Wrangel och i freden i Roskilde 1658 tillföll Bornholm Sverige. En svensk styrka under ledning av guvernören Johan Printzensköld stationerades i Hammershus. Men när öns invånare under ledning av Jens Pedersen Kofoed gjorde uppror och dödade guvernören tvingades den svenska styrkan ge sig av. 1660–1661 hölls Corfitz Ulfeldt och hans hustru Leonora Christina fängslade på Hammershus, vilket också senare användes som statsfängelse.  Omkring 1750 revs borgen till en del och nu återstår endast ruiner. 


BOKA NU

6 990 kr
Rum
Bussreservation
Utflykt ChristiansÖ
Anslutningskostnad, T o R

Var vänlig ange följande:
48  st. Platser kvar
Fullbokad
.
Lägg i önskelista

Fullbokad
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

BORNHOLM 

Avresa: Måndag 29 maj

Resdagar: 4

Pris: 6 990 kr

Reseledare: Lillemor Norrby

Detta ingår

 • resa i helturistbuss från påstigningsort
 • tre nätter i dubbelrum med d/wc
 • tre frukost och två middagar
 • lokalguide Bornholm
 • båtresa Ystad-Rönne t.o.r
 • busskaffe med bröd i samband med pauser
 • färjekostnader, broavgifter, vägskatter
 • reseledare

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum 1 950 kr
 • Reservation av plats i buss 100 kr

Utflykter

 • Christians Ö 450 kr

Fri anslutning från: Uppsala, Enköping, Västerås, Hallstahammar, Köping, Arboga, Örebro

Anslutning till en kostnad från: Bålsta, Sala, Strängnäs, Eskilstuna, Kungsör

Pass

Vi rekommenderar Pass eller nationellt id-kort men som svensk medborgare räcker godkänd legitimation. 

Avrese- och hemkomsttider, se tabell 1

OBS! Vi reser med båt. V.g. ange

födelsedatum (år-månad-dag) vid bokning.

Våra hotell

Natt 1-3: Hotell Griffen***