2 september
,
9 dagar

Frankrike – kultur, dryck & mat

Reims Normandie Loiredalen Beaune Alsace

 

Frankrike är av hävd ansett som det främsta vinlandet. Här förenas natur, ­historia, mat och dryck i en unik upplevelse. Vår resa tar oss till stora vindistrikt som ­Bourgogne, Alsace, Reims – Champagneområdet och Loiredalen – Anjou, ­Saumur och Chinon. I Loiredalen finns världsberömda vackra slott, ett milt ­klimat, fylliga viner och ett uttryck för vad vi kallar ”livets goda”. Resan tar oss även till ­Normandie – hertigdömet skapat av nordiska vikingar på 800-talet. Här erbjuds läckerheter som ost, skaldjur, cider och calvados. Resan ger er rikliga ­tillfällen till förmånliga inköp av viner till goda priser.

ONSDAG

Avresa från påstigningsorten.

Uppehåll för lunch på rest. Laganland. Vi åker över Öresundsbron, tar färjan Rödby-Puttgarden och kommer på kvällen till vårt Hotell Leonardo Hamburg Stillhorn.

TORSDAG  

frukost och middag

Avresa 08.00. Vi färdas genom norra Tyskland förbi Bremen och Aachen. Lunchpaus efter vägen. Ardennerna och Liége passeras innan vi når dagens resmål Champagnestaden Reims. Vi bor på Best Western Premier Hotel de la Paix (790 km)

FREDAG      

frukost och middag

Vi börjar dagen med ett besök hos Mumm Champagnetillverkare – visning och provsmakning. Tillfälle till inköp. Resan fortsätter via Amiens, Le Havre och Honfleur. Vi hamnar i Calvadosens hemland. Efter besök hos den kända calvados producenten Christian Drouin når vi Caen i Normandie – grundlagt av vikingar på 800-talet – ett grönt, frodigt landskap med kor, äppelträdgårdar, cider, calvados, ostar och herrgårdar. Caen förknippas med Wilhelm Erövraren. Bl.a. grundades slottet och de två klosterkyrkorna på 1000-talet av honom. Han förknippas även med slaget vid Hastings i England 1066, vilket lade grunden till ­nuvarande Stor­britannien. Ankomst vårt Hotell Inter de France på kvällen, två nätter.      (389 km)

LÖRDAG  Utflyktsdag    

frukost

Avresa 08.30. kring temat Dagen D - 6 juni 1944.

Vi lämnar Caen och börjar dagen med ett besök på invasionsstränderna i Arromanches les Bains, museet som berättar om den konstgjorda hamnen.

Eftermiddagen fortsätter vi med att se bland annat Amerikanska kyrkogården, och Omaha beach. Dagens rundtur avslutas vid berömda Pegasus Brigde, med det första ”befriade” värdshuset i Normandie juni 1944!!(430kr)

Åter till Caen och middag på egen hand. Här rekommenderas att äta något från havet, t.ex. musslor.

SÖNDAG

frukost

Avresa 08.00 Resan fortsätter därefter söderut till Loiredalen. Snart är vi i Tours i området Touraine, där vi bor två nätter. Detta är hjärtat av Loiredalen. Tours gamla stadsdel är full av smala gat­or med vackra korsvirkeshus. Kända viner här är Vouvray – mousserande viner gjorda på druvan Chen­in Blanc och Chinon med röda, rosé och vita viner. Vi stannar till i Chinon för vinprovning.

Ankomst omkring 16.00 till Le Grand Hotel i Tours. (280 km)

MÅNDAG     

frukost

 Avresa 08.00. Vi lämnar Loiredalen och följer floden Loire. Vi reser mot nästa vinområde, Bourgogne och vinstaden Beaune. Staden blev ett centrum för vinodlingen redan på 300-talet och den katolska kyrkan spelande därefter en avgörande roll för utvecklingen. Det var munkar som kom fram till vilka vingårdslägen som gav bäst vin och vilka druvor som var mest lämpade för respektive läge. Deras arbete ligger till grund för den hierarki med grand cru, premier cru och så vidare som används i dag. I Bourgogne tillverkas röda och vita viner, en liten del rosévin och det mousserande vinet crémant de bourgogne. På eftermiddagen stannar vi i distriktet Nuits-Saint-Georges och besöker en vingård för provning av de exklusiva vinerna. Ankomst på eftermiddagen till Beaune – hertigarna av Burgunds ­huvudstad på 1500-talet och numera centrum i vinområdet Bourgogne.

Vinshopping på stormarknad; här finns ett rikligt utbud av kvalitetsviner, framför allt från Rhônedalen och Bourgogne. Vi kommer till vårt hotell Brit Hotel au Grand Saint Jean.

Middag på egen hand på någon av de trevliga restaurangerna i stadens centrum. (420 km).

TISDAG    

frukost

Avresa 08.00. Avresa mot Alsace där vi kör på ”Route du Vin d`Alsace” genom idylliska vinorter. Vi stannar till i Riquewihr, en lite mysig stad mitt i vinodlingarna. Här ges tid för lunch och egen tid innan vi åker till Engel i Rorschwihr för vinprovning och inköp. Ankomst till Colmar och vårt Hotel Kyriad Colmar Centre Gare som ligger i centralt och gångavstånd till gamla stan ”Altstadt”.  (360 km)

ONSDAG    

frukost och middag

Avresa 08.00. Vi åker snabbt norrut via Frankfurt am Main, Kassel och Hannover. Lunch- och middagsuppehåll i efter vägen. Ankomst till Good Morning+ Bad Oldesloe (790 km)

TORSDAG  

frukost

Tidig Avresa från Hamburg/Lübeck

Färja Puttgarden-Rödby och via Öresundsbron till ­Sverige. Lunchuppehåll på restaurang Lagan.

Åter till hemorten på kvällen.

 

 


BOKA NU

10 990 kr
Rum
Bussreservation
Avbeställningsskydd
Heldagsutflykt Normandie Dagen-D

Var vänlig ange följande:
48  st. Platser kvar
Fullbokad
.
Lägg i önskelista

Fullbokad
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

Frankrike - kultur, dryck och mat

Avresa: Onsdag 2 september 2019

Resdagar: 9

Pris: 10 990kr

Reseledare: Jan-Åke Karlsson

Detta ingår

 • resa i helturistbuss från påstigningsorten
 • åtta övernattningar i 2-b rum d/wc
 • åtta frukost och tre middagar
 • besök och provning Engel i Rorschwihr
 • besök och provning Champagne Reims
 • visning tillverkning av cider, calvados
 • vinprovning i Chinon, Nuits Saint Georges
 • busskaffe med bröd i samband med pauser
 • färjekostnader, broavgift, vägskatter
 • reseledare

Fri anslutning från Uppsala, Stockholm, Bålsta, Sala, Enköping, Strängnäs, Västerås, Hallstahammar, Köping, Eskilstuna, Kungsör, Arboga, Örebro

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum 2 790 kr
 • Reservation av plats i buss 200 kr
 • Avbeställningsskydd 550 kr

UTFLYKT

 • Heldagsutflykt Normandie Dagen-D(eng-talande guide) 430 kr

Pass eller nationellt ID-kort skall medföras.

Avrese- och hemkomsttider, se tabell1

Våra hotell

Natt 1: Leonardo Hotel Hamburg Stillhorn****

Stillhorner Weg 40, D-21109 Hamburg

Tel +49 40 750150

Natt 2: Best Western Premier Hotel de la Paix 

9 Rue Buirette, 51100 Reims, Frankrike

Tel +33 3 26 40 04 08

Natt 3+4:  Inter Hotel de France***

10 Rue de la Gare, 14000 Caen, Frankrike

Tel +33 2 31 52 16 99

Natt 5: Le Grand Hotel***

9 Pl. du Général Leclerc, 37000 Tours

Tel+33 2 47 05 35 31

Natt 6: Brit Hotel Au Grand Saint Jean ***

18 Rue du Faubourg Madeleine, 21200 Beaune

Tel +33 3 80 24 12 22

Natt 7: Kyriad Colmar Centre Gare***

1 Rue de la Gare, 68000 Colmar

Tel +33 3 89 41 34 80

Natt 8: Good Morning+ Bad Oldesloe***

Sandkamp 12, 23843 Bad Oldesloe, Tyskland

Tel +49 4531 89300