2 juli
,
4 dagar

HARDANGERVIDDA

GEILO FLÅMSBANAN KJEÅSEN

Vårt grannland i väster lockar turister från hela världen med sin natur, storslagna fjordar, fjällvidder och höga berg. Ett mycket uppskattat resmål är Geilo - skidorten på Hardangervidda, som på sommar och höst är en naturpärla med frisk fjälluft och möjlighet till intressanta utflykter, som t ex Flåmsbanan - en av de vackraste tågsträckorna i världen med sin nerfart till fjorden och Kjeåsen - tidigare en av de mest isoler­ade gårdarna, högt ­belägen ovanför fjorden.

Vi bor tre nätter på Bardöla Högfjällshotell - ett trevligt hotell i Geilo, som hela familjen kan njuta av. Hotellet är vackert inrett av inredningsarkitekten ­Helene Hennie och har en avslappnad atmosfär. Här finns även ett stort SPA, ­fitness centre, trevlig restaurang och bar.

TORSDAG

middag

Avresa från påstigningsorten på morgonen. Vi reser västerut förbi Örebro mot Karlstad. Lunchpaus i Töcksfors. Resan går genom Värmland till Örje där gränsen passeras. Oslofjorden blir snart synlig och vi är strax i Oslo.

Nu börjar vår resa bland Norges berg, dalar och fjordar. Vi kör genom vacka Hallingdalen och kommer senare på eftermiddagen till resans mål Geilo, där vi skall bo tre nätter på Bardöla Höjfjellshotell****.

FREDAG

Utflyktsdag.frukost och middag

Avresa 08.00.  Vi reser västerut över en av Europas största högfjällsplatåer Hardangervidda till Hardangerfjordens inre del. Vi hinner även göra ett uppehåll vid Vöringsfossen – ett av Norges högsta vattenfall. Vägen genom Måbödalen tar oss till Eidfjord.  Snart når vi dagens utflyktsmål Kjeåsen – bondgården högt beläget på en klippa ovanför fjorden. Utsikten härifrån är fantastisk! Här ser vi familjen Aasens och systrarna Wiiks hus.  Livet på gården berättas om i Bror Ekströms bok ”Folket på Kjeåsen” – rekommenderas att läsa före besöket här. (brukar finnas på biblioteket)

Detta är en näst intill drömlik plats för en liten bondgård, på en sluttning ner mot Hardanger­fjorden. Man har svårt att föreställa sig att folk överhuvudtaget kan ha levt här uppe. (270 km)

LÖRDAG

Utflyktsdag. frukost och middag

Avresa 08.00. Flåmsbanan från Myrdal ner till Sognefjorden är dagens utflyktsmål. Från Geilo järnvägsstation tar vi Bergensbanan, som under 1 tim 30 minuters färd för oss upp till 1200 meters höjd vid ­Myrdals station. Läs gärna Jan Guillou´s bok ”Brobyggarna”, som i romanform skildrar byggandet av Bergensbanan.  Här kliver vi av och byter till Flåmsbanan som tar oss ner till Flåm. Denna järnvägssträcka är ett fantastiskt stycke ingengörskonst. På en sträcka av 20 km från Myrdal till Flåm är det en höjdskillnad på 864 m!

Väl nere i Flåm vid Sognefjorden – världens längsta fjord – möter vår buss. Återresa genom den spekatulära Aurlandsdalen till Geilo. (250 km)

SÖNDAG

frukost

Avresa 08.00. Detta är resans sista dag och vi reser hemåt. Uppehåll vid Hadeland, Norges mest kända glasbruk. Norges motsvarighet till Orrefors, Kosta etc. Via Kongsvinger, gränsen och Morokulien är vi snart i Charlottenberg, där vi gör lunchuppehåll. Vi fortsätter genom Värmland. På avstånd ser vi Brunskogs kyrka känd från ­Gustav Frödings dikter. Karlstad och Frödings Alsters herrgård liksom ­Bofors passeras innan vi kommer till Örebro. Vidare mot Mälardalen. Återkomst till hemorten på kvällen.

 

Kjeåsens fjällgård ligger vid Simadalsfjorden i Eidfjord kommun, på ca 530 meters höjd över havet. Fram till 1974 fanns bara en stig upp till gården. Idag leder en 5 km lång väg, varav 2,6 km tunnel, upp till gården. Den har varit bebodd sedan 1650-talet fram till 1960-talet.

Flåmsbanan är ett mästerverk i järnvägsbygg­ande som stod klart 1940 och elektrifierades 1944. Resan från Myrdal till Flåm tar 60 minuter.  Nya lok och vagnar har gjort Flåmsbanan till en av Norges största turistattraktioner.


BOKA NU

5 550 kr
Rum
Bussreservation
Avbeställningsskydd

Var vänlig ange följande:
19  st. Platser kvar
Fullbokad
.
Lägg i önskelista

Fullbokad
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

Hardangervidda

Avresa: Torsdag 2 Juli

Resdagar: 4

Pris: 5 550kr

Reseledare: Lars Sköld

Detta ingår​

 • resa i helturistbuss från påstigningsort
 • tre övernattningar i 2-b rum m d/wc
 • dagsutflykt Kjeåsen
 • dagsutflykt med tåg från Geilo-Flåm via Myrdal
 • tre frukostar och tre middagar
 • busskaffe med bröd i samband med pauser
 • färjekostnader och vägskatter
 • reseledare

Fri anslutning från Uppsala, Stockholm, Bålsta, Sala, Enköping, Strängnäs, Västerås, Hallstahammar, Köping, Eskilstuna, Kungsör, Arboga, Örebro

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum 1 150 kr
 • Reservation av plats i buss 100 kr
 • Avbeställningsskydd 280 kr

Avrese- och hemkomsttider, se tabell 1

Pass eller nationellt ID-kort skall medföras.

Vårat hotell

Natt 1-3: Bardöla Höyfjellshotel***

Bardölavegen 33, N-3580 GEILO

Tel +47 32 09 41 00

Antal rum: 115 - med bad/dusch, wc, TV. Våningar: 4.

Hiss: ja. Läge på orten: Bardøla Høyfjellshotell ligger idyllisk i Geilo vid sluttningen av Hallingskarvet.

Särskilda handikapprum: nej. Övrigt: restaurang.