1 juli
,
4 dagar

HARDANGERVIDDA

GEILO FLÅMSBANAN & KJEÅSEN

Vårt grannland i väster lockar turister från hela världen med sin natur, storslagna fjordar, fjällvidder och höga berg. Ett mycket uppskattat resmål är Geilo - skidorten på Hardangervidda, som på sommar och höst är en naturpärla med frisk fjälluft och möjlighet till intressanta utflykter, som t ex Flåmsbanan - en av de vackraste tågsträckorna i världen med sin nerfart till fjorden och Kjeåsen - tidigare en av de mest isoler­ade gårdarna, högt ­belägen ovanför fjorden. 

MÅNDAG

middag 

Avresa från påstigningsorten på morgonen. 

Vi reser västerut förbi Örebro mot Karlstad. 

Lunchpaus i Töcksfors. Resan går genom Värmland till Örje där gränsen passeras. Oslofjorden blir snart synlig och vi är strax i Oslo. 

Nu börjar vår resa bland Norges berg, dalar och fjordar. Vi kör genom vacka Hallingdalen och kommer senare på eftermiddagen till resans mål Geilo, där vi skall bo tre nätter. 

Ankomst 19.00. 

TISDAG

frukost och middag

Avresa 08.00. Utflyktsdag. 

Vi reser västerut över en av Europas största högfjällsplatåer Hardangervidda till Hardangerfjordens inre del. Vi hinner även göra ett uppehåll vid Vöringsfossen - ett av Norges högsta vattenfall. Vägen genom Måbödalen tar oss till Eidfjord. 

Snart når vi dagens utflyktsmål Kjeåsen - bondgården högt beläget på en klippa ovanför fjorden. Utsikten härifrån är fantastisk! Här ser vi familjen Aasens och systrarna Wiiks hus. 

Livet på gården berättas om i Bror Ekströms bok ”Folket på Kjeåsen” - rekommenderas att läsa före besöket här. (brukar finnas på biblioteket)

Detta är en näst intill drömlik plats för en liten bondgård, på en sluttning ner mot Hardanger­fjorden. Man har svårt att föreställa sig att folk överhuvudtaget kan ha levt här uppe.  (270 km)

ONSDAG

frukost och middag

Avresa 08.00. Flåmsbanan från Myrdal ner till Sognefjorden är dagens utflyktsmål. Från Geilo järnvägsstation tar vi Bergensbanan, som under 1 tim 30 minuters färd för oss upp till 1200 meters höjd vid ­Myrdals station. Läs gärna Jan Guillou´s bok ”Brobyggarna”, som i romanform skildrar byggandet av Bergensbanan. 

Här kliver vi av och byter till Flåmsbanan som tar oss ner till Flåm. Denna järnvägssträcka är ett fantastiskt stycke ingengörskonst. På en sträcka av 20 km från Myrdal till Flåm är det en höjdskillnad på 864 m!

Väl nere i Flåm vid Sognefjorden - världens längsta fjord - möter vår buss. Återresa genom den spekatulära Aurlandsdalen till Geilo.  (250 km) 

TORSDAG

frukost

Avresa 08.00. Detta är resans sista dag och vi reser hemåt. Uppehåll vid Hadeland, Norges mest kända glasbruk. Norges motsvarighet till Orrefors, Kosta etc. Via Kongsvinger, gränsen och Morokulien är vi snart i Charlottenberg, där vi gör lunchuppehåll. 

Vi fortsätter genom Värmland. På avstånd ser vi Brunskogs kyrka känd från ­Gustav Frödings dikter. Karlstad och Frödings Alsters herrgård liksom ­Bofors passeras innan vi kommer till Örebro. 

Vidare mot Mälardalen. Återkomst till hemorten på kvällen. 

 

Namnet Morokulien lanserades 1959 av Lennart Hyland, Sverige och Randi Kolstad, Norge, i samband med ett radioprogram som hette ”Över alla gränser”. Namnet uppfanns av Bertil Perrolf. Den svenske och den norske statsministern (Tage Erlander och Gerhardsen) erkände den 3 oktober 1959 Morokulien som Nordens nya stat, Sveriges Radios och Norsk Rikskringkastings land. Livslängden var dock bestämd till en vecka. Staten Morokulien kunde bland annat stoltsera med världens enda internationella postverk. Den nya staten fanns med i programmet ”Över Kölen”. 


BOKA NU

4 990 kr
Rum
Bussreservation
Avbeställningsskydd

Var vänlig ange följande:
0  st. Platser kvar
Fullbokad
.
Lägg i önskelista

Fullbokad
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

Hardangervidda

Avresa: måndag 1 Juli

Resdagar: 4

Pris: 4 990 kr

Reseledare: Einar Szpiro

Detta ingår

 • resa i helturistbuss från påstigningsort
 • tre övernattningar i 2-b rum m d/wc
 • dagsutflykt Kjeåsen
 • dagsutflykt med tåg från Geilo-Flåm via Myrdal 
 • tre frukostar och  tre middagar
 • busskaffe med bröd i samband med pauser
 • färjekostnader och vägskatter
 • reseledares tjänster

Fri anslutning från Uppsala, Stockholm, Bålsta, Sala, Enköping, Strängnäs, Västerås, Hallstahammar, Köping, Eskilstuna, Kungsör, Arboga, Örebro

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum 960 kr
 • Reservation av plats i buss 100 kr
 • Avbeställningsskydd 250 kr

Avrese- och hemkomsttider, se tabell 1

Pass

Vi rekommenderar Pass eller nationellt id-kort men som svensk medborgare räcker godkänd legitimation.

Vårat hotell

Natt 1-3: Ustedalen Hotel****

Gamlevegen 32, 3580 Geilo.Tel +47 32 09 67 00

Antal rum: 115 - med bad/dusch, wc, .Våningar: 4. 

Hiss: ja. Läge på orten: ca 20 min promenad till centrum, fin utsikt över fjorden Särskilda handikapprum: nej. Övrigt: restaurang, bar, pool, bastu,fri wifi.

Vår bedömning: god mellanklass - ****