HARDANGERVIDDA

GEILO FLÅMSBANAN HARDANGER

Vårt grannland i väster lockar turister från hela världen med sin natur, storslagna fjordar, fjällvidder och höga berg. Ett mycket uppskattat resmål är Geilo - skidorten på Hardangervidda, som på sommar och höst är en naturpärla med frisk fjälluft och möjlighet till intressanta utflykter, som t ex Flåmsbanan - en av de vackraste tågsträckorna i världen med sin nerfart till fjorden. En heldagsutflykt där vi utforskar Hardanger med besök på Naturcenter, vi ser fjäll,  dalgångar, vattenfall och mycket mer som vår reseledare tar er till.

Vi bor tre nätter på fina Hotell Geilo mitt i central delarna av byn.

MÅNDAG

middag

Avresa från påstigningsorten på morgonen. Vi reser västerut förbi Örebro mot Karlstad. Lunchpaus i Töcksfors. Resan går genom Värmland till Örje där gränsen passeras. Oslofjorden blir snart synlig och vi är strax i Oslo.

Nu börjar vår resa bland Norges berg, dalar och fjordar. Vi kör genom vacka Hallingdalen och kommer senare på eftermiddagen till resans mål Geilo, där vi skall bo tre nätter.

TISDAG

Utflyktsdag.

frukost och middag

Efter frukost tar vi bussen  för att utforska Hardangervidda, Europas största högfjällsplatå. Vi besöker den enorma Sysedammen som förser turbiner flera mil västerut med vatten året runt. Miljön präglas av mäktiga glaciärer. Vi gör ett besök på Hardangervidda Naturcenter, ett mycket intressant besöksmål där vi får lära oss om djur och natur på ”Vidda”, entre ingår.

Lunch på egen hand i Eidfjord vid Hardangerfjorden. På återresan till Geilo stannar vi till vid Vöringsfossen, ett fascinerande vattenfall som mäter 182 m.

Busskaffe på för och eftermiddag vid natursköna platser.

ONSDAG

Utflyktsdag. frukost och middag

Avresa 08.00. Flåmsbanan från Myrdal ner till Sognefjorden är dagens utflyktsmål. Från Geilo järnvägsstation tar vi Bergensbanan, som under 1 tim 30 minuters färd för oss upp till 1200 meters höjd vid ­Myrdals station. Läs gärna Jan Guillou´s bok ”Brobyggarna”, som i romanform skildrar byggandet av Bergensbanan.  Här kliver vi av och byter till Flåmsbanan som tar oss ner till Flåm. Denna järnvägssträcka är ett fantastiskt stycke ingengörskonst. På en sträcka av 20 km från Myrdal till Flåm är det en höjdskillnad på 864 m!

Väl nere i Flåm vid Sognefjorden – världens längsta fjord – möter vår buss. Återresa genom den spektulära Aurlandsdalen till Geilo.

TORSDAG

frukost

Avresa 08.00. Detta är resans sista dag och vi reser hemåt. Uppehåll vid Hadeland, Norges mest kända glasbruk. Norges motsvarighet till Orrefors, Kosta etc. Via Kongsvinger, gränsen och Morokulien är vi snart i Charlottenberg, där vi gör lunchuppehåll. Vi fortsätter genom Värmland. På avstånd ser vi Brunskogs kyrka känd från ­Gustav Frödings dikter. Karlstad och Frödings Alsters herrgård liksom ­Bofors passeras innan vi kommer till Örebro. Vidare mot Mälardalen. Återkomst till hemorten på kvällen.

 

Flåmsbanan är ett mästerverk i järnvägsbygg­ande som stod klart 1940 och elektrifierades 1944. Resan från Myrdal till Flåm tar 60 minuter.  Nya lok och vagnar har gjort Flåmsbanan till en av Norges största turistattraktioner.

Dramatisk och vacker natur i västra Norge vid foten av Vøringsfossens vattenfall och klättringen till Måbødalen, centralt vid riksväg 7, hittar du det norska naturcentret – Hardanger. Centrets främsta mål är att samla och sprida kunskap om samhället i naturen, och att belysa relationerna mellan natur och mänskliga verk. Vårt uppdrag är att skapa ett nära möte mellan natur och modern människa.


BOKA NU

6 660 kr
Rum
Bussreservation
Anslutningskostnad, T o R

Var vänlig ange följande:
48  st. Platser kvar
Fullbokad
.
Lägg i önskelista

Fullbokad
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

Hardangervidda

Avresa: Måndag 24 Juli

Resdagar: 4

Pris: 6 660 kr

Reseledare: Lars Sköld

Detta ingår​

 • resa i helturistbuss från påstigningsort
 • tre övernattningar i 2-b rum m d/wc
 • dagsutflykt Kjeåsen
 • entré Norsk Naturcenter, Hardanger
 • dagsutflykt med tåg från Geilo-Flåm via Myrdal
 • tre frukostar och tre middagar
 • busskaffe med bröd i samband med pauser
 • färjekostnader och vägskatter
 • reseledare

Fri anslutning från: Uppsala, Enköping, Västerås, Hallstahammar, Köping, Arboga, Örebro

Anslutning till en kostnad från: Bålsta, Sala, Strängnäs, Eskilstuna, Kungsör

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum 1 290 kr
 • Reservation av plats i buss 100 kr

Avrese- och hemkomsttider, se tabell 1

Pass eller nationellt ID-kort skall medföras.

Vårat hotell

Natt 1-3: Geilo Hotel