Höga kusten

Hernö   Mannaminne   Döda Fallet

Följ med på en resa till världens högsta kustlinje. Den unika naturen som formats under ca 20 000 år är full av skogbeklädda berg som en gång var små öar. Här finns otaliga sevärdheter som kan nås från vårt lyxiga hotell i Sollefteå.

Vid foten av Skuleberget ligger Höga Kustens Naturum som berättar historien om inlandsisen och landhöjningen. Mannaminne söder om Nordingrå är ett annorlunda friluftsmuseum och allkonstverk, skapat av konstnären Anders Åberg. Här finns bl.a. ett 50-tal byggnader samt mängder av fordon och konstverk.

I skogarna väster om Härnösand besöker vi det lilla destilleriet Hernö Gin som utvecklats till Europas mest prisbelönta gindestilleri. Vi rekommenderar även en utflykt till jämtländska Ragunda för att uppleva Thailändska paviljongen och Döda Fallet, som båda har en fascinerande historia.

Vi bor på utmärkta Hotell Hallstaberget, högt beläget ovanför centrala Sollefteå. Hotellet har bl.a. inomhuspool, bubbelpool, torr- och ångbastu

ONSDAG

Middag.

Efter avresa på morgonen passerar vi Uppsala och Gävle. Lunchpaus efter vägen. Vi fortsätter norrut efter Norrlandskusten förbi Söder­hamn och Sundsvall och Härnösand mot prisbelönta Hernö Gin, det lilla destilleriet i den ångermanländska skogen. Här smakar vi några av de ädla dryckerna och får höra om produktionen och filosofin bakom tillverkningen. Efter vårt besök tar vi sikte på Sollefteå och vårt hotell.  

TORSDAG

Frukost och middag.

Utflyktsdag. Vi ägnar dagen till Världskulturarvet Höga Kust­en - uppfört på UNESCO:s världsarvslista år 2000 - med sin säregna natur, pittoreska fiskelägen och små kapell. Det omfattar kustområdet mellan Ångermanälvens mynningsvik och Skags udde. Områdets geologi är intressant. Här når den kuperade norrlandsterrängen ut till kusten. Sedan inlandsisen smält och havet började bearbeta landskapet, har landhöjningen varit 286 met­er och höjningen fortsätter med 8 mm per år! Här har människor bott och levt i mer än 5000 år. Vi besöker Lunde vid Sandöbron - platsen för de trag­iska händelserna i Ådalen 1931 då fem strejkande arbetare sköts ihjäl. Under dagen kommer vi också att besöka Barsta fiskekapell och Mannaminne, som är ­Anders och Barbro Åbergs livsverk. Det började byggas 1980 då tanken var ett litet café med ett utställningsrum. Tanken har dock eskalerat och idag består Mannaminne av över 50 byggnader med allt från Jordbruksmuseum till spårvagnar.

FREDAG

Frukost, lunch och middag

Idag beger vi oss med båt från Ullånger ut till Ulvön. Vi utforskar norra och södra ön samt äter lunch här ute. 

Naturens rikedomar har fört människor till Ulvöarna i alla tider. Först och främst strömmingen, som är grunden till Ulvöhamns hela tillkomst. Men även säl och sjöfågel har bidragit till att försörja öborna.

Ulvöhamn ligger mitt i världsarvet Höga kusten. Det är en av jordens bästa platser för den som är intresserad av landhöjning. Efter att inlandsisen smält bort för drygt 10 000 år sedan har Höga kusten rest sig 286 meter ur havet. Fortfarande höjer sig Ulvöhamn cirka 8 millimeter över havsytan varje år.

Den som går på upptäcktsfärd på Norra Ulvön finner flera spår av landhöjningen i landskapet. Det börjar redan i Malabacken som leder upp från fiskeläget. Vägen går rakt igenom ett stort klapperstensfält, med stenar som en gång slipats runda av havets vågor. I den lilla Kvarnsjön finns skal av havslevande musslor och snäckor som minne av den tid då sjön var en liten havsvik. 

Bondbyarna Sörbyn och Norrbyn uppe på ön har anor från 1500-talet. I de bördiga sänkorna med gammal havsbotten odlade man korn, kålrötter, potatis och vallfoder till korna. Ännu idag hålls markerna delvis öppna. 

Havets silver - strömmingen – har lagt grunden för Ulvöhamn och andra fiskelägen i trakten. Men här har även fiskats sik och lax. Gråsälen jagades för skinnet och tranet, och så småningom för skottpengar. Idag är sälen ett gissel för traktens fiskare

Ulvön är också känd för att vara surströmmingens ursprungsö. I dag tillverkas inte så stora mängder av denna delikatess på ön. Det sista surströmmingssalteriet lades ner 1985, men visst kan man även nu få äkta Ulvö-surströmming med sig hem eller kanske smaka på delikatessen ute på ön.

LÖRDAG

Frukost.

Avresa mot Ragunda och Döda Fallet. 1796 tömdes Ragundasjön och en förödande flodvåg forsade fram. På endast fyra timmar förändrades landskapet och vattenfallet Storforsen för alltid tystnade och kom att bli Döda Fallet på grund av Vildhussens framfart. Därefter åker vi till Utanede där vi besöker Thailändska paviljongen. Vår lokalguide möter upp och berättar för oss om platsen. År 1897 besökte kung Chulalongkorn av Siam Sverige. Tillsammans med Oscar II reste han runt i Västernorrland och till minne av denna resa byggdes Thailändska paviljongen här. Vi börjar vår färd hemåt, stopp för lunch längs vägen innan vi börjar närma oss hemorten på kvällen efter fyra fina dagar i en av världsarvens fantastiska ställen.

Efter vårs stopp på väg hemmåt tar vi sikte på Uppsala med lunch och fikastopp på vägen åter hemorten på kvällen.

 

Under en lång tid stod den branta kusten okänd och helt utan namn - men det skulle snabbt förändras. På 1800-talet började geologer intressera sig för landhöjningen och det unika landskap som formats av inlandsisen. Den höga kusten mellan Ångermanälvens mynning i söder till Skagsudde i norr blev under en längre tid kallad Höga Ångermanlandskusten. Och så var det under större delen av 1900-talet. Namnet Höga Kusten myntades 1970 och år 2000 utnämndes Höga Kusten till ett världsarv av UNESCO. Idag används Höga Kusten dels som benämning på världsarvet som sträcker sig vid kustremsan men även för de fyra kommuner - Örnsköldsvik, Sollefteå, Kramfors och Härnösand - som alla utgör en del av destinationen.


BOKA NU

5 650 kr
Rum
Bussreservation
Anslutningskostnad, T o R

Var vänlig ange följande:
48  st. Platser kvar
Fullbokad
.
Lägg i önskelista

Fullbokad
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

Höga kusten

Avresa:  onsdag 1 juni

Resdagar: 4

Pris: 5650 kr 

Reseledare: Raija Valtonen

Detta ingår

 • resa i helturistbuss från påstigningsort
 • tre nätter i dubbelrum med d/wc
 • tre frukostar
 • tre middagar
 • en lunch
 • båttur Ullånger-Ulvön
 • besök och visning Hernö Gin
 • visning av Döda Fallet i Ragunda
 • visning Thailändska paviljongen i Utanede
 • rundtur Höga kusten 
 • samtliga arrangemang, besök och entréer enligt program
 • busskaffe med bröd i samband med pauser
 • färjekostnader, broavgifter, vägskatter
 • reseledare

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum 880 kr
 • Reservation av plats i buss 100 kr

Pass krävs inte för denna resa.

Avrese- och hemkomsttider meddelas i samband med att färdhandlingar utsändes.

Vårt hotell

Natt 1-3: Hotell Hallstaberget i Sollefteå