7 november
,
dagsresa

Millesgården

HUVUDSTADSRESA 7/11

Onsdagen den 7 november åker vi till vår huvudstad Stockholm.Här kommer ni få en guidad rundtur med lokalguide. Vi äter lunch och besöker Kaknästornet. På eftermiddagen åker vi till Millesgården och ägnar hela eftermiddagen åt utställningarna och trädgårdsrummen.

SPF Seniorerna Almunge - Knutby bjuder även med  PRO Knutby/Almunge samt SPF och PRO Knivsta på denna resa.
Resan arrangeras av SPF Seniorerna Almunge - Knutby tillsammans med Nord Syd Resor

 

Om Millesgården

Konstnärsparet Carl och Olga Milles köpte 1906 en tomt på Herserudsklippan högt ovanför Värtan på Lidingö. Deras önskan var att bygga ett hem med tillhörande konstateljéer. Huset ritades av arkitekten Carl M. Bengtsson och byggdes 1908. Under det följande halvseklet utvidgades och utvecklades Millesgården i samarbete med Carl Milles halvbroder, arkitekten Evert Milles.

Åren 1911-13 gjordes den första tillbyggnaden, en friluftsateljé i form av en loggia,ägnad att förbättra Carls arbetsmiljö. Skulptören hade insjuknat i svår stenlungaorsakad av att han andats in damm under stenhuggningen.
 
Då Carl Milles inkomster från skulpturbeställningar ökade under 1920-talet, förvärvades angränsande tomtmark efter klippans sydslutning. Vid tillkomsten av mellersta terrassen blev skulpturträdgården större och ännu en skulpturverkstad, Lilla Ateljén, byggdes.
 
Under paret Milles tid i USA 1931-50, avtog byggtakten på Millesgården. Evert Milles utförde dock nya planritningar i avvaktan på kommande utbyggnadsprojekt.
 
År 1936 gjordes Millesgården om till en stiftelse som överlämnades som gåva till svenska folket.
Inför parets hemkomst till Millesgården 1950, inleddes anläggningen av den stora Nedre terrassen med monumentala repliker av fristående skulpturer och fontängrupper från USA och Sverige. Den nedre terrassen, med parets nya bostad Annes Hus, ritad av Evert Milles, var i stora drag klar vid Carl Milles bortgång den 19 September 1955.
 

KAKNÄSTORNET

1967 stod Kaknästornet klart efter fyra års byggande och invigdes av dåvarande kommunikationsminister Olof Palme och Hjalmar Mehr. Kaknästornet kom att bli knutpunkten för Sveriges marksända radio- och tv-sändningar. Tornet var till bara för några år sedan Sveriges högsta byggnadsverk innan pylonerna som håller upp Öresundsbron byggdes. Tornet mäter 155 meter och Pylonerna som Öresundsbron vilar på är 204 meter. Efter Öresundsbron har även Turning Torso i Malmö byggts och är 190 meter.

Dagsprogram

AVRESA: Onsdagen den 7 November

Vi åker med buss från Knutby och stannar i Almunge, Länna och Knivsta på väg mot Stockholm. I Stockholm får vi en guidad stadsrundtur, därefter lunch på uppe i Kaknästornet. Eftermiddagen ägnar vi helt åt Millesgården. Här kommer ni att bli både guidade och ha tid att gå på egen hand. Det kommer att serveras s.k. bussfika på både för och eftermiddag.


BOKA NU

745 kr

Var vänlig ange följande:
19  st. Platser kvar
Fullbokad
.
Lägg i önskelista

Fullbokad
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

Millesgården

Avresa: onsdag 7 november

Pris: 745 kr

Detta ingår

  • Resa i helturistbuss från påstigningsorten
  • Stadsrundtur med buss ink lokalguide i Stockholm
  • Lunch uppe i kaknästornet
  • Entré och visning av Millesgården
  • Busskaffe med fikabröd på fm och em
  • vägavgifter
  • fri anslutning från Knutby, Länna, Almunge och Knivsta

Påstigningstider och Platser:

Knutby Kyrka 07.45  

Almunge Skola 08.00

Almunge Konsum 08.05

hpl Trångdal 08.10

Länna slingan 08.15

Knivsta buss stn 08.35

Knivsta AR 08.40