17 juli
,
5 dagar

Norska FJORDAR OCH FJÄLL

Med buss och tåg åker vi Raumabanan & Flåmsbanan

Norge, vårt grannland i väster har ett mycket varierat landskap allt från fantastiska fjäll och fjordar, glaciärer, fjällplatåer till bördiga slätter vid de vackra fjordarna. Vi tar dig med på en resa genom detta fascinerande landskap – både med buss och tåg. Raumabanan från Dombås till Åndalsnäs vid havet är liksom Flåmsbanan från Flåm vid fjorden till Myrdal på fjället stora sevärdheter och spännande tåglinjer. Vi visar det fascinerande fjordlandskapet, imponer­ande fjällen och glaciärerna – allt kombinerat med två unika tågresor!

FREDAG

middag

Avresa från påstigningsorten på morgonen.

Vi reser västerut förbi Örebro mot Karlstad och vidare genom Värmland till Charlottenberg där vi gör lunchuppehåll.

Kongsvinger passeras och så småningom kommer vi till Norges största insjö, Mjösa. Elverum, Hamar och Lillehammer passeras innan vi kommer till Öyer och vårt hotell Hafjell Hotel.

LÖRDAG

frukost och middag

Avresa 08.00. Den vackra Gudbrandsdalen leder oss norrut till Otta. Vi passerar kända orter som Ringebu och Otta. Snart är vi i Dombås där vi gör paus och tar tåget till Åndalsnäs. En hänförande tågresa med Raumabanan från fjället ner till Åndalsnäs vid havet väntar på oss. På sommaren körs samtliga avgångar som ”upplevelsetåg” med nedsatt hastighet och fotostopp vid Trollväggen och Kylling bro. Vid slutstationen möter vår buss.

Nästa stora upplevelser blir Trollstigen – Norges kanske mest kända vägsträcka, Örneveinen – nerfarten till Geiranger, orten är belägen vid den innersta delen av fjorden. Den mer än 16 km långa Geirangerfjorden har blivit symbolen för det klassiska norska Fjordlandskapet. Övernattning på Geiranger Hotell med fascinerande utsikt över fjorden och omgivande berg. (190 km)

SÖNDAG

frukost och middag

Avresa 08.00. Vi börjar dagen med att köra från Geiranger till Breidalen förbi Dalsnibba. Nu väntar en dagsetapp med omväxlande fjäll och fjordlandskap stora vyer av fjäll, fjord, forsar och växtlighet. Vår väg följer Innvikfjorden, Fjaerlands­fjorden och passerar Loen, Stryn och Skei innan vi kommer till Sogndal vid ­Sognefjorden – Norges längsta fjord – mer än 200 km lång och ett största djup på 1300 m. Vår väg kantas idag av Norges och Europas största glaciär Jostedalsbreen, 105 km lång och cirka 15 km bred med topp på 2083 möh. I Fjaerland längst in i Fjaerlandsfjorden finns Norsk Breemuseum, som informerar om snö, is och glaciärer. Uppehåll och kaffepaus i glaciärens närhet.

Ankomst till Sogndal ca 18.00 (250 km).

MÅNDAG

frukost och middag

Avresa 08.00. Vi tar farväl av Sogndal. Vårt första uppehåll idag blir Norsk viltlaxcenter vid Laerdalselva – en av de mest kända laxälvarna i Norge. Här finns informationscentrum och servering.

Resan går vidare till Aurland och Flåm. Lunchpaus i Flåm. Här väntar nästa stora upplevelse, en tågresa med Flåmsbanen från Flåm vid Aurlandsfjordens innersta del till Myrdal på fjället. Tågbananär ett fantastiskt stycke ingenjörskonst. På en sträcka av 20 km från Flåm till Myrdal är det en höjdskillnad på 864 meter! Vi åker denna sträcka tur och retur! Dagens sista etapp tar oss genom vackra Aurlandsdalen till Geilo och vårt hotell Bardöla Höyfjellshotell.(190 km)

TISDAG

frukost

Avresa 08.00. Detta är resans sista dag och vi reser hemåt via Oslo till Kongsvinger. Vi hinner med ett besök på Hadeland Glasbruk – Norges mest kända glasbruk. Gränsen och Morokulien passeras. Lunchuppehåll i Charlottenberg vid gränsen. Vi fortsätter genom Värmland. Vi åker via Arvika vid Glafsfjorden och snart är vi i ”Frödingland”! På avstånd ser vi Brunskogs kyrka känd från ­Gustav Frödings dikt ”Vackert väder”. Karlstad och Frödings födelsegård Alsters liksom ­Bofors passeras innan vi kommer till Örebro. Vidare mot Mälar­dalen. Återkomst till hemorten på kvällen.

 

Raumabanen - en av Norges vackraste tåg­resor går mellan Dombås och Åndalsnes och ger Dig en unik möjlighet att på nära håll se ett av Norges mest spektakulära områden. Rauma­banan är 114 km lång, med höjdskillnad på 655 m, har 32 broar och sex tunnlar, bl a den 1340 meter långa vändtunneln i Stavem. Restid ca 1 tim 30 min.

Kylling bro är 59 m hög och 76 m lång stenbro över en vacker trång ravin där Vermafossen kastar sig fram. Ett imponerande stycke norsk ingengörskonst från 1913-1922.

Trollväggen är Europas högsta lodräta fjällvägg. Från botten till toppen är det 1800 meter. Av detta är 1000 meter lodrätt, och på vissa ställen har väggen upp till 50 meter överhäng. Här finner man även den längsta klätterturen i Europa, ca 3 km lång.


BOKA NU

7 250 kr
Rum
Bussreservation
Avbeställningsskydd

Var vänlig ange följande:
46  st. Platser kvar
Fullbokad
.
Lägg i önskelista

Fullbokad
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

Norska fjordar och fjäll

Raumabanan och Flåmsbanan

Avresa: Fredag 17 juli

Resdagar: 5

Pris: 7 250 kr 

Reseledare: Lars Sköld

Detta ingår​

 • resa i helturistbuss från påstigningsort
 • fyra övernattningar i 2-b rum m d/wc
 • fyra frukostar och fyra middagar
 • resa med Raumabanan Dombås-Åndalsnäs
 • resa med Flåmsbanan Flåm-Myrdal t/r
 • entré Norsk Breemuseum
 • entré Norsk Viltlaxcenter Laerdalselva
 • busskaffe med bröd i samband med pauser
 • färjekostnader och vägskatter
 • reseledare

Fri anslutning från Uppsala, Stockholm, Bålsta, Sala, Enköping, Strängnäs, Västerås, Hallstahammar, Köping, Eskilstuna, Kungsör, Arboga, Örebro

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum 1 650 kr
 • Reservation av plats i buss 200 kr
 • Avbeställningsskydd 360 kr

Avrese- och hemkomsttider, se tabell 1

Pass eller nationellt ID-kort skall medföras.

Våra hotell

Natt 1: Scandic Hafjell

mer info kommer...

Natt 2: Hotell Geiranger***

N-6216 Geiranger  Tel 0047 70 26 30 05

Antal rum: 151 - med dusch, toalett, TV. Våningar: 11.

Hiss: ja. Läge på orten: i centrum med utsikt över Geirangerfjorden. Särskilda handikapprum: nej.

Övrigt: frukostbuffé, restaurang, butik

Vår bedömning: god mellanklass - ****

Natt 3: Eikum hotel

mer info kommer...

Natt 4: Bardöla Höyfjellshotel***

Bardölavegen 33,  N-3580 GEILO

Tel +47 32 09 41 00

Antal rum: 115 - med bad/dusch, wc, TV. Våningar: 4.

Hiss: ja. Läge på orten: Bardøla Høyfjellshotell ligger idyllisk i Geilo vid sluttningen av Hallingskarvet.

Särskilda handikapprum: nej. Övrigt: restaurang.

Vår bedömning: god mellanklass - ****