16 juli
,
5 dagar

Norska FJORDAR OCH FJÄLL

Raumabanan och Flåmsbanan

Norge, vårt grannland i väster har ett mycket varierat landskap allt från fantastiska fjäll och fjordar, glaciärer, fjällplatåer till bördiga slätter vid de vackra fjordarna. Vi tar dig med på en resa genom detta fascinerande landskap - både med buss och tåg. Raumabanan från Dombås till Åndalsnäs vid havet är liksom Flåmsbanan från Flåm vid fjorden till Myrdal på fjället stora sevärdheter och spännande tåglinjer. Vi visar Dig det fascinerande fjordlandskapet, imponer­ande fjällen och glaciärerna - allt kombinerat med två unika tågresor! 

TISDAG

middag

Avresa från påstigningsorten på morgonen. 

Vi reser västerut förbi Örebro mot Karlstad och vidare genom Värmland till Charlottenberg där vi gör lunchuppehåll. 

Kongsvinger passeras och så småningom kommer vi till Norges största insjö, Mjösa. Elverum, Hamar och Lillehammer passeras innan vi kommer till Öyer och vårt hotell Hafjell Hotel. 

Ankomst ca 17.30. 

ONSDAG

frukost och middag

Avresa 08.00. Den vackra Gudbrandsdalen leder oss norrut till Otta. Vi passerar kända orter som Ringebu och Otta. Snart är vi i Dombås där vi gör paus och tar tåget till Åndalsnäs. En hänförande tågresa med Raumabanan från fjället ner till Åndalsnäs vid havet väntar på oss. På sommaren körs samtliga avgångar som ”upplevelsetåg” med nedsatt hastighet och fotostopp vid Trollväggen och Kylling bro. Vid slutstationen möter vår buss. 

Nästa stora upplevelser blir Trollstigen - Norges kanske mest kända vägsträcka, Örneveinen - nerfarten till Geiranger, orten är belägen vid den innersta delen av fjorden. Den mer än 16 km långa Geirangerfjorden har blivit symbolen för det klassiska norska Fjordlandskapet. Övernattning på Geiranger Hotell med fascinerande utsikt över fjorden och omgivande berg. (190 km)

TORSDAG

frukost och middag

Avresa 08.00. Vi börjar dagen med att köra från Geiranger till Breidalen förbi Dalsnibba. Nu väntar en dagsetapp med omväxlande fjäll och fjordlandskap stora vyer av fjäll, fjord, forsar och växtlighet. Vår väg följer Innvikfjorden, Fjaerlands­fjorden och passerar Loen, Stryn och Skei innan vi kommer till Sogndal vid ­Sognefjorden - Norges längsta fjord - mer än 200 km lång och ett största djup på 1300 m. Vår väg kantas idag av Norges och Europas största glaciär Jostedalsbreen, 105 km lång och cirka 15 km bred med topp på 2083 möh. I Fjaerland längst in i Fjaerlandsfjorden finns Norsk Breemuseum, som informerar om snö, is och glaciärer. Uppehåll och kaffepaus i glaciärens närhet. 

Ankomst till Sogndal ca 18.00 (250 km). 

FREDAG

frukost och middag

Avresa 08.00. Vi tar farväl av Sogndal. Vårt första uppehåll idag blir Norsk viltlaxcenter vid Laerdalselva - en av de mest kända laxälvarna i Norge. Här finns informationscentrum och servering. 

Resan går vidare till Aurland och Flåm. Lunchpaus i Flåm. Här väntar nästa stora upplevelse, en tågresa med Flåmsbanen från Flåm vid Aurlandsfjordens innersta del till Myrdal på fjället. Tågbananär ett fantastiskt stycke ingengörskonst. På en sträcka av 20 km från Flåm till Myrdal är det en höjdskillnad på 864 meter! Vi åker denna sträcka tur och retur! Dagens sista etapp tar oss genom vackra Aurlandsdalen till Geilo. (190 km)

LÖRDAG

frukost

Avresa 08.00. Detta är resans sista dag och vi reser hemåt via Oslo till Kongsvinger. Vi hinner med ett besök på Hadeland Glasbruk - Norges mest kända glasbruk. Gränsen och Morokulien passeras. Lunchuppehåll i Charlottenberg vid gränsen. Vi fortsätter genom Värmland. Vi åker via Arvika vid Glafsfjorden och snart är vi i ”Frödingland”! På avstånd ser vi Brunskogs kyrka känd från ­Gustav Frödings dikt ”Vackert väder”. Karlstad och Frödings födelsegård Alsters liksom ­Bofors passeras innan vi kommer till Örebro. Vidare mot Mälar­dalen. Återkomst till hemorten på kvällen.

 

114 kilometer upplevelser

Raumabanen - en av Norges vackraste tåg­resor går mellan Dombås och Åndalsnes och ger en unik möjlighet att på nära håll se ett av Norges mest spektakulära områden. Rauma­banan är 114 km lång, med höjdskillnad på 655 m, har 32 broar och sex tunnlar, bl a den 1340 meter långa vändtunneln i Stavem. Restid ca 1 tim 30 min. 

Kylling bro är 59 m hög och 76 m lång stenbro över en vacker trång ravin där vermaforsen  kastar sig fram. Ett imponerande stycke norsk ingengörskonst från 1913-1922. 

Trollväggen är Europas högsta lodräta fjällvägg. Från botten till toppen är det 1800 meter. Av detta är 1000 meter lodrätt, och på vissa ställen har väggen upp till 50 meter överhäng. Här finner man även den längsta klätterturen i Europa, cirka tre kilometer lång. 


BOKA NU

6 990 kr
Rum
Bussreservation
Avbeställningsskydd

Var vänlig ange följande:
45  st. Platser kvar
Fullbokad,48
.
Lägg i önskelista

Fullbokad,48
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

Norska fjordar och fjäll

Raumabanan och Flåmsbanan

Avresa: Tisdag 16 juli

Resdagar: 5

Pris: 6 990 kr 

Reseledare: Lars Sköld

Detta ingår

 • resa i helturistbuss från påstigningsort
 • fyra övernattningar i 2-b rum m d/wc
 • fyra frukostar och fyra middagar
 • resa med RAUMABANAN Dombås-Åndalsnäs
 • resa med FLÅMSBANAN Flåm-Myrdal t/r
 • entré Norsk Breemuseum
 • entré Norsk Viltlaxcenter Laerdalselva
 • besök Hadeland Glasbruk
 • busskaffe med bröd i samband med pauser
 • färjekostnader och vägskatter
 • reseledares tjänster

Fri anslutning från Uppsala, Stockholm, Bålsta, Sala, Enköping, Strängnäs, Västerås, Hallstahammar, Köping, Eskilstuna, Kungsör, Arboga, Örebro

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum 1 540 kr
 • Reservation av plats i buss 200 kr
 • Avbeställningsskydd 350 kr

Avrese- och hemkomsttider, se tabell 1

Pass

Vi rekommenderar Pass eller nationellt id-kort men som svensk medborgare räcker godkänd legitimation.

Våra hotell

Natt 1: Hafjell hotel ***

Hundervegen 33, 2636 Øyer.+47 61 28 55 50

Antal rum: 53 med bad/dusch, wc,, TV. Våningar: 2. Hiss: nej. Särskilda handikapprum: nej. 

Övrigt: frukostbuffé, restaurang. Bar , terrass, fri wifi, utlång av cyklar, vandringsleder och cykelbanor i närheten

Vår bedömning: god mellanklass - ****

Natt 2: Hotell Geiranger***

N-6216 Geiranger Tel 0047 70 26 30 05

Antal rum: 151  bad/dusch, wc, TV. Våningar: 11. 

Hiss: ja. Läge på orten: i centrum med utsikt över Geirangerfjorden. Särskilda handikapprum: nej. 

Övrigt: frukostbuffé, restaurang, butik

Vår bedömning: god mellanklass - ****

Natt 3: Quality Hotel Sogndal***

Gravensteinsgata 5, N-6851 Sogndal

Tel 0047 57 62 77 00 

Antal rum: 115 bad/dusch, wc, TV. Våningar: 3. Hiss: ja. Läge på orten: i centrum. 

Särskilda handikapprum: nej. 

Övrigt: frukostbuffé, restaurang. 

Vår bedömning: god mellanklass - ****

Natt 4: Bardöla Höyfjellshotel***

Bardölavegen 33, N-3580 GEILO 

Tel +47 32 09 41 00

Antal rum: 115 bad/dusch, wc, TV. Våningar: 4. 

Hiss: ja. Läge på orten: Bardøla Høyfjellshotell ligger idyllisk i Geilo vid sluttningen av Hallingskarvet. 

Särskilda handikapprum: nej. Övrigt: restaurang. 

Vår bedömning: god mellanklass - ****