14 Juli
,
4 dagar

Norska Pärlor

Geiranger–Ålesund, Trollstigen & Røros

Följ med på en resa till några av Norges mest kända natursevärdheter. Området brukar kallas ”The Golden Route”, Gudbrandsdalen med ­Lillehammer och Geiranger beläget längst in i fjorden, omgivet av nästan lodräta bergsväggar.

En av höjdpunkterna är att åka på Geirangerfjorden där ni får se de höga forsarna Brudslöjan, Friarna och De sju systrarna och de högt belägna fjällgård­­arna, där fjällbönderna brukade sina gårdar fram till mitten av 1900-talet. Vi kör Trollstigen, kanske Norges mest kända vägsträcka, från ­Valldal till Åndalsnes och vidare genom Romsdalen förbi Trollväggen.

TISDAG

middag

Avresa från påstigningsorten på morgonen. Vi reser västerut förbi Örebro.  Resan går genom Värmland mot Arvika och ­Charlottenberg. Lunchpaus. Så småningom kommer vi till Norges största insjö, Mjösa och kör norrut längs den östra stranden. Vi passerar Lillehammer och kommer snart till Öyer och vårt Hotell Scandic Hafejell***. Ankomst 17.30.

ONSDAG

frukost

Avresa 07.30. Den vackra Gudbrandsdalen leder oss norrut till Otta. Vi passerar kända orter som t ex Ringebu. Vid Otta tar vi av västerut mot Lom och Grotli. Snart är vi uppe på kalfjället, med dess speciella natur. Sista sträckan i Breidalen förbi Dalsnibba ner till Geiranger bjuder på fantastiska vyer av fjäll, fjord, forsar och växtlighet.

På eftermiddagen går vi ombord på fartyget som vi ska åka med från Geiranger till Hellesylt. Vi följer Geirangerfjorden med sina kända forsar ”De sju systrar” och ”Brudslöjan” I Hellesylt går turen vidare med höga berg och vackra dalgångar via Fitjavatnet och Sraumgerde. Överfart Sykklyven – Magerholm. Ankomst till vårt centrala hotell Scandic Parken****. Middag på egen hand. (350 km).

TORSDAG

frukost och middag

Avresa 08.00. Efter utcheckning åker vi upp Fjellstua, varifrån vi har en hänförande utsikt över ­Ålesund och kustlandskapet. Vi lämnar Ålesund och följer Storfjordens strand till Valldal, där vi börjar vår slingrande färd över fjället. Lunchpaus på toppen omkr. kl 13.00. Nu väntar Trollstigens slingrande väg ner mot Åndalsnäs – Norges kanske mest kända vägsträcka. Vägen är numera en av Norges mest kända och bra turistvägar. Väl nere i dalen svänger vi österut och följer Romsdalen. På vår högra sida ser vi Trollväggen. Dagens etapp fortsätter via Dombås över ­Dovrefjället, Folldal och Tynset till Röros.

Den centrala staden (Bergstaden) är upptagen på UNESCO:s kulturarvslista och mycket sevärd. ­Under mer än 300 år levde Röros på sina kopparmalmsfyndigheter.

Vi bor på Röros Hotell****. (320 km).

FREDAG

frukost

Avresa 08.00. Vi börjar med att göra rundvandring i gruvstaden i Röros och dess unika miljö. Røros har behållit mycket av sin ursprungliga karaktär. Gatornas mönster och många byggnader i centrum är samma som när de konstruerades på 1600-talet. De autentiska trähusen och stadens unika karaktär som tidig gruvstad bidrog till att UNESCO lade till Røros på sin lista över världsarv år 1980. Efter vår rundtur i Röros lämnar vi Norge och reser via Funäsdalen, Sveg och Mora mot vår hemort. Lunchuppehåll efter vägen. Återkomst på kvällen.

 

Fjordar fungera som flodmynningar i jordens ekosystem. Flodmynningar beteckna sambandet mellan havet och inre vattenvägar såsom floder och bäckar. En flodmynning innehåller vanligtvis en blandning av salt och sött vatten, blandas till en miljö som främjar många djur-och växtarter. Fjordar skiljer sig från standard mynningar eftersom den gamla glaciären rörelsen tappade en hög med skräp som kallas en tröskel som skiljer mynning från den större vatten. Typiska flodmynningar erbjuder öppna flöden av vatten mellan salt och sötvatten organ. Dom längsta fjordarna i världen är Scoresby Sund på Grönland (350 km) Sognefjorden i Norge (203 km) Hardangerfjorden i Norge (179 km)

 

Trollstigen eller Trollvägen 

Norska: Trollstigvegen, Trollstigen eller bara Stigen, där det norska ordet "stige" betyder stege); är en vägsträcka på riksväg 63 i Rauma kommun i Romsdal i Møre og Romsdal fylke i Norge.

Vägen öppnades av kung Håkon VII den 31 juli 1936, efter en byggtid på åtta år. Vägen omges av flera berg på över 1 000 meter. Vägens högsta punkt är 850 meter över havet och slingrar sig med elva hårnålskurvor från Isterdalen till Stigrøra.

Längst upp på toppen av Trollstigen finns en stor parkering där man kan gå i ca 10 min till utsiktsplatsen Trollstigsplatån. Där har man en majestätisk utsikt över vägen, dess kurvor samt vattenfallet Stigfossen som faller över 320 m ut efter bergssidan.


BOKA NU

4 990 kr
Rum
Bussreservation
Avbeställningsskydd

Var vänlig ange följande:
41  st. Platser kvar
Fullbokad
.
Lägg i önskelista

Fullbokad
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

Norska Pärlor

Geiranger–Ålesund, Trollstigen & Røros

Avresa: Tisdag 14 juli

Resdagar: 4

Pris: 4 990 kr

Reseledare: Einar Spiro

Detta ingår

 • resa i helturistbuss från påstigningsort
 • tre nätter i dubbelrum med d/wc
 • tre frukostar och två middagar
 • båtresa från Geiranger - Hellesylt
 • besök Fjellstua i Ålesund
 • busskaffe med bröd i samband med pauser
 • färjekostnader, broavgifter, vägskatter
 • reseledares tjänster

Fri anslutning från Uppsala, Stockholm, Bålsta, Sala, Enköping, Strängnäs, Västerås, Hallstahammar, Köping, Eskilstuna, Kungsör, Arboga, Örebro

Frivilliga tillägg:

 • Enkelrum 1 490 kr
 • Reservation av plats i buss 100 kr
 • Avbeställningsskydd 250 kr

Avrese- och hemkomsttider, se tabell 1

Pass

Vi rekommenderar Pass eller nationellt id-kort men som svensk medborgare räcker godkänd legitimation. 

Vi reser med båt. V.g. ange

födelsedatum (år-månad-dag) vid bokning.

Våra hotell

Natt 1: Scandic Hotel & Resort Hafjell***

Hundervegen 1, 2636 ØyerTel +47 61 277777

Antal rum: 210 - med bad/dusch, wc, Våningar: 3.

Hiss: ja. Läge på orten: i centrum

Särskilda handikapprum: ja.

Övrigt:  frukostbuffé, restaurang.

Vår bedömning: god mellanklass - ****

Natt 2: Scandic Parken Hotel***

Storgatan 16, N-6002 Ålesund el +47 70 13 23 00

Antal rum: 145 - med bad/dusch, wc, Våningar: 9.

Hiss: ja. Läge på orten: i centrum.

Särskilda handikapprum: nej.

Övrigt: frukostbuffé, restaurang.

Vår bedömning: god mellanklass - ****

Natt 3: Röros Hotel****

An-magritt-veien 48, 7374 RørosTel +47 72 40 80 00

Antal rum: 157  med bad/dusch, wc. Våningar: 3.

Hiss:nej. Läge på orten: centralt läge. Särskilda handikapprum: nej.

Övrigt: restaurang, bar, bastu, pooler, SPA, terrass, fri wifi.

Vår bedömning: god mellanklass - ****