25 maj
,
5 dagar

ÖSTERLEN och BORNHOLM

Simrishamn Rönne Christians Ö

Bornholm erbjuder kultur, historia, vackra byggnader, fager natur liksom en glimt av storstaden i form av shoppinggator och restauranger. Huvudort på öns västra sida är Rönne med båtförbindelse till Ystad. Ön är känd för sina rundkyrkor, kyrkorum som samtidigt tjänade som försvarsanläggningar. Störst är S:t Laurentiuskyrkan i Österlars från 1000-talet med en diameter på 18 meter. På Bornholm finns också Danmarks största borgruin, Hammershus, belägen 74 mhö på en klippa i Östersjön, grundad 1258 av den danske ärkebiskopen i Lund. 

På väg till Bornholm så åker vi över Österlen och Simrishamn. Här kommer vi få se Österlen som är så speciellt med många charmiga byar, ett vackert och öppet landskap och god mat, är det inte att undra på att Österlen hör till Sveriges mest älskade och charmerande resmål. 

LÖRDAG

middag

Avresa på morgonen från påstigningsorten. Uppehåll för frukost, lunch och busskaffe. Vi åker söderut, efter Jönköping lämnar vi Europavägen och åker genom Småland via Lammhult, Växjö, Älmhult innan vi kommer till Skånska gränsen. Sista biten åker vi genom porten till Österlen, Brösarps Backar och Ravlunda kyrka där Fritiof Nilsson Piraten ligger begravd och vars gravsten har den berömda texten ”Här under är aska av en man som hade vanan att skjuta upp allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 januari 1972.” Vi passerar Kivik innan vi kommer fram till vårt hotell Svea i Simrishamn. 

SÖNDAG

frukost lunch och middag

Vi åker på rundtur med lokalguide. När området definierades på 1920-talet av Fritiof Nilsson Piraten, Theodor Tufvesson och John Osterman, skapades det nutida varumärket Österlen. Namnet för området tog dessa herrar från uttrycket ”att åka österlent” vilket betydde att åka till sydöstra Skåne.  Innan denna definition fanns inte området utan var ett uttryck. Vår lokalguide kommer att visa och berätta om viktiga platser som t ex Kivik och Gimmigehus. 

MÅNDAG

frukost och middag

Efter frukost lämnar vi Simrishamn för att åka till Ystad. Vi tar en promenad i och bekantar oss med staden innan vi åker till färjan som ska ta oss till Bornholm. I Rönne möts vi av vår lokalguide som tar oss med på en rundtur och visar oss det bästa av sevärdheterna. Ön är litenoch avstånden korta vilket gör att vi hinner med det mesta utan onödig jäkt! Korsvirkeshus, rundkyrkor, borgruiner, slättland och klippig kust blandas med små pittoreska fiskelägen, keramikverkstäder och tillfälle för shopping. 

TISDAG

frukost och middag

Idag åker vi på en utflykt till Christans Ö, fästningsön öster om Bornholm. Ön kallades på sin tid för nordens Gibraltar. Ögruppen Ertholmene - i dagligt tal kallad Christiansö efter sin fästning - är en samling klippöar på drygt 38 hektar cirka 18 kilometer nordost om Gudhjem. Störst, och dessutom bebodda, är Christiansö och Fredriksö. Därnäst kommer fågel-reservatet Græsholm samt skären Tat, Lilleö, Vesterskær, Tyveskær, Præsteskær och Österskær. Namnet Ertholmene kan hänföras till ställets litenhet eller till att de två bebodda öarna med det mellanliggande sundet är att likna vid en öppen ärtskida. Christiansö (710 m lång och 430 m bred) är skild från Fredriksö (440 m lång och 160 m bred) av Nordrehavn och Söndrehavn. På det smalaste stället (30 m) leder en hängbro över vattnet. Båtresan tar ca 1h. Här får ni gott om tid att se dessa öar och äta lunch innan vi åker tillbaka. (420 kr)

Om ni väljer att stanna kvar i Rönne så har ni hela dagen till att se staden och  besöka hantverksbodar, gå på gallerier och museer.

Avskedsmiddag på kvällen

ONSDAG

frukost

Efter frukost och kanske en promenad på morgonen så åker vi med färjan tillbaka till Ystad. Färden norrut påbörjas och efter bussfika och lunch så är vi hemma till kvällen. 

 

 

Hammershus borgruin är en väl befäst borg, som Lunds ärkebiskopar under medeltiden innehade på Bornholm.  Borgen låg på öns nordvästra udde, nära Hammeren. Under stridigheterna mellan ärkebiskoparna och kungarna intogs Hammershus flera gånger av de senare, till exempel 1259, 1265, 1319 och 1325. År 1521 innehades den av Kristian II som höll biskop Jens Andersen Beldenak från Fyn fången där. Samma år blev fästningen intagen av lübeckarna som besatte den till 1575. 1645 intogs Hammershus av en svensk militärstyrka under Carl Gustaf Wrangel och i freden i Roskilde 1658 tillföll Bornholm Sverige. En svensk styrka under ledning av guvernören Johan Printzensköld stationerades i Hammershus. Men när öns invånare under ledning av Jens Pedersen Kofoed gjorde uppror och dödade guvernören tvingades den svenska styrkan ge sig av. 1660–1661 hölls Corfitz Ulfeldt och hans hustru Leonora Christina fängslade på Hammershus, vilket också senare användes som statsfängelse.  Omkring 1750 revs borgen till en del och nu återstår endast ruiner. 


BOKA NU

6 990 kr
Rum
Bussreservation
Avbeställningsskydd
Båtutflykt Cristiansö

Var vänlig ange följande:
0  st. Platser kvar
Fullbokad
.
Lägg i önskelista

Fullbokad
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

ÖSTERLEN och BORNHOLM 

Avresa: Lördag 25 maj

Resdagar: 5

Pris: 6 990 kr

Reseledare: Lillemor Norrby

Detta ingår

 • resa i helturistbuss från påstigningsort
 • fyra nätter i dubbelrum med d/wc
 • fyra frukost och fyra middagar
 • en lunch
 • lokalguide Österlen
 • lokalguide Bornholm
 • båtresa Ystad-Rönne t.o.r
 • busskaffe med bröd i samband med pauser
 • färjekostnader, broavgifter, vägskatter
 • reseledare

Fri anslutning från: Uppsala, Stockholm, Bålsta, Sala, Enköping, Strängnäs, Västerås, Hallstahammar, Köping, Eskilstuna, Kungsör, Arboga, Örebro

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum 1 680kr
 • Reservation av plats i buss 200 kr
 • Avbeställningsskydd  350 kr

Utflykter

 • Båtutflykt Cristiansö, Fästningsön Christansö - ”Nordens Gibraltar”

   buss och båt Gudhem-Christansö t.o.r 420 kr

Pass

Vi rekommenderar Pass eller nationellt id-kort men som svensk medborgare räcker godkänd legitimation. 

Avrese- och hemkomsttider, se tabell 1

OBS! Vi reser med båt. V.g. ange

födelsedatum (år-månad-dag) vid bokning.

Våra hotell

Natt 1-2: Hotell Svea***

Strandvägen 3, Simrishamntel 0414-41 17 20

Antal rum: 60 - med bad/dusch, wc, Våningar: 3.

Hiss: ja. Läge på orten: i centrum på strandpromenaden

Särskilda handikapprum: nej

Övrigt:  restaurang, bar SPA, bastu, terrass 

Vår bedömning: god mellanklass - ****

Natt 3-4: Hotell Griffen***

Nordre Kystvej, Rönnetel +45 56 90 42 44

Antal rum: 142 - med bad/dusch, wc, Våningar: 4.

Hiss: ja. Läge på orten: strandnära, norr om  Rönne, gångavstånd till centrum.

Särskilda handikapprum: nej.

Övrigt: frukostbuffé, restaurang,bar, SPA, swimmingpool, jacuzzi.Vår bedömning: god mellanklass - ****