Flod i Mosel

 

 

RHEN – MOSEL – RÜDESHEIM

Riddarborgar, slingrande floddalar med vinodlingar, små intressanta tyska medeltidsstäder och mycket annat får du uppleva på denna resa till Rhen och Mosel, de två klassiska vinområdena i sydvästra Tyskland. Här odlades vin redan på romartiden, för tvåtusen år sedan. Sydsluttningarna i Rheingau och området kring Rüdesheim, finns omnämnda som synnerligen lämpade för denna odling. Klimatet är gynnsamt med långa varma somrar och milda korta vintrar. Rüdesheim am Rhein är en liten stad med nästan 10 000 invånare, belägen vid Rhendalen i södra Tyskland. Moseldalen är fantastiskt vacker och charmig med massor av mysiga och romantiska små byar att besöka. Byarna har ofta trånga gränder och känns nästan inklämda mellan floden och branterna med sina vinodlingar.

Rüdesheim har en välkänd turistgata, Drosselgasse, som är en 3 meter smal och 144 meter lång gränd fylld med små souvenirbutiker.

ONSDAG

middag

Avresa på morgonen från påstigningsorten. Lunch­uppehåll på motell Vätterleden. Vidare genom Småland till Skåne och Trelleborg där TT-lines fartyg väntar på oss. Middag och övernattning ombord.

TORSDAG

frukost och middag

Frukost ombord före ankomst till Travemünde 07.30. Vi passerar Hamburg och kommer snart ut på platta Lüneburger Heide. Lunchpaus. På avstånd avtecknar sig bergsområdet Harz. Snart ser vi silhuetten av Frankfurt am Mains höga centrumbebyggelse och vi viker av väst­erut mot Rhen­dalen och kommer till Rüdesheim omkr. kl 18.00.

På kvällen tar ni säkert en promenad i Rüdesheim. Man behöver inte gå så långt, vi bor ju vid ortens mest kända gata – Drosselgasse med de många vinstugorna!

FREDAG

frukost

Under denna dag lär vi känna Rüdesheim. Dagen börjar med att vi kl 10.00 tar linbanan upp till Niederwald och statyn Germania – från vilket du har en storslagen utsikt över Rüdesheim och alla vinodlingar. Minnesmärket är rest till minne av Tysklands enande 1870-71.

Eftermiddag programfri. Middag på egen hand.

LÖRDAG

frukost och middag

Avresa 08.00. Utflykt. Moseldalen är dagens utflyktsmål. Vi börjar med att ta färjan över Rhen till Bingen. Snart är vi i Moseldalens trånga floddal. Här sluttar dalsid­or­na brant ner mot floden. Vinodlingarna kantar vår väg. Rieslingdruvan är även här dominerande.

Vi fortsätter i dalen mot Bernkastel Kues som från början är två olika städer, men som sedan slogs ihop till en. Det som skiljer dem åt är Moselfloden. Bernkastel ligger på den östra delen, och Kues ligger väster om floden.

Lunch och vinprovning. Här i övre Moseldalen odlas även Elblingdruvan – en av de äldsta druv­sorterna. På återresan gör vi uppehåll i Cochem, känd för sina branta gator, korsvirkeshus, slott och stadsmur.(490 kr)

SÖNDAG

frukost och middag.

Avresa 08.30. Utflykt.

Båtresa på Rhen från Rüdesheim, förbi Loreleiklippan. Det berättas i sägnerna att den vackra flickan satt på klippan och orsakade många ­sjöfarandes undergång genom sin vackra sång. Floden kantas av många medeltida riddarborgar. Vid ankomsten till St Goarhausen hämtar vår buss oss och tar oss upp på Loreleyklippan, där vi bjuds på kaffe. (390 kr)

Åter till Rüdesheim. Lunch på egen hand.

På eftermiddagen besöker vi en vinbonde Peter Prasser och får information om odling och vinframställning. Rieslingdruvan är här vanligast. I Rüdesheim framställs även Asbach Uralt – en Wein­brand, som tillverkas på liknande sätt som cognac i Frankrike.

Middagen intar vi på trevliga Winzerkeller.

MÅNDAG

frukost och middag

Avresa 08.00. Vi lämnar Rüdesheim och Rhendalen för denna gång. Naturen ändrar efterhand karaktär och blir mera kuperad. Snart är vi i området kring Kassel. En stad som tillsammans med Göttingen förknippas med sagoberättarna Bröderna Grimm.

Uppehåll för lunch efter vägen. Vi åker vidare och snart är vi i Travemünde. Här väntar TT-lines fartyg på oss. Övernattning och avskedsmiddag ­ombord på TT-lines fartyg.

TISDAG

frukost

Ankomst till Trelleborg 07.30.  Resan fortsätter via Jönköping mot hemorten. Lunch­uppehåll på restaurang Vätterleden.  Åter till hemorten på kvällen.

 

RIESLING

ÄR TYSKLANDS MEST SPRIDDA VITVINDRUVA vilken framförallt odlas i Mosel-Saar-Ruwer, Pfalz, Rheingau, Mittelrhein och i Hessische Bergstrasse. Den odlas i Alsace i Frankrike och förekommer också rikligt i Österrike, framförallt i Wachau. Den odlas också på många ställen i Nya världen, och lyckas framförallt i länder och regioner med lite svalare klimat, såsom Kanada, delstaten New York i USA, Nya Zeeland och svalare delar av Australien.

RIESLINGDRUVAN

ställer stora fordringar på var den odlas, eftersom druvan mognar sent. Rieslingviner utmärks av att de kan lagras länge, med bibehållen smak och kvalitet. De utvecklas ofta 10 år på flaska. I Tyskland finns rieslingdruvan omnämnd redan år 1435 i närheten av Rheingau. Från 1500-talet har Riesling betraktats som den kvalitetsmässigt främsta vitvinsdruvsorten i Tyskland.  Det var dock först på 1700-talet som det började bli vanligt med vingårdar planterade enbart med Riesling. Genom DNA-analys i slutet på 1990-talet kunde det fastställas att Riesling är en korsning av druvsorterna Heunisch och Vitis silvestris. Korsningen har sannolikt uppstått spontant. Färgen är blek, med grönstick till guldgul. Smaken växlar lika mycket som jordmånerna där den växer. Skifferjordar ger viner med rökighet. Andra jordmåner kan ge viner med smak av såväl stål, tjära och mineral som blommor, jord eller kryddor. Lagrade rieslingviner känns ofta igen på doften av petroleum.


BOKA NU

9 650 kr
Rum
RHEN - LORELEY, halvdag - denna utflykt måste bokas före avfärd
MOSELDALEN, heldag - denna utflykt måste bokas före avfärd
Bussplacering
Anslutningskostnad, T o R
Utsides dubbelhytt

Var vänlig ange följande:
48  st. Platser kvar
Fullbokad
.
Lägg i önskelista

Fullbokad
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

RHEN – MOSEL – RÜDESHEIM

Avresa: Onsdag 6 september

Resdagar: 7

Pris: 9 650 kr

Reseledare: Lars Sköld

Detta ingår:

 • resa i helturistbuss från påstigningsorten
 • fyra nätter i dubbelrum med bad/d och wc
 • två nätter ombord TT-Line 2-b insideshytt d/wc golvbäddar
 • sex frukostar och tre middagar och två buffemiddagar ombord inkl dryck
 • vandring i Rüdesheim inkl linbana upp till Niederwald
 • vinprovning i Rüdesheim
 •  busskaffe med bröd i samband med pauser
 • färjekostnader, broavgift, vägskatter
 • reseledare

Fri anslutning från Stockholm, Bålsta, Uppsala, Enköping, Västerås, Hallstahammar, Köping, Arboga, Örebro

Anslutning till en kostnad: Sala, Strängnäs, Eskilstuna, Kungsör

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum och enkelhytt 1 950 kr
 • Reservation av plats i buss 200 kr
 • del i Utsides dubbelhytt  270 kr

Utflykter

 • ▲ RHEN - LORELEY, halvdag  390 kr, inkl. båtresa Rüdesheim - St Goarshausen
 • ▲ MOSELDALEN, heldag  490 kr, inkl. vinprovning och lunch

▲ = denna utflykt ska bokas före avresa (bokning på plats i mån av plats)

Pass eller nationellt ID-kort skall medföras.

Avrese- och hemkomsttider, se tabell 2

OBS! Vi reser med båt. V.g. ange

födelsedatum (år-månad-dag) vid bokning.

Våra hotell

Natt 1: Ombord TT-line Trelleborg-Travemünde

Plats i 2-bädds insideshytt, golvbäddar

Natt 2-5: Parkhotel, Rüdesheim

Natt 6: Ombord TT-line Travemünde-Trelleborg

Plats i 2-bädds insideshytt, golvbäddar