Rundresa på Sicilien

Den soliga ön Sicilien lockar med sin skiftande och vackra natur, spännande historia, god mat och vin och ett behagligt klimat. Här finner vi karga bergstrakter och härliga inbjudande stränder, isolerade bergsbyar och livliga städer, fattiga fiskebyar och praktfulla palats. Europas största vulkan Etna stiger upp ur apelsinlundar, vingård­ar och blommande bougainvillea.

Längst ner i söder nedanför den italienska stöveln ligger den mytomspunna ön Sicilien. Här växer citroner, mandel och pistagenötter som tillsammans med ricottaost utgör grunden för öns inhemska maträtter. Vi reser runt i det vackra landskapet bland berg och kullar och besöker några av Siciliens mest intressant platser.

En av dagarna bekantar vi oss med Siciliens huvudstad Palermo och reser sedan vidare till staden Monreale där vi besöker katedralen från 1100-talet som är berömd för sin klosterträdgård, sin skattkammare och mosaikdekorationerna som gjordes av 2200 kg guld. En av utflykerna går till kuststaden Taormina vackert belägen mellan berget Monte Tauro och Medelhavets turkosblå vatten. Taormina är en av Siciliens mest populära semesterorter som lockar många som vill uppleva det italienska ”La dolce vita” – det ljuva livet. Här kan man beskåda den antika grekiska teatern som uppfördes för över tvåtusen år sedan eller slå sig ner på ett café och bara njuta av tillvaron. Vi gör också en utflykt till öns största nationalpark Parco dell’Etna för att se Europas högsta och mest kända vulkan som under vintertid också går att åka skidor nerför. En heldag på de Eoliska öarna Vulcano och Lipari är en av resans många höjdpunker.

LÖRDAG

Vi flyger från Arlanda och landar snart på Sicilien. Där väntar en buss som tar oss till Cefalu och Hotel Santa Lucia le Sabbie d’Oro som blir vårt hem de första dagarna på ön. Cefalu domineras av en 170 meter hög klippa, av fenicierna kallad ”Hercules Udde”. Cefalu är berömd för sin monumentala katedral uppförd av den Normandske kungen Erik Skramstad.

SÖNDAG

frukost och middag

Idag gör vi en utflykt till några av de många sevärdheter som finns på Sicilien. En lokalguide möter upp för att visa oss runt. Färden går först till huvudstaden Palermo där vi får en guidad rundtur. Palermo är en multikulturell stad som influerats av många olika kulturer, från bysantinska riket till normanderna. Staden har gott om både kulturella sevärdheter och myllrande folkliv. Vi reser sedan vidare till staden Monreale där vi gör ett besök i den mäktiga katedralen Santa Maria la Nuova som byggdes på bara två år.

MÅNDAG

frukost, lunch och middag

Idag står egen tid på programmet. Inte långt från hotellet ligger skimrande blå medelhavet med sina varma sandstränder eller besök gamla stan i Cefalu på gångavstånd från hotellet. Vid torget Piazza del Duomo finns domkyrkan från 1100-talet som är väl värd ett besök. För den äventyrlige kanske en vandring uppförd den branta klippan ”la rocca” är av intresse. På toppen 268 meter upp ligger resterna av en borg och strax nedanför den ligger ruinerna av Dianas tempel från 400-talet f.Kr.

Reseledaren står till förfogande för tips och ideer om vad som finns att uppleva. OBS lunch på hotellet ingår denna dag.

TISDAG

frukost och middag

Denna morgon säger vi på återseende till Cefalu och sätter oss i bussen för att resa till Letojanni där vi ska bo under resten av vår vistelse på Sicilien. Vi checkar in på Hotel San Vincenzo som ligger precis vid stranden. Letojanni är en charmig liten fiskeby med en historia som går tillbaka ända till antiken. Flera av öns kända skådespelare och författare har sitt ursprung här.

ONSDAG

frukost och middag

Denna dag gör vi en heldagstur till två av öns kanske största sevärdheter. Vi börjar med ett besök vid Siciliens högsta topp, vulkanen Etna som genom årtusenden har påverkat både naturen och livet för invånarna på ön. Vulkanen är 3000 meter hög och fortfarande aktiv. Vi fortsätter sedan till den välbesökta turistorten Taormina på Siciliens östkust som lockat flera semestrande Hollywoodstjärnor till Sicilien. Taormina ligger på en klippa vid havet och är en av öns mest populära semesterorter. Två av de många återkommande semestergästerna var Ingmar Bergman och Greta Garbo.

TORSDAG

frukost och middag

Efter frukost beger vi oss av från Letojanni för att göra en båtutflykt till de Eoliska öarna som ligger strax norr om Sicilien. Vi reser med buss upp till Milazzo där vi går ombord på den båt som ska ta oss ut till Isole Eolie som öarna kallas på italienska. Ögruppen består av sju vulkaniska öar och har fått sitt namn efter vindarnas halvgud Aeolus. Vi besöker två av dem; Vulcanus som är den största ön, populär för sina svavelhaltiga lerbad, samt dess närmsta granne; huvudön Lipari som är känd för sina färgglada hus. Längs öarnas kust finns många härliga lavastränder med kristallklart vatten.

Båten tar oss sedan tillbaka till fastlandet där vår buss väntar för återfärd till hotellet i Letojanni.

FREDAG

frukost och middag

Dagen är fri för egna upptäckter. Kanske ett bad i Medelhavet eller att vandra längs strandpromenaden lockar. Centrum i Letojanni är torget Piazza Durante som är omgivet av palmer och staden är känd för sina fisk- och skaldjursrestauranger. Reseledaren tipsar om utflyktsmål.

LÖRDAG

frukost

Efter frukost och utcheckning har vi förmiddagen fri. På tidig eftermiddag sätter vi oss i bussen och säger ”Arrividerci” till Sicilien. Incheckning på flygplatsen. Några timmar senare landar vi på Arlanda efter en upplevelserik vecka på vackra Sicilien. 


BOKA NU

11 110 kr
Rum
Bussreservation
Avbeställningsskydd
Anslutning till arland t o r

Var vänlig ange följande:
42  st. Platser kvar
Ring eller maila vid intresse.
.
Lägg i önskelista

Ring eller maila vid intresse.
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

Sicilien runt

Avresa: lördag 26 september

Resdagar: 8

Pris: 11 110 kr Priset avser avresa från Arlanda

Reseledare: Terese Eriksson

Detta ingår

 • flyg Arlanda-Sicilien t.o.r.
 • alla busstransporter på Sicilien
 • sju nätter i dubbelrum med d/wc
 • sju frukost, sex middagar och en lunch
 • lokalguide Palermo och Monreale samt entré
 • lokalguide Etna och Taormina
 • båtutflykt Eoliska öarna heldag
 • reseledare

 

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum 1 480 kr
 • Reservation av plats i buss 200 kr
 • Avbeställningsskydd 560 kr
 • Bussanslutning Arlanda tur och retur 280kr/330kr

- från Uppsala, Enköping, Bålsta 280 kr

- från Örebro, Arboga, Eskilstuna, Kungsör, Strängnäs, Köping, Hallstahammar, Västerås 330 kr

Avrese- och hemkomsttider

Meddelas i samband med att färdhandlingar utsändes

OBS! FLYGRESA. V.g. ange namn/stavning så som i pass

Pass eller nationellt ID-kort skall medföras.

Våra hotell

Natt 1-3: The Saint Lucia Hotel Golden Sands****

Contrada Santa Lucia, SS113, 90015 Cefalù PA, Italien

Tel.+39 0921 421565

Natt 4-7: Hotel San Vincenzo****

Via Michelangelo Garufi, 34, 98037 Letojanni ME, Italien

Tel.+39 0942 651140