Pizzeria på Sicilien

 

 

Rundresa på Sicilien

Den soliga ön Sicilien lockar med sin skiftande och vackra natur, spännande historia, god mat och vin och ett behagligt klimat. Här finner vi karga bergstrakter och härliga inbjudande stränder, isolerade bergsbyar och livliga städer, fattiga fiskebyar och praktfulla palats. Europas största vulkan Etna stiger upp ur apelsinlundar, vingård­ar och blommande bougainvillea.

Sicilien har ett rikt kulturarv. Fenicier, greker, romare, kartager, barbarer - alla har de haft bosättningar på ön och lämnat spår efter sig i form av språk, sedvänjor, konst och kultur. Här finns arkeologiska underverk från olika tidsepoker som t ex templen i Agrigento och den romerska teatern i Taormina.

LÖRDAG

Middag.

Avresa från Stockholm Arlanda med flyg till hamnstaden Catania. Vår buss väntar vid flygplatsen och tar oss till Siracusa, Santa Lucias hemstad. Staden är vackert belägen på en klippig halvö, grundades av grekerna 734 f.Kr och var under antiken ett mäktigt rike.

SÖNDAG

Frukost och middag.

Vi börjar dagen med en rundtur med lokalguide som visar oss sevärdheter som Aretusakällan, domkyrkan, resterna av Siciliens äldsta tempel, den grekiska teatern som rymde 100 000 åskådare, den charmiga hamnen och gamla stan med sina trånga gator.

Efter lunch lämnar vi kusten och åker in mot Siciliens bergiga mitt och kommer till Piazza Armerina. Här ska vi besöka ett av Siciliens mest intressanta arkeologiska fynd, villa imperiale i Casale, en 3500 m² stor rom­ersk villa med många välbehållna mosaikgolv. De färgstarka mosaikerna avbildar Hercules storverk, jakt- och fiskescener samt vilda djur från Nordafrika. Vi åker sedan ner till Siciliens södra kust vid Gela och följer den vackra kustvägen till Agrigento. (220 km)

MÅNDAG

Frukost och middag.

Under förmiddagen besöker vi den så kallade Tempel­dalen, det bäst bevarade tempelområdet vid Medelhavet. Under det grekiska herraväldets höjdpunkt uppfördes här under 400-500-talen f.Kr flera klassiska tempel tillägnade gudinnor och gudar som Hera, Juno, Hercules och Zeus. Bäst bevarat är det restaurerade Concordiatemplet. Vi lämnar Agrigento och reser mot Marsala som är huvudort i Siciliens största vinproducerande område. Vi besöker en av de största vinfirmorna där vi provar såväl de söta välkända dessertvinerna som väl­renommerade vita och röda viner.

Övernattning i Trapani. (165 km)

TISDAG 

Frukost, lunch och middag.

Idag kommer vi till en trakt med stora saltslätter vid havet där man utvinner salt ur havsvattnet. Sedan fortsätter vi och stiger uppför berget Monte San Giuliano till toppen där Erice ligger på 750 m höjd. Här har vi en hänförande utsikt över havet västerut och mot det inre av Sicilien österut. ERICE är en välbevarad medeltida stad med sin ringmur, borg och smala gränder. Staden är känd för sina bagerier och på det världsberömda Maria Grammaticos konditori kan vi köpa och smaka på läckra bakverk.

Vid Erice intar vi också en gemensam lunch bestående av lokala specialiteter.

På vår väg mot Siciliens huvudstad Palermo passerar vi sedan Segesta med sitt ståtliga men ofullbordade doriska tempel. Mot aftonen kommer vi till vårt hotell i Palermo, där vi skall bo två nätter. (158 km)

ONSDAG

Frukost och middag.

Under förmiddagen ska vi se huvudstaden Palermos sevärdheter med en lokalguide. Staden ligger på en slätt vid havet med berget Monte Pellegrino som bakgrund. Palermo har en brokig historia och är en sammansmältning av Arabisk och Normandisk kultur. Under rundturen ser vi bl.a. slottet La Zisa, den ståtliga katedralen, Gråtmuren och kyrkan Palatina i forna kungaslottet Palazzo Normanni – ett smycke som förenar den bysantinsk-arabiska och normandiska konsten. Vi avslutar rundturen med att besöka Monrealekatedralen strax utanför Palermo. Därifrån har vi en fantastisk utsikt över staden, den är en av Italiens mest imponerande byggnader och har en unik interiör med vackra guldmosaiker. Under eftermiddagen får vi tid för egna strövtåg. Här finns goda möjligheter till shopping på moderna affärsgator och marknader, vackra parker som Engelska parken och Botaniska trädgården och kaféerna lockar med fantastisk italiensk glass och andra delikatesser.

TORSDAG

Frukost och middag.

Vi åker längs den sicilianska nordkusten till den charm­erande semesterorten Cefalù. Staden har en fin badstrand och i den gamla stadsdelen råder en medeltida stämning. Torget med sina palmer och uteserveringar

framför katedralen i den gamla stadsdelen är en av stadens samlingspunkter. I fiskarkvarteren med sina gamla hus längs hamnen ligger de små fiskebåtarna för ankar. Efter lunch lämnar vi Cefalù, passerar Messina vid det sund som skiljer Sicilien från italienska fastlandet, och kommer sedan till Taormina.

Vi inkvarterar oss för två nätter i Giardini-Naxos, belägen vid havet nedanför Taormina. (280 km)

FREDAG

Frukost och middag.

Under förmiddagen gör vi en tur till Etna, Europas största aktiva vulkan. Etnas sidor är täckta med bördig vulkanisk jord och på de lägre sluttningarna växer citrusfrukter, fikon, mandel, vindruvor och oliver. Vi tar oss upp till ca 1800 m höjd där det finns en restaurang.

Eftermiddagen ägnar vi åt Taormina, som ligger mycket vackert på bergssidan på en platå 225 m över havet, med prunkande blommor och växter året runt. Taormina är den populäraste semesterorten på Sicilien och har en gammal historia från grekisk tid 735 f. Kr. Stadens gator kantas av butiker, kaféer och restauranger och livliga torg – utsikten är makalös. Största sevärdheten är den Romerska Teatern, högt belägen på en sluttning med hänförande utsikt över havet – speciellt i solnedgången!

LÖRDAG

Frukost.

Hemresa från Catania till Stockholm-Arlanda

 


BOKA NU

12 290 kr
Rum
Bussreservation
Avbeställningsskydd
Anslutning till arland t o r

Var vänlig ange följande:
0  st. Platser kvar
Fullbokad
.
Lägg i önskelista

Fullbokad
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

Sicilien runt

Avresa: lördag 31 augusti

Resdagar: 8

Pris: 12 290kr Priset avser avresa från Arlanda

Reseledare: Raija Valtonen

Detta ingår

 • flyg Stockholm Arlanda - Catania t/r
 • sju övernattningar i 2-b rum d/wc
 • sju frukostar  • sju middagar  • en lunch
 • Siracusa med lokalguide
 • AGRIGENTO Tempeldalen med lokalguide
 • PALERMO med lokalguide
 • ETNA med lokalguide
 • besök och entré grekiska teatern Siracusa 
 • besök och entré Villa Imperiale i Casale
 • besök och entré Monrealekaterdralen
 • besök  & provning Marsalavin
 • samtliga arrangemang, visningar och entréer enligt program
 • reseledares tjänster

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum 2 260 kr
 • Reservation av plats i buss 200 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr
 • Bussanslutning Arlanda tur och retur 280kr/330kr

- från Uppsala, Enköping, Bålsta 280 kr

- från Örebro, Arboga, Eskilstuna, Kungsör, Strängnäs, Köping, Hallstahammar, Västerås 330 kr

Avrese- och hemkomsttider

Meddelas i samband med att färdhandlingar utsändes

OBS! FLYGRESA. V.g. ange namn/stavning så som i pass

Pass eller nationellt ID-kort skall medföras.

Våra hotell

Natt 1: Jolly Aretus Palace Hotel****

Corso Gelone, 45, I-96100 Siracusa SR

Tel.+39 0931 461111

Antal rum: 112- med dusch, toalett ,TV, AC, WiFi.  Våningar: 5.Hiss: ja. Läge på orten: i centrum.

Särskilda handikapprum: nej.

Vår bedömning: hög klass - *****

Natt 2: Hotel della Valle****

Via Ugo la Malfa, 3, I-92100 Agrigento AG,

Tel.+39 0922 26966

Antal rum: 114  bad/dusch, wc, Våningar: 4. Hiss: ja.

Läge på orten: centralt. Övrigt: swimmingpool. 

Vår bedömning: god mellanklass - ****

Natt 3: Hotel Vittoria***

Via Francesco Crispi, 4, I-91100 Trapani TP

Tel.+39 0923 873044

Antal rum: 76 - med dusch, toalett, TV, WiFi. 

Våningar: 2 Hiss: ja. Läge på orten:nära centrum, vid hamnen, lokal trafik. Övrigt: nära gamla stan.

Vår bedömning: hög klass - *****

natt 4-5: Hotel IBIS Styles Palermo****

Via Francesco Crispi, 230, I-90139 Palermo PA

Tel.+39 091 580733

Antal rum: 123 - med dusch, toalett, TV, Air-con. ­Våningar: 6. Hiss: ja. Läge på orten: i centrum vid huvudgatan och hamnen.

Vår bedömning: god mellanklass - ****

Natt 6-7: Sant Alphio Garden Hotel & Spa****

Viale Apollo Archegeta, I-98035 Giardini Naxos ME

Tel. +39 0942 51383

Antal rum: 163 - med dusch, toalett, TV, Air-con. Våningar: 5. Hiss: ja. Läge på orten: centralt, 

en kilometer till stranden, lokal trafik.