23 september
,
10 dagar

Stora Vinresan

Rüdesheim Champagne Loiredalen Chablis Bourgogne Alsace Franken

En resa i vinets tecken. Det finns så mycket vin i världen idag och mer än 150 länder producerar och säljer dessa ädla drycker. Tyskland, Italien och Frankrike var med hjälp av Romarna tidiga med att utveckla vinet till den höga kvalitet som den har idag. Vi har på denna resa valt att besöka några av alla dessa otaliga producenter, det Tyska vinmeckat Rüdesheim och dess Rislingvin. Världens mest kända dryck, det exklusiva Champagne. Loirdalens elegans. Chablis, den vit Bourgognen. Borgogne, Alsace och Franken icke att förglömma. Vi upptäcker vin och äter gott. 

LÖRDAG  middag

Avresa på morgonen från påstigningsorten. Lunch­uppehåll på motell Vätterleden. Vidare genom Småland till Skåne och Trelleborg där TT-lines fartyg väntar på oss. Middag och övernattning ombord.

SÖNDAG  frukost och middag

Frukost ombord före ankomst till Travemünde 07.30.

Vi passerar Hamburg och kommer snart ut på platta Lüneburger Heide. Lunchpaus. På avstånd avtecknar sig bergsområdet Harz. Snart ser vi silhuetten av Frankfurt am Mains höga centrumbebyggelse och vi viker av väst­erut mot Rhen­dalen och kommer till Rüdesheim. Här är vinskörden i full gång och det är livligt i staden. Vi bor centralt och behöver bara gå ut från hotellet så är du mitt i vimmlet. Vi besöker en vinbonde mitt i stan för att prova dessa fina Rieslingviner.  

MÅNDAG  frukost

Idag tar vi sikte på Frankrike och Champagnestaden Reims. En historisk stad med anor från romartiden, Katedral från 900 talet. I Reims finns flera av dom kända champagnemärkena, vi kommer att besöka en av champagnetillverkarna för visning och provning.   

TISDAG  frukost

I dag åker vi till Loiredalen. Snart är vi i Tours i området Touraine. Detta är hjärtat av Loiredalen. Tours gamla stadsdel är full av smala gat­or med vackra korsvirkeshus. Kända viner här är Vouvray -mousserande viner gjorda på druvan Chen­in Blanc och Chinon med röda, rosé och vita viner. Vi stannar till på Couly-Dutheil i Chinon för vinprovning.

ONSDAG  frukost.

Avresa 08.00. Vi åker sydväst mot Beaune. Vi ska bekanta oss med distriktet Borgogne. Dagen börjar med ett besök i Chablis. En god Chablis som utan tvekan är ett av de mest populära vita vinerna i världen. I den nordligaste delen av Bourgogne ligger vinregionen Chablis. Här har man odlat vin sedan 1200-talet när de katolska cisterciensermunkarna kom till regionen. Vi gör ett besök på vingården Jean-Marc Brocard för visning och provar deras viner. Vi åker in till Beaune och vårt centrat belägna hotell precis utanför statsmuren. Här finns gott om restauranger för att äta en god middag på egen hand.

TORSDAG  frukost

Avresa 08.00. Efter frukost checkar vi ut från hotellet och börjar dagen inne i Beaune för besök och visning av vinkällarna och vinprovning på Marche aux Vins. Firman för ett stort lager av Bourgogneviner från olika vinbönder i regionen. Marche är även med och köper stora kvantiteter på den årliga välgörenhetsauktionen som arrangeras varje år av Hospices de Beaune. Vi åker vidare mot Alcase där vi kommer att bo i Colmar, en fantastisk stad där gamla stan är byggda i pittoresk korsvirkesstil och korsande kanaler. Staden anses vara alcasevinets huvudstad. Innan vi kommer till Colmar gör vi ett stopp i den lilla staden Equisheim som brukar få utnämningen "Frankrikes vackraste by" innerstaden kantas av sagolika hus och kullerstensgator. 

FREDAG  frukost

Vi börjar dagen med att åka på ”Route du Vin d`Alsace” genom idylliska vinorter. I Alsace görs mestadels vita viner och mousserande viner s.k. Crémant. Dagen kommer att ägnas vinvägen. Vi åker självklart till vår favoritvinfirma Fernand Engel i Rorschwihr för provning och inköp. Ett stopp i Riquewihr, en mysig vacker stad där mycket kretsar kring vin men även andra varor som t.ex. ostar. Kvällen tillbringas inne i gamla stan i Colmar, middag på egen hand där du kanske prövar någon lokal mat som choucroute, la matelote du Rhin, le coq au riesling, le pain d’épices och Kougelhopf.

LÖRDAG  frukost

Idag lämnar vi Frankrike och tar sikte på Tyskland och besöker Würzburg vid floden Main. Franken är inte den mest uppmärksammade i vinregionen i nutida Tyskland då andra vinregioner som Mosel, Pfalz och Rheingau har strålkastarna på sig med ett gott rykte om deras Riesling. Men Franken har en vinhistoria på över 1 000 år och har en gång i tiden varit den mest eftertraktade och dyraste vinregionen i världen. Här stannar vi för att turista och äta lunch. Vi kommer även se till att ni får handla på Weingut Bürgerspital för köp att goda frankenviner. På sena eftermiddagen lämnar vi Würzburg och åker mot vårt hotell i Sweinfurt.

SÖNDAG  frukost och middag

Vi åker snabbt norrut och vi ser naturen ändra karaktär. Kassel, Göttingen och Hannover passeras innan vi når dagens slutmål Lübeck, lunch och fikastopp längs med vägen.

MÅNDAG  frukost och middag

Avresa 07.15. Färja Puttgarden–Rödby till Danmark. Vi passerar Köpenhamn, färja Helsingör-Helsingborg och gör matuppehåll i Ljungby på restaurang Lagan. Åter till hemorten på kvällen.


BOKA NU

14 590 kr
Rum
Utsideshytt (I mån av tillgång)
Bussplacering
Anslutningskostnad, T o R

Var vänlig ange följande:
46  st. Platser kvar
Fullbokad
.
Lägg i önskelista

Fullbokad
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

Stora Vinresan 10 dagar

Avresa: Lördag 23 september

Resdagar: 7

Pris: 14 590 kr

Reseledare: Jan-Åke Karlsson

Detta ingår​

 • ​resa i helturistbuss från påstigningsorten
 • en övernattning på TT-lines fartyg i med golvbäddar
 • åtta övernattningar i 2-b rum m d/wc
 • nio frukostar och fyra middagar
 • besök och vinprovning hos Peter Prasser, Rüdesheim
 • besök med visning på G.H. Mumm Champagne
 • besök med visning på Couly-Dutheil, Chinon
 • besök med visning på Jean-Marc Brocard, Chablis
 • besök med visning på Marche aux Vins, Beaune
 • besök och vinprovning hos Fernand Engel i Alscase
 • busskaffe med bröd i samband med pauser
 • färjekostnader, broavgifter, vägskatter
 • reseledare

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum 3 990 kr
 • Reservation av plats i buss 200 kr

Fri anslutning från: Stockholm, Uppsala, Bålsta, Enköping, Västerås, Hallstahammar, Köping, Arboga, Örebro

Anslutning till en kostnad från: Sala, Strängnäs, Eskilstuna, Kungsör

Pass eller nationellt ID-kort skall medföras.

Avrese- och hemkomsttider, se tabell 2

OBS! Vi reser med båt. V.g. ange

födelsedatum (år-månad-dag) vid bokning.

Våra hotell

Natt 1Ombord TT-line Trelleborg-Travemünde

Plats i 2-bädds insideshytt, golvbäddar

Natt 2 Hotel Lindenwirt

Natt 3: Campanile Reims Centre - Cathédrale, Reims

Natt 4: Le Grand Hotel, Tours

Natt 5: Ibis Beune Centre, Beaune

Natt 6-7Grand Hotel Bristol, Colmar

Natt 8: Mercure Hotel Schweinfurt Maininsel, Sweinfurt

Natt 9: Tryp by Wyndham Aquamarin, Lübeck