Toscana

 

 

Toscana vin och vandring

Montecatini Terme Florens Greve Chianti

Toscana är den region i Italien som kanske är den vackraste och populäraste i Italien.

I Toscana hittar du både vinområden, böljande kullar, ståtliga cypresser, olivträd, Pinje. Ett böljande landskap som är idealiskt för att producera vin, t ex. Området Chianti. En timmes tågresa från vårt hotell ligger renässansstaden Florens med sin arkitektur, historia och god mat. Våra vandringar är lätta till medelsvåra och kombineras med godsaker som vin och ost mm. Vi bor i staden Montecatini Terme, en mysig kurortsstad, inte större än att du till fots kan ta dig runt.

TISDAG

middag

Avresa med flyg från Arlanda till Milano där vår buss möter för transfer till vårt hotell i Montecatini Terme. Här bor vi i sex nätter på Grand Hotel Nizza et Suisse**** med halvpension.

ONSDAG

frukost och middag

Efter frukost så är det dags att bege oss ut på resans första vandring i Montecarloområdet. Montecarlo är ett samhälle beläget 186 möh mellan Montecatini och Lucca, med vackra omgivningar och det välkända vinet Montecarlo D.O. C som lockar. Vi vandrar längst ”vinvägen” i ett kuperat och historiskt landskap, samt besöker vingården Fattoria il Poggio för visning- och provsmakning av gårdens fina viner och olivolja, tillsammans med goda italienska delikatesser. Middag på på kvällen

TORSDAG

frukost och middag

Idag beger vi oss till Chiantiområdet. Vi vandrar i ett böljande landskap som ligger söder om Florens, väster om Autostrada del Sole, med förhållanden perfekta för odling av Chiantivinernas huvudsakliga druva Sangiovese. De finaste Chiantivinerna, vilka uppskattas världen över, hittar vi här och de känns igen på den svarta tuppen som pryder etiketterna. Längs vägen passerar vi olivlundar och vinodlingar och efter vår vandring får vi även lite tid att bekanta oss med mysiga Greve in Chianti. Efter vandringen besöker vi vingården Castello Vicciomaggio för att prova deras utsökta Chiantiviner. I Greve i Chainti området görs några av Italiens främsta viner.

FREDAG

frukost och middag

Efter frukost går vi till tågstationen, ca 15 min och åker tåg till renässansens huvudstad, Florens. Vi får en lokalguidning med svensktalande guide som tar oss med på en innehållsrik och intressant promenad i den romantiska staden. Här ser vi storslagna torg och magnifika byggnader. Santa Maria del Fiore med sin imponerande kupol (Duomo), marmorstatyn av David, konstmuseet Uffizierna, guldsmedernas bro Ponte Vecchio, för att bara nämna några av de sevärdheter vi finner när vi vandrar i Dantes, Leonardo da Vincis och Michelangelos fotspår… historiens vingslag! Efteråt ges tid till att fortsätta upptäcka staden vidare på egen hand. Efter en härlig heldag tar vi tåget tillbaka till Montecatini Terme och vårt hotell.

LÖRDAG

frukost och middag

En liten bit utanför Montecatini Terme ligger orten Buggiano i grönskande vackra omgivningar. Det kuperade området är känt för sina citrusodlingar och här finns vackra privata trädgårdar som är öppna för allmänheten vartannat år på våren. Här stannar vi även till för ett uppskattat besök på en italiensk Taverna, Taverna del Vin Vino där skålar vi och njuter av 2 sorters vin och av diverse delikatesser från takten.

SÖNDAG

frukost och middag

Idag åker vi till området uppe vid marmorbergen. Inte långt från Luccas livliga piazzor och Florens konstnärliga skönhet ligger Garfagnana. Här kommer vi ha en vandring i omgivningarna. Turen går i den vackra dalen, omgiven av bergstopparna. Vi passerar små byar där gårdarna fortfarande i mångt och mycket bedriver självhushåll. Vi stannar även för ett besök i grotta del vento, här finns fantastiska dropstensgrottor.

MÅNDAG

frukost

Transfer hotell–flygplats och hemresa.

Vårt flyg tar oss till Stockholm, Arlanda.

 

Florens finns nämnd redan 59 f.Kr. som Florentia då romerska krigsveteraner erhöll mark där, eftersom jorden var bördig. De byggde upp staden efter samma mönster som ett militärläger, och fortfarande har detta mönster bevarats i stadskärnan. Kejsare Diocletianus utsåg senare Florens till provinsen Tuscias huvudstad. 

Sankt Minias, som halshöggs i Florens omkring år 250, var stadens förste martyr, och Basilica di San Miniato al Monte uppfördes på platsen för martyriet. Strax därefter blev staden biskopssäte. 

 

Chianti är ett vindistrikt i regionen Toscana i Italien. Distriktet sträcker sig från Florens i norr ner till området runt Siena i söder och ligger öster om dalarna Vesa och Elsa. Det ursprungliga distriktet är Chianti Classico och de viner och vingårdar som ingår har den karaktäristiska tuppen, ’Gallo Nero’, på flaskans hals som kännetecken. Både Chianti och Chianti Classico klassas som DOCG. Chiantivinernas huvudsakliga druva är Sangiovese med inblandning av Canaiolo Nero, Cabernet Sauvignon, Merlot och Pinot noir. Det kan även finnas en liten del vita druvor i chiantivinerna, men då främst från områden utanför Chianti Classico där ljusskaliga druvor är helt förbjudna sedan 2006. De vita druvor som ändå används är Trebbiano och Malvasia


BOKA NU

12 690 kr
Rum
Avbeställningsskydd
Anslutning till arlanda t o r

Var vänlig ange följande:
44  st. Platser kvar
Fullbokad
.
Lägg i önskelista

Fullbokad
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta 

Toscana vin och vandring

Avresa: Tisdag 15 september

Resdagar: 8

Pris: 12 590kr Priset avser avresa från Arlanda

Reseledare: Raija Valtonen

Detta ingår

 • flygresa från Arlanda till Pisa t.o.r
 • sju övernattningar med del i 2-b rum d/wc
 • sju frukost(förstärkt, ägg och bacon) och sex middagar
 • vinprovningar på Fattoria il Poggo(även olivolja), Castella Vicchiomaggio och på Taverna del Vin Vino
 • fyra vandringsturer med lokal vandringsguide till Monte Carlo, Chianti, Buggiano och Garfagnana.
 • lokalguide i Florens
 • besök Grotta del Vento
 • tågresa t.o.r Montecatin Terme-Florens
 • turistskatt i Montecatin Terme
 • alla busstransfer mellan flygplatser och vandringsturer enligt program
 • reseledare

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum 1 080 kr
 • Avbeställningsskydd 630 kr
 • Bussanslutning Arlanda tur och retur 280kr/330kr

- från Uppsala, Enköping, Bålsta  280 kr 

- från Örebro, Arboga, Eskilstuna, Kungsör, Strängnäs,

Köping, Hallstahammar, Västerås, Sala 330 kr

 

Avrese- och hemkomsttider

Meddelas i samband med att färdhandlingar utsändes

OBS! FLYGRESA. V.g. ange namn/stavning så som i pass

Pass eller nationellt ID-kort skall medföras

Våra hotell

Natt 1-7: Grand Hotel  Nizza et Suisse****

Viale Giuseppe Verdi, 72, 51016 Montecatini Terme PT 

Tel:+39 0572 79691

Antal rum: 108, med bad/dusch, wc, Våningar: 4. Hiss: ja. Läge på orten: i centrum, max 20 min promenad till alla stora besöksmål. Särskilda handikapprum: nej. 

Övrigt: restaurang, bar, fullständigt SPA, utomhuspool, fri wifi. Läge på orten: centralt mitt inne i Montecatini Terme, ca 6 min promenad till tågstationen.

Vår bedömning: god mellanklass, ****