Vandringsresa Skåne

Österlen

Österlen är en del av sydöstra Skåne och kännetecknas av det sköna landskapet, ett långsammare sätt att leva och den vänliga atmosfären. Österlen erbjuder en unik kombination av vacker natur och intressant kultur. Vandra över blommande kullar, njut av utsikten över land och hav och upplev de berömda äppelodlingarna.

Vi vandrar olika delar av den så kallade Skåneleden och upplever några av Österlens höjdpunkter. Vandringarna bjuder på variation och kontraster då vi upplever olika naturmiljöer. Vår Vandringsguide kommer berätta om naturen och omgivningarna som vi upplever till fots. Vi kombinerar dettta med en del besök av lokala producenter som t.ex Äpplets hus och Trädgårdsbesök. 

ONSDAG 24/5

Middag

Avresa på morgonen från påstigningsorten. Uppehåll för frukost, lunch och busskaffe. Vi åker söderut, efter Jönköping lämnar vi Europavägen och åker genom Småland via Lammhult, Växjö, Älmhult innan vi kommer till Skånska gränsen. Snart kommer vi till vår stad Kristianstad där vi skall bo fyra nätter på First hotel Christian IV beläget mitt inne i centrum. Middag på kvällen.

TORSDAG 25/5

Frukost och middag.

Efter en härlig frukost startar vi vår första vandring efter en 45 minuters bussfärd. Idag kommer vi att gå 12 km mellan Brösarp och Kivik. Vi startar i Verkeåns Naturreservat och följer Skåneleden österut. Så småningom kommer vi till Brösarps backar där vandringen blir lite mer ansträngande även om stigningarna är relativt korta. De branta backarna formades av den smältande inlandsisen. Närmare kusten möter vi den sällsynta naturtypen sandstäpp och vandrar resten av dagen med utsikt över havet. Vi passerar Vitemölla fiskeläge och avslutar i mysiga Kivik, känt för sina äppelodlingar och musterier.  En kort bussresa tar oss till Kiviks musteri där vi har en bokad visning av kiviks musteri och äpplets hus.

FREDAG 26/5

Frukost och middag

Idag väntar en variationsrik etapp då vi vandrar söderut med start i Kivik och genom Nationalparken Stenshuvud. Leden bestiger berget Stenshuvud med högsta punkten 87 möh. Det blir resans allra tuffaste utmaning men vi tar det i lugnt tempo och pausar ofta så att alla känner sig bekväma. (8 km) Vandringen passerar många vackra miljöer, bland annat sandstränder, blockrika ängar och branter med skog. Och än idag finns det intressanta kulturella och historiska perspektiv som gör att vandringen blir mer än bara motion i naturen. På eftermiddagen gör vi ett besök på Petersborgs Gård och får en inblick i gårdens historia samt provsmakning av äkta skånsk senap.

 

LÖRDAG 27/5

Frukost och middag.

Idag väntar en lätt vandring (10km) längsmed havet och vindpinade, karga, blommande strandängar. Vi startar i Vik och vandrar mot Simrishamn. På eftermiddagen väntar ett besök med visning av Ulriksdals trädgård. Det är som att träda in i en "gammal hemlig trädgård" med många olika rum. På kvällen middag på hotellet.

SÖNDAG 28/5

Frukost.

Efter frukost lämnar vi skåne för hemresa. Vi åker via Jönköping med lunch på restaurang Vätterleden. 

Hemkomst på kvällen.

På kvällarna finns det möjlighet att utforska Kristianstad, gå i parkerna samt besöka en trevlig pub. Varje dag får ni en timmes egen tid till lunch innan eftermiddagens bokade upplevelse. Vandringsnivån på denna resa kan beskrivas som lätt med inslag av medelsvår då vi ibland kommer till några branta men korta stigningar. En hyfsad kondition och vandringsvana är att föredra då vi kommer att vandra mellan 8 och 12km om dagen. Vandringskängor och vatten är viktigt för en god upplevelse.


BOKA NU

6 590 kr
Rum
Bussreservation
Anslutningskostnad, T o R

Var vänlig ange följande:
46  st. Platser kvar
Fullbokad
.
Lägg i önskelista

Fullbokad
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

Vandringsresa Skåne

Avresa: Onsdag 24 maj

Resdagar: 5

Pris: 6 590 kr 

Reseledare: Terese Eriksson

Detta ingår

 • resa i helturistbuss från påstigningsort
 • fyra nätter i dubbelrum med d/wc
 • fyra frukostar och fyra middagar
 • busskaffe med bröd i samband med pauser
 • lokal vandringsguide på samtliga vandringar
 • besök och rundvisning Äpplets Hus
 • besök och senapsprovning Petersborgs Gård
 • besök och rundvisning Ulriksdals Trädgård
 • reseledare

Fri anslutning från: Uppsala, Enköping, Västerås, Hallstahammar, Köping, Arboga, Örebro

Anslutning till en kostnad: Bålsta, Sala, Strängnäs, Eskilstuna, Kungsör

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum 1 350 kr
 • Reservation av plats i buss 200 kr

Avrese- och hemkomsttider

meddelas i samband med att färdhandlingar utsändes

Våra hotell

Natt 1-4: First hotel Christian IV