HÖST I SKÅNE MED ÄPPELFESTEN

En smakres i Österlen med allt från senap till vodka 

Skåne och framförallt underbara Österlen med sina böljande ängar och pittoreska samhällen. Begreppet Österlen är inte ens hundra år men dess innehåll går långt tillbaka i tiden. Österlen förknippas med sydöstra Skåne där bland annat Kivik, Brösarp, Simrishamn, Kåseberga, Skillinge, Ystad och Tomelilla ingår. Vi kommer att bo lite norr om Österlen, i Kristianstad och härifrån göra dagstapper i dagarna två. Ena dagen kommer vi att åka på en smakdag. I Österlen värnas det om lokalproducerad mat och dryck. Här finns många småskaliga verksamheter som producerar grönsaker, kött, frukt, kryddor m.m. Den andra dagen åker vi till Kivik. Här hålls sedan 30 år en äppelskördefestival som varje september sätter det svenska äpplet på en piedestal.

En av de stora höjdpunkterna på äppelmarknaden är avtäckningen av den stora äppeltavlan.

TORSDAG

middag.

Avresa på morgonen från påstigningsorten. Uppehåll för frukost, lunch och busskaffe. Vi åker söderut, efter Jönköping lämnar vi Europavägen och åker genom Småland via Lammhult, Växjö, Älmhult innan vi kommer till Skånska gränsen. Snart kommer vi till vår stad Kristianstad där vi skall bo tre nätter på Quality hotel Grand*** beläget mitt inne i centrum. Middag på kvällen.

FREDAG

frukost, lunch och middag

Efter frukost åker vi på en smakresa i Österlen. Vi stannar på Österlenkryddor där vi får en visning och lära oss om kryddodling. Vi fortsätter till Köpingebergs vingård där vi blir mottagna får reda på allt om mousserande vin, självklart ingår en provning också. Vi äter en lunch på Örums Nygård i Löderup och lunchen är inspirerad av våra besök under dagen. Efter lunchen åker vi till Hammenhög och besöker Gunnarshögs Gård. Här får vi ser hur det går till att tillverka Rapsolja. Vi avslutar besöket på gårdskaféet med kaffe och kaka. Vi vänder tillbaka till hotellet i Kristianstad, middag på kvällen.

LÖRDAG

frukost och middag

Äppelmarknad

I dag åker vi till Kivik och besöker Äppelmarknaden som varje år håller en äppelfest. Vi ser på årets konstverk, en tavla gjord enbart av äpplen. Den är en årlig hyllning av det mycket nyttiga svenska äpplet. Äpplen innehåller fibrer, vitaminer och antioxidanter i överflöd.  På eftermiddagen åker vi till Åhus, belägen vid Helge åns norra utlopp i Hanöbukten utmed kusten som kallas för ”Ålakusten”. Här har det Industriellt tillverkats sprit sedan 1900 talets början. 1977 beslutade tillverkarna efter flera års lågkonjunktur för att göra en Svensk Vodka, den kom att döpas till Absolut Vodka. Den började skörda stora framgångar redan från start och 1994 hade Absolut kommit med på listan över de tio mest sålda spritdryckerna i världen. I dag är det världens fjärde största spritmärke. Vi  besöker Absolute Home och få en visning i Absolutes historia. Visningen avslutas med av vi får vara med och blanda och skaka vår egen cocktail. Åter till hotellet och middag på kvällen.

SÖNDAG

frukost

Efter frukost lämnar vi Skåne för hemresa. Vi åker vackra vägar och tar oss hemåt, lunch längs vägen och på kvällen kommer vi hem till respektive avstigningsort.


BOKA NU

4 990 kr
Rum
Bussreservation
Avbeställningsskydd

Var vänlig ange följande:
48  st. Platser kvar
Inställd, Nytt datum kommer i Höst
.
Lägg i önskelista

Inställd, Nytt datum kommer i Höst
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

Höst i Skåne med äppelfesten

Avresa: Torsdag 24 september

Resdagar: 4

Pris: 4 990 kr

Reseledare:

Detta ingår

 • resa i helturistbuss från påstigningsort

 • tre nätter i dubbelrum med med bad/d och wc

 • tre frukostar och tre middagar

 • lunch på Örums Nygård

 • entré  Äppelmarknaden

 • besök och visning på Österlens Kryddor ink kaffe

 • besök och visning på Köpingebergs vingård

 • besök och visning på Gunnarshögs Gård ink kaffe och kaka

 • guidad visning Absolute Home i Åhus

 • busskaffe med bröd i samband med pauser

 • reseledare

Fri anslutning från: Uppsala, Stockholm, Bålsta, Sala, Enköping, Strängnäs, Västerås, Hallstahammar, Köping, Eskilstuna, Kungsör, Arboga, Örebro

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum 970 kr
 • Reservation av plats i buss 100 kr
 • Avbeställningsskydd  250 kr

Pass krävs inte för denna resa.

Avrese- och hemkomsttider meddelas i samband med att färdhandlingar utsändes.

Våra hotell

Natt 1-3: Quality hotel Grand***

Mer hotellfakta kommer...