Flod i Mosel

 

 

Rhen – Mosel – Rüdesheim

Rüdesheim och Bernkastel Kues

Riddarborgar, slingrande floddalar med vinodlingar, små intressanta tyska medeltidsstäder och mycket annat får du uppleva på denna resa till Rhen och Mosel, de två klassiska vinområdena i sydvästra Tyskland. Här odlades vin redan på romartiden, för tvåtusen år sedan. Sydsluttningarna i Rheingau, området kring Rüdesheim, finns omnämnda som synnerligen lämpade för denna odling. Klimatet är gynnsamt med långa varma somrar och milda korta vintrar. 

Vi bor fyra nätter på centralt belägna hotell Lindenwirt i Rüdesheim mitt i vinom­rådet Rheingau, där den berömda Rieslingdruvan utgör grunden för vitvinsproduktionen. Vi gör uflykter till Moseldalen, båtresa på Rhen och deltar i vinprovningar. Vårt hotell ligger vid Drosselgasse - ”vingatan nummer ett” i Rüdesheim. Dans på hotellet.  Ut-/återresa sker med TT-lines bekväma båtar Trelleborg-Travemünde t. o. r. Middag och övernattning ombord. Samtliga hytter är insides med d/wc och golvbäddar. 

TISDAG

middag 

Avresa på morgonen från påstigningsorten. Lunch­uppehåll på motell Vätterleden. Vidare genom Småland till Skåne och Trelleborg där TT-lines fartyg väntar på oss. Middag och övernattning ombord. 

ONSDAG

frukost och middag

Frukost ombord före ankomst till Travemünde 07.30. Vi passerar Hamburg och kommer snart ut på platta Lüneburger Heide. Lunchpaus. På avstånd avtecknar sig bergsområdet Harz. Snart ser vi silhuetten av Frankfurt am Mains höga centrumbebyggelse och vi viker av väst­erut mot Rhen­dalen och kommer till Rüdesheim omkr. kl 18.00. (630 km). På kvällen tar ni säkert en promenad i Rüdesheim Man behöver inte gå så långt, vi bor ju vid ortens mest kända gata - Drosselgasse med de många vinstugorna!

TORSDAG

frukost

Under denna dag lär vi känna Rüdesheim. Dagen börjar med att vi kl 10.00 tar linbanan upp till Niederwald och statyn Germania - från vilket du har en storslagen utsikt över Rüdesheim och alla vinodlingar. Minnesmärket är rest till minne av Tysklands enande 1870-71. Eftermiddag programfri. Middag på egen hand. 

FREDAG

frukost och middag

Avresa 08.00. Utflykt. Moseldalen är dagens utflyktsmål. Vi börjar med att ta färjan över Rhen till Bingen. Snart är vi i Moseldalens trånga floddal. Här sluttar dalsid­or­na brant ner mot floden. Vinodlingarna kantar vår väg. Rieslingdruvan är även här dominerande. Vi fortsätter i dalen mot Bernkastel Kues. Lunch och vinprovning. Här i övre Moseldalen odlas även Elblingdruvan - en av de äldsta druv­sorterna. På återresan gör vi uppehåll i Cochem, känd för sina branta gator, korsvirkeshus, slott och stadsmur. (270 km) (480 kr)

LÖRDAG

frukost och middag.

Avresa 08.30. Utflykt. Båtresa på Rhen från Rüdesheim, förbi Loreleiklippan. Det berättas i sägnerna att den vackra flickan satt på klippan och orsakade många ­sjöfarandes undergång genom sin vackra sång. Floden kantas av många medeltida riddarborgar. Vid ankomsten till St Goarhausen hämtar vår buss oss och tar oss upp på Loreleyklippan, där vi bjuds på kaffe. (340 kr) Åter till Rüdesheim. Lunch på egen hand. På eftermiddagen besöker vi en vinbonde Winzer och får information om odling och vinframställning. Rieslingdruvan är här vanligast. I Rüdesheim framställs även Asbach Uralt - en Wein­brand, som tillverkas på liknande sätt som cognac i Frankrike. Middagen intar vi på trevliga Winzerkeller. 

SÖNDAG

frukost och middag

Avresa 08.00. Vi lämnar Rüdesheim och Rhendalen för denna gång. Naturen ändrar efterhand karaktär och blir mera kuperad. Snart är vi i området kring Kassel. En stad som tillsammans med Göttingen förknippas med sagoberättarna Bröderna Grimm. Uppehåll för lunch efter vägen. Vi åker vidare och snart är vi i Travemünde. Här väntar TT-lines fartyg på oss. Övernattning och avskedsmiddag ­ombord på TT-lines fartyg. (470 km)

MÅNDAG

frukost

Ankomst till Trelleborg 07.30. Resan fortsätter via Jönköping mot hemorten. Lunch­uppehåll på restaurang Vätterleden. Åter till hemorten på kvällen. 

 

Riesling är Tysklands mest spridda vitvindruva vilken framförallt odlas i Mosel-Saar-Ruwer, Pfalz, Rheingau, Mittelrhein och i Hessische Bergstrasse. Den odlas i Alsace i Frankrike och förekommer också rikligt i Österrike, framförallt i Wachau. Den odlas också på många ställen i Nya världen, och lyckas framförallt i länder och regioner med lite svalare klimat, såsom Kanada, delstaten New York i USA, Nya Zeeland och svalare delar av Australien. 

Rieslingdruvan ställer stora fordringar på var den odlas, eftersom druvan mognar sent. Rieslingviner utmärks av att de kan lagras länge, med bibehållen smak och kvalitet. De utvecklas ofta 10 år på flaska. I Tyskland finns rieslingdruvan omnämnd redan år 1435 i närheten av Rheingau. Från 1500-talet har Riesling betraktats som den kvalitetsmässigt främsta vitvinsdruvsorten i Tyskland. Det var dock först på 1700-talet som det började bli vanligt med vingårdar planterade enbart med Riesling. Genom DNA-analys i slutet på 1990-talet kunde det fastställas att Riesling är en korsning av druvsorterna Heunisch och Vitis silvestris. Korsningen har sannolikt uppstått spontant. Färgen är blek, med grönstick till guldgul. Smaken växlar lika mycket som jordmånerna där den växer. Skifferjordar ger viner med rökighet. Andra jordmåner kan ge viner med smak av såväl stål, tjära och mineral som blommor, jord eller kryddor. Lagrade rieslingviner känns ofta igen på doften av petroleum. 


BOKA NU

7 990 kr
Rum
▲RHEN - LORELEY, halvdag
▲ = denna utflykt ska bokas före avresa
▲MOSELDALEN, heldag
▲ = denna utflykt ska bokas före avresa
Bussplacering
Avbeställningsskydd

Var vänlig ange följande:
1  st. Platser kvar
Fullbokad
.
Lägg i önskelista

Fullbokad
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

Rhen – Mosel – Rüdesheim

Avresa: Tisdag 3 september 2019

Resdagar: 7

Pris: 7 990kr

Reseledare: Lars Sköld

Detta ingår:

 • resa i helturistbuss från påstigningsorten
 • fyra nätter i dubbelrum med bad/d och wc
 • två nätter ombord TT-Line 2-b insideshytt d/wc golvbäddar
 • sex frukostar och tre middagar och två buffemiddagar ombord inkl dryck
 • vandring i Rüdesheim inkl linbana upp till Niederwald
 • vinprivning i Rüdesheim
 • busskaffe med bröd i samband med pauser
 • färjekostnader, broavgift, vägskatter
 • reseledares tjänster

Fri anslutning från Uppsala, Stockholm, Bålsta, Sala, Enköping, Strängnäs, Västerås, Hallstahammar, Köping, Eskilstuna, Kungsör, Arboga, Örebro

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum och enkelhytt 1 490 kr
 • Reservation av plats i buss 200 kr
 • Avbeställningsskydd 400 kr

Utflykter

 • ▲ RHEN - LORELEY, halvdag  340 kr, inkl. båtresa Rüdesheim - St Goarshausen
 • ▲ MOSELDALEN, heldag  480 kr, inkl. vinprovning och lunch

▲ = denna utflykt ska bokas före avresa

Pass eller nationellt ID-kort skall medföras.

Avrese- och hemkomsttider, se tabell 2

OBS! Vi reser med båt. V.g. ange

födelsedatum (år-månad-dag) vid bokning.

Våra hotell

Natt 1: Ombord TT-line Trelleborg-Travemünde

Plats i 2-bädds insideshytt, golvbäddar

Natt 2-5: Hotel Lindenwirt***

Drosselgasse,

D-65385 Rüdesheim am Rhein

Tel +49 6722 10 31

Antal rum: 100 - med bad/dusch, wc, TV. Rumsstorleken kan variera. Våningar: 3. Hiss: ja. 

Läge på orten: mitt i Rüdesheim vid den kända gågatan Drosselgasse. Ingen störande trafik. 

Särskilda handikapprum: nej. 

Övrigt: restaurang och bar. Dans på hotellet. 

Vår bedömning: god mellanklass - ****

Natt 6: Ombord TT-line Travemünde-Trelleborg

Plats i 2-bädds insideshytt, golvbäddar