31 juli
,
dagsresa

BIRKA - VIKINGARNAS Ö

I Sverige finns det 15 platser som anses vara så värdefulla att de får vara med på Unescos världsarvslista. Birka-Hovgården är ett av dem. Här finns mängder av fornminnen – och fortfarande mycket kvar att upptäcka.

Resan arrangeras av Nord Syd Resor tillsammans med SPF Knutby

 

Vi åker med buss från Knutby och passerar Almunge och Knivsta på väg mot Stockholm. Här går vi ombord på Strömmas fartyg som kör oss till Björkö, ca 2h. Här ges tid för att äta lunch innan vi får vår guidning av Birka. Efter våra timmar på Björkö åker vi tillbaka till huvudstaden där vår buss väntar för att köra oss tillbaka hem.

 

 

En stad blir till

I mitten av 700-talet bildades en tätort och handelsplats på Björkö i Mälaren som fick namnet Birka, en plats som också brukar kallas Sveriges första stad. Man tror att det var Sveakungen som tog initiativ till att bilda staden som ett led i önskan att kontrollera handeln i norra Skandinavien, både politiskt och ekonomiskt.

Vikingarnas perfekta handelsplats

Till Birka kom köpmän och hantverkare med varor från hela Europa och andra delar av världen. Det vet vi eftersom arkeologiska utgrävningar gömt arabiskt silver, östeuropeiska pärlor, vackra glasbägare, keramik och exklusiva tyger. Dessa importvaror byttes mot de exklusiva varor som fanns här, till exempel järn, hudar, horn och pälsar. I stadens arbetarkvarter fanns många olika slags hantverkare, som kammakare, bronsgjutare, pärlmakare, väverskor och andra. De bodde i enkla hus som stod uppställda i rader ner mot bryggorna.

Museum & butik

I vikingamuseumet kommer du så nära historien att du nästan kan ta på den. Här visas forntida fynd som träföremål från de marinarkeologiska utgrävningarna, spännande kartor från georadarundersökningar samt en runsten som man länge trott var försvunnen men som nyligen hittats.

I museets basutställning, som alltid står uppställd, finns detaljrika modeller som visar hur livet kan ha sett ut för Birkas invånare under vikingatiden. Här kan du också titta på arkeologiska fynd och replikor från Birkas många olika utgrävningar.

Museibutik

Här på Birka vet vi allt om vad minnen betyder. Därför har vi lagt mycket krut på att du som besökt vårt museum ska kunna få med dig fina minnen från ditt besök. Här finns både spännande böcker för dig som vill läsa mer om vikingarna och omsorgsfullt gjorda kopior från utställningen som du kan ta med dig hem.

Här hittar du bland annat replikor på pärlor som vi har hittat här på ön, smycken, glas och leksaker. Du hittar även vackra bruksföremål som lergods, kannor, skålar, krokar, slevar, trägudar och mycket mer!

Boka senast 26 juni!

 


BOKA NU

800 kr
Medföljande barn

Var vänlig ange följande:
31  st. Platser kvar
Fullbokad
.
Lägg i önskelista

Fullbokad
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

Birka - Vikingarnas Ö

Avresa: tisdag 31 juli

Resdagar: 1

Pris: 800kr

Ev medföljande barn 6-15 år, Pris: 600kr

Detta ingår

  • resa i helturistbuss från påstigningsorten
  • båttur Stockholm - Björkö, tur och retur
  • entré till vikinga museét
  • guidad visning av fornlämningsområdet
  • vägavgifter
  • fri anslutning från Knutby, Almunge och Knivsta

Påstigningsplats: Avgångstid:

Knutby kyrka, kl 07.45

Almunge vid konsum, kl 08.00

Almunge skola, kl 08.05

Knivsta busstation, kl 08.35

Knivsta Ar, kl 08.40