Skip to main content

Finland - tusen sjöars land

Avresa 11 juni, Vårt systerland i öster bjuder på enastående möjligheter att njuta av en storslagen och fridfull natur. Finland är känt för sjöar med rent och klart vatten, och kallas ibland De tusen sjöarnas land. På denna resa upplever vi både naturen kring de stora sjöarna och atmosfären i huvudstaden Helsingfors, samt flera andra städer och idyller. En av de mest givande upplevelserna under hela resan är besöket på Nya Valamo kloster. Karelen är det östligaste landskapet i EU och dess gränser har ändrats många gånger under historiens lopp. Här möts öst och väst i en spännande blandning av unika seder och en färgstark kultur. 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Middag

  Avresa på morgonen från påstigningsorten till Stockholm för resa med Viking Line till Helsingfors.

  Båten avgår 16.45. Ombord väntar buffémiddag. Kvällen avslutas kanske med shopping, dans i nattklubben eller om vädret tillåter sitta ute på däck och njuta av naturen längs skärgårdens 30 000 öar.

 • Dag 2: Frukost och middag

  Efter vi kommit iland i Helsingfors så åker vi en kort tur genom staden innan vi beger oss mot Fazers chokladfabrik för ett studiebesök.

  Vi fortsätter längs Finska viken och kommer snart till Borgå, där vi ser den gamla domkyrkan resa sina vita murar över en av Finlands äldsta städer. Till Borgå stift hör alla Finlandssvenska församlingar. I Borgå verkade och dog nationalskalden Runeberg. Vi fortsätter och passerar Lovisa och Kotka, Finlands största exporthamn. Vi lämnar kusttrakterna och kommer till LAPPEENRANTA (Villmanstrand), som är vackert belägen vid sjön Saimens strand. Sitt namn har staden fått av att lapparna norrifrån kom hit för att köpa och sälja och än idag upplever vi livlig marknadshandel i staden. Därefter åker vi mot IMATRA I SÖDRA KARELEN där vi övernattar och äter middag på hotellet. Läget vid den då brusande forsen trollband besökarna och platsen blev snart Finlands första stora turistattraktion. Vi ser ravinen där forsen en gång flödade. Imatra består av ett flertal tämligen utspridda stadsdelar vid och runt floden Vuoksen.

 • Dag 3: Frukost och middag

  Vi lämnar Imatra och följer vägen mot den ryska gränsen och svänger norrut över den fantastiska Punkaharju-åsen, en rullstensås som slingrar sig i ett smalt band i 7 km, tvärs igenom det stora sjöområdet. Fantastiska vyer öppnar sig för oss på båda sidorna längs vår väg. Vi åker och besöker Kerimäki kyrka. Den räknas som världens största träkyrka och den är enorm. Bänkarnas sammanlagda längd är 1670 meter med 3 000 sittplatser. Med ståplatser medräknade finns det rum för cirka 5 000 människor i kyrkan. Det finns flera historier om varför kyrkan blev så stor då den 1847 stod färdig.

  Vi kommer till Savonlinna. Staden är byggd på öar och holmar och här finns den medeltida fästningen Olofsborg. Slottet byggdes på sent 1400-tal av Erik Axelsson Tott, den svenske guvernören i Viborg, som ett försvar av Sveriges östra gräns. Slottet reser sig ur den klippiga ön och är det mest uppseendeväckande av Finlands gamla befästningar. Vi kommer till Kuopio och checkar in på vårt hotell Scandic Kuopio. På kvällen åker vi på en annorlunda show med middag. Vi ska få se en Finsk folklore afton med flottningsuppvisning, dragspelsmusik.

 • Dag 4: Frukost och middag

  Idag är förmiddagen fri i Kuopio, er reseledare kan ge tips på vad ni kan göra. Efter lunch så samlas vi för att åka till Nya Valamo kloster. Klostret är Finlands ortodoxa kyrkas enda munkkloster och ligger i Heinävesi. Enligt klostrets egen krönika grundade den grekiske munken Sergei på 1100-talet ett kloster på ön Valamo i sjön Ladoga i Ryssland. Sin höjdpunkt hade klostret kring förra sekelskiftet och år 1913 bestod brödraskapet av 359 munkar och 562 noviser. Eftersom Valamo var ett ryskt kloster innebar revolutionen, 1917, en dramatisk förändring för brödraskapet. År 1939 hade antalet bröder krympt till bara 200. Till följd av kriget flydde klosterbröderna över sjön Ladogas is till Finland 1940 och de fann så småningom en fristad i Heinävesi. Man fick med sig de mest värdefulla relikerna och ikonerna och efter krigets slut grundade man det Nya Valamo kloster. Vi får en guidad rundvandring på klostret och äter middag i restaurang Trapesa. Efter middagen åker vi tillbaka till vårt hotell i Kuopio.

 • Dag 5: Frukost och middag

  Efter frukost fortsätter resan genom sjöområdet till Jyväskylä. På vägen besöker vi ett av UNESCOs världsarv, Petäjävesi gamla kyrka, en träkyrka, byggd åren 1763-1764 av Petäjävesi bönehusförsamling. Vi kommer sedan till Tammerfors, Finlands näst största stad med nära 200.000 invånare. Staden ligger naturskönt på en smal landtunga mellan två vackra sjöar. Bland sevärdheterna kan nämnas Finlands högsta utsiktstorn,168 m, med en roterande restaurang där man har en vidunderlig utsikt över staden, vildmark och sjöar. Här finns också ett planetarium, den berömda utomhusteatern Pyynikki.

 • Dag 6: Frukost och middag

  Avresa 08.00. Vi kör söderut och tar sikte mot Finlands glasrike Iittala. Här stannar vi för ett besök på deras glasmuseum. Så här skriver Iittala om sig själva, "Iittala har, sedan 1881, varit dedikerade att inspirera till en bättre vardag. Det som startade som ett glasbruk i lilla byn Iittala i Finland, har nu vuxit till ett internationellt känt varumärke som har spelat en betydande roll i att definiera den nordiska livsstilen." Färden går vidare mot Tavastehus och och sedan till Åbo. Vi kommer att utnyttja tiden för besök i Nådendal och även hinna med en avslutningsmiddag med finska traditioner på Restaurant Ravintola Pohjakulma utan för Nådendal. Efter maten åker vi sista biten till Åbo och checkar in på Vikinglines moderna fartyg "Grace" för återresa till Stockholm.

 • Dag 7: Frukost

  Efter tidig ankomst och lite frukost är vi i hamn i Stockholm. Vi kliver ombord på bussen och åker vidare mot hemorten efter en innehållsrik vecka i vårt östra grannland.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Sala Järnvägsstation, Anslutning till Enköping 07:30
Strängnäs Järnvägsstaion, Anslutning till Enköping 07:30
Eskilstuna Bussterminal, anslutning till Köping/Arboga 11:15
Örebro Resecentrum hpl A 11:15
Arboga E18 Dinners 11:45
Kungsör Torget, anslutning till Köping/Arboga 11:45
Köping Gamla taxi/hpl Båtbussarna 12:05
Bålsta Busstation, anslutning till Enköping 12:15
Hallstahammar OKQ8, rondellen 12:25
Västerås Busstationen, hpl I 12:45
Enköping Gustav Adolfs Plan/ Källgatan 21 13:15
Uppsala Resecentrum Stationsgatan hpl E3 14:00
Stockholm Stadsgårdskajen Vi Stannar även inne i City för färd till hamnen 15:00

Tillval och tillägg

Utflykter och tillval

 • Bussplats
  Bussplats
  Främre sektion rad 1-6, Pris: 200:-
  Mellan sektion, rad 7-10, Pris: 200:-
  Bakre sektion, rad 11 -, Pris: 200:-

Rumsval och övrigt

 • Dubbelrum/dubbelhytt insides 0:-
 • Dubbelrum/dubbelhytt utsides 350:-
 • Enkelrum/enkelhytt insides 3 290:-

Avgångar & priser

AvresaDestinationLediga platserFrån pris
11/6-2023 söndagFinland - tusen sjöars landMer än 810 990:-Boka