Sri Lanka - Rundresa

På den gröna exotiska ön Sri Lanka upplever ni storslagna sevärdheter och minnesvärda möten. Här finns vacker natur, paradisstränder, rikt djurliv, storslagna  sevärdheter och en intressant historia. Under  resan får vi uppleva landets kända sevärdheter bland annat Tempelklippan, Sigiriya,  den Unescoskyddade staden Anuradhapura och det Gyllene templet i Dambulla. Vi gör ett besök i Gampola och får lära oss laga lokal mat. Vi besöker botaniska trädgården i Peradeniya, här finns t.ex. orkideer som kan beskådas i timmar i den 59 hektar stora trädgården. Resan avslutas i Negombo inte långt från Columbo, perfekt för sol och bad eller egna aktiviteter. Under hela resan kommer vi att ha en Svensktalande lokalguide och även en färdledare från Nordsydresor.

FREDAG

Flyg till Colombo

Avresa med flyg från Arlanda via Dubai. Under flygresan serveras middag och därefter finns chans till en stunds vila.

LÖRDAG

Lunch och Middag Ankomst

Väl framme i Colombo möts vi av vår lokalguide och med vår transferbuss börjar vi dagen med en stadsrundtur och lunch innan vi åker till vårt 4-stjärniga hotell i kustsamhället Mount Lavinia. Beroende på när vi anländer finns det eventuellt tid att utforska omgivningarna på egen hand eller kanske bara slappna av på stranden. På kvällen avnjuter vi en välkomstmiddag bestående av färsk fisk och skaldjur, ackompanjerade av vågornas brus och ljuset från facklor.

SÖNDAG

Frukost, Lunch och Middag - Djungelvandring

Nu börjar vår resa inåt landet, mot de grönskande högländerna. Längs vägen gör vi ett stopp i den lilla orten Kitulgala, som är belägen i den tropiska zonen och omgärdad av tät regnskog. Det var här som den Oscars-belönade filmen Bron över floden Kwai spelades in. Efter lunch finns det möjlighet för en lättare vandring genom djungeln ner till floden, där den som vill kan ta sig ett dopp.

Vårt mål för dagen är Nuwara Eliya, känt för sitt vackra läge bland bergen och kultivering av högkvalitativt te. Under britternas herravälde över ön var det många ur den styrande eliten som bosatte sig här, vilket har resulterat i att orten ofta kallas för ”Lilla England”. Vi tar seden dit vi kommer och inleder med traditionsenligt ”high tea” på anrika Grand Hotel, som ursprungligen var den brittiska guvernörens residens. Därefter tar vi en promenad och bekantar oss närmare med samhället. Incheckning  på 4-stjärniga hotell och middag

MÅNDAG

Frukost, Lunch och Middag - Tee & Tandtemplet

På morgonen besöker vi en av de många te plantager som ligger på sluttningarna i de kringliggande bergen. Här lär vi oss hur det välkända Ceylon-teet odlas och förädlas. Vi får också en inblick i plantagearbetarnas vardag och gör ett besök i barnens skola.

Resan går vidare med tåg genom ett sagolikt vackert landskap, från Nanu Oya till Peradeniya. Medan vi beundrar vyerna äter vi medhavd lunch. Väl framme väntar buss till ”Tandtemplet”, vilket är stadens mest prominenta helgedom och inhyser en av buddhismens allra viktigaste reliker: det som sägs vara en av Buddhas tänder. Efter Tandtempelet åker vi till vårt 4-stjärniga hotell i Kandy och serveras middag

TISDAG

Frukost, Lunch och Middag - Mat & Trädgård

Kandy var det sista singalesiska kungadömet som höll stånd mot både portugisisk och holländsk kolonisation, innan det slutligen överlämnades till britterna. Orten är än idag ett framstående kulturellt och religiöst center.

Vi startar dagen med ett besök i  botaniska trädgården i Peradeniya. Parken sköter över 4000 olika arter och en av de mest omtalade är dubbelkokosnöten från Seychellerna. Det var från den här anläggningen man tog landets första te plantor som sedan fick till effekt att Sri Lanka blev en te-nation. Parken är vacker, smidig och trevlig, man kan vistas många timmar i  den. Bara orkidéerna tar en timme eller två om man vill gå igenom dem ordentligt. Vi åker runt i den stora trädgården i golfbilar.  Vi åker till Gampola och en mycket fint bevarad villa från sent 1800-tal, som numera är ett hotell.  Här får vi en kurs i traditionell singalesisk matlagning och resultatet av våra mödor blir sedan dagens lunch.

Under eftermiddagen och kvällen gör vi en stadsrundtur med tuk-tuk för att därefter gå på en dansföreställning. Dagen avrundas med middag bestående av den typiska ”street food”-rätten Kottu, som med fördel avnjuts med en lokal öl.

ONSDAG

Frukost, Lunch och Middag - Kryddor & Kloster

Vi lämnar Kandy och reser vidare norrut. Längs vägen stannar vi till i orten Matale för att besöka en kryddträdgård och vandra runt bland väldoftande odlingar med bl.a. kanel, kardemumma och muskotnöt. Här äter vi lunch.

Under förmiddagen besöker vi berget Mihinthale, som enligt legenden var platsen där buddhismen först introducerades på Sri Lanka. Strax intill, innästlade bland träd och vegetation, finner vi lämningarna efter ett mer än 2 000 år gammalt kloster. Incheckning på vårt 3-stjärniga hotell i Anuradhapura, Middag på hotellet.

TORSDAG

Frukost, Lunch och Middag - Anuradhapura & Safari

Anuradhapura var säte för det första singalesiska kungadömet och är en av världens äldsta kontinuerligt befolkade städer, vilket otaliga ruiner och lämningar tydligt skvallrar om. Rundturen avslutas med lunch. På eftermiddagen kommer vi till Wilpattu National Park, vilket är den största samt en av de äldsta nationalparkerna i landet. Tillsammans med kunniga vildmarksguider gör vi en spännande safari och med lite tur har vi chans att se elefanter, läppbjörnar och kanske t.o.m. leoparder. Under safarit blir vi bjudna på vatten, lite frukt och tilltugg. Gemensam middag på vårt hotell.

FREDAG

Frukost, Lunch och Middag - Grottemplen

Resan går vidare till byn Hiriwadunna, där vi får en inblick i vardagslivet på landsbygden. Med en rundtur får vi lära oss hur byborna försörjer sig samt om den lokala floran och faunan. Vi bjuds även på en lunch, tillagad av lokala råvaror.

På eftermiddagen besöker vi de magnifika grottemplen i Dambulla, varav de äldsta delarna är daterade till första århundradet före vår tidräkning. Vi låter oss fascineras av otaliga uråldriga statyer, urkarvningar och fresker innan vi åter stiger ut i dagsljuset.

På kvällningen kommer vi till Sigiriya, där vi ska bo  på 4-stjärnigt  hotell, bestående av privata bungalows belägna i en lummig trädgård. Middag på hotellet.

LÖRDAG

Frukost, Lunch och middag - Lejonklippan

I närheten av hotellet tornar den imponerande Lejonklippan upp sig, som en gång var hemvist åt ett fort tillika kungligt palats. Vi kliver upp tidigt och bestiger de 1 200 trappstegen till klippans topp, för att se ruinerna och beundra utsikten över trakten.

På eftermiddagen går turen  vidare mot kusten. . Längs vägen besöker vi en kokosplantage och lär oss om kokospalmens betydelse för den lokala ekonomin samt blir bjudna på var sin färsk nöt att släcka törsten med.

Vi kommer till  badorten Negombo och checkar in på vårt nybyggda 4-stjärniga hotell, beläget precis intill den härliga stranden. Dagen avslutas med gemensam middag på hotellet.

SÖNDAG

Frukost - Egen tid i Negombo

Varför inte ta ett dopp i havet eller nyttja hotellets fina pool?

MÅNDAG

Frukost och Middag - Stadsrundtur

Mitt på dagen åker vi till Colombo, tid för egen lunch och därefter gör vi en stadsrundtur. Innan 1500-talet var staden endast en fiskeby, men den utvecklades snabbt till en viktig hamnstad i och med de europeiska makternas intåg. Än idag finns här gott om exempel på portugisisk, holländsk och brittisk arkitektur.

Egen tid innan återfärd till Negombo. Här serveras en avslutningsmiddag på hotellets takterrass.

TISDAG

Hemresa

Vi åker till flygplatsen och med många härliga minnen i bagaget påbörjar vi vår hemresa. Hemkomst  samma dag.


BOKA NU

20 990 kr
Rum
Bussanslutning Arlanda t.o.r
Avbeställningsskydd

Var vänlig ange följande:
39  st. Platser kvar
Fullbokad
.
Lägg i önskelista

Fullbokad
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

Sri Lanka – 12 dagar

Avresa: fredag 15 februari

Resdagar: 12

Priset avser avresa från Arlanda.

Pris: 20 990 kr

Reseledare: Jan-Åke Karlsson

Detta ingår

  • flyg t.o.r. Arlanda–Sri Lanka via Dubai ink mat
  • nio nätter i dubbelrum med d/wc
  • åtta frukostar, åtta luncher och nio middagar
  • alla transporter och transfer på Sri Lanka
  • Svensktalande lokaguide på Sri Lanka
  • alla arrangemang enligt program
  • reseledares tjänster

Frivilliga tillägg

  • Enkelrum  4 450 kr
  • Avbeställningsskydd 1 050 kr
Bussanslutning Arlanda tor från

- Örebro, Arboga, Eskilstuna, Kungsör, Strängnäs, Köping, Hallstahammar, Västerås, Sala 330 kr

- Uppsala, Enköping, Bålsta 280 kr

Pass och Visum

Pass eller nationellt id-kort ska medföras. Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans slut. Inresetillstånd söks personligen på ETA, detta görs online och kostar 35 USD (ingår ej i resans pris)

Flyg: Emerates

Utresa           15/2   med EK 158/EK 650

Hemkomst     26/2   med EK 349/ EK 157 

Våra hotell

Natt 1 Hotel Mount Lavinia****

100 Hotel Rd, Dehiwala-Mount Lavinia tel+94 112711711

Pooler, SPA, bar, restaurang, fitnesscenter, jacuzzi, rumservice, Luftkonditionering. Läge på orten: Centralt

Vår bedömning: hög klass - *****

Natt 2 Grand Hotel*****

Grand Hotel RD, Nuwara Eliya, 22200 tel: +94 522 222881

Pooler, Rumservice, 3 Restauranger, bar, Spa, fitnesscenter

 Vår bedömning: hög klass - *****

 

Natt 3-4 Hotel Suisse***

30, Sangaraja Mawatha, Kandy 20000 tel:+94 812 233024 Pooler, Bra, Restaurang, Rumservice.

Läge på orten: Centralt

Vår bedömning: god mellanklass - **** 

Natt 5-6 Rajarta Hotel***

77 Rowing Club Road, Anuradhapura 50000

tel +94 252 030 000. Pool,  Restaurang, Bar, Rumservice 

Vår bedömning: god mellanklass - **** 

Natt 7 Sigiriya Village****

Hotel Rd, Sigiriya tel +94 662 286 803

Pool, Spa, Restaurang, Bar, Rumservice Luftkonditionering

Vår bedömning: hög klass - *****

Natt 8-9 Jetwing Sea Hotel****

100/11 Porutota Rd, Negombo 11540 Tel+94 312 279 062

2 Resturanger, fri wifi, aircond, inne och ute pool, SPA, terrass

Vår bedömning: hög klass - *****