Skip to main content

Frankrike - Kultur Mat och Dryck

Avresa 8 September: 

Följ med på en  resa genom några av Frankrikes  ikoniska vinregioner och historiska platser.  Reims, hjärtat av Champagne, där vi besöker det familjeägda champagnehuset Fromentin Leclapart.  och provar tre Grand Cru-champagner. Vi ser Epernay, Champagne-staden med sina magnifika hus och eleganta Avenue de Champagne.

Normandie, hjärtat av Calvadosens land, där vi besöker Christian Drouin och vi bor bvå nätter  i Caen. En  höjdpunkterna är dagsutflykten till D-dagens landstigningsplatser: Omaha Beach, Pointe du Hoc och den amerikanska kyrkogården i Colleville-sur-Mer – platser som berättar om mod, uppoffring och Europas historia.

Söderut tar vi oss till Loiredalen  med vinprovning hos Couly-Dutheil i Chinon och  besöker  magnifika slottet Villandry med sina trädgårdar. I Bourgogne och Chablis utforskar vi vinodlingar och provar vita viner från Jean-Marc Brocard innan vi når Beaune, vinets centrum.  I Alsace åker vi längs den berömda Route du Vin. 

Denna resa kombinerar vinupplevelser, historiska platser och pittoreska städer, och ger en helhetsbild av Frankrikes kulturella och gastronomiska arv.

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1

    Avresa från påstigningsorten på morgonen.
    Paus för lunch på motell Lagan. Kaffepauser efter vägen. Resan fortsätter genom Sverige, vi åker över Öresundsbron till Danmark och vidare ner till Rödby Havn för färjeöverfart till Puttgarden, ­vi kommer till vårt hotell utanför Lübeck på Hotel Lübecker Hof

  • Dag 2: Frukost och middag

    Tidig avresa. Vi passerar Hamburg och vi tar sikte öster ut länga Autobahn nummer 1. Vi passerar hansestaden Bremen, känd för stadsmusikanterna, vackra torg och maritim tradition. Dagens etapp går till Maastricht som ligger i gränsområder mellan Tyskaland, Holland och Belgien, stopp för bensträckare iform av fikapauser och Lunch längs med vägen. Maastricht är en charmig stad i södra Nederländerna, känd för EU-fördraget, romersk historia, kullerstensgator, floden Maas och en livlig matkultur med europeisk känsla.

    Frukost och middag
  • Dag 3: Frukost

    Idag tar vi sikte på Frankrike och Champagne. Vi kommer att bo Reims, en historisk stad med anor från romartiden. Men vi tar sikte en liten Champagneproducenten Fromentin Leclapart som har högkvalitativa drycker. Dom driver ett litet familjeföretag i 5e generation. Här får vi visning av deras källare och får sedan prova tre olika champagner. Alla deras produkter är i kvaliteten Grand Cru, dvs att det krävs minst 36 månaders lagring. Efter provningen åker vi in till Epernay och ser den andra vinstaden i Champagne. På Avenue de Champagne finner vi många av de stora Champagnehusens flotta anläggningar. På kvällen checkar vi in på vårt Hotell i Reims. Hotellet är centralt så att ta en promenad till Katedralen med 900 från 900-talet är trevligt och så hittar ni matställen längs med promenaden.

    Frukost
  • Dag 4: frukost och middag

    Efter frukost lämnar vi champagne och åker norrut fortsätter mot Amiens, Le Havre och Honfleur. Vi hamnar i Calvadosens hemland. Efter besök hos den kända calvados producenten Christian Drouin når vi Caen i Normandie – grundlagt av vikingar på 800-talet – ett grönt, frodigt landskap med kor, äppelträdgårdar, cider, calvados, ostar och herrgårdar. Caen förknippas med Wilhelm Erövraren. Bl.a. grundades slottet och de två klosterkyrkorna på 1000-talet av honom. Han förknippas även med slaget vid Hastings i England 1066, vilket lade grunden till ­nuvarande Stor­britannien. Här bor vi två nätter.

  • Dag 5: Frukost - Utflyktsdag

    Avresa 08.00. kring temat Dagen D - 6 juni 1944.
    Följ med på en gripande dagsutflykt till Normandies historiska landstigningsplatser. Vi besöker Omaha Beach, den amerikanska kyrkogården i Colleville-sur-Mer och de dramatiska klipporna vid Pointe du Hoc. Vi åker även till Arromanches les Bains, här byggde dom allierade upp den konstgjorda hamnen för att kunna landsätta material mm, ett gigantiskt logistiskt företag. Här kommer du få en stark inblick i D-dagens händelser och de avgörande ögonblick som förändrade Europas historia. (400 kr)
    Åter till Caen och middag på egen hand. Här rekommenderas att äta något från havet, t.ex. musslor.
    Väljer du att stanna i Caen har du dagen fri för egna äventyr.

    Frukost - Utflyktsdag
  • Dag 6: frukost och middag

    Avresa 08.00 Resan fortsätter därefter söderut till Loiredalen. Vi börjar med att besöka Chinon och Vinproducenten Couly-Dutheil med vinprovning av 5 sorters vin. På väg till Tours besöker vi även gamla stadsdel är full av smala gat­or med vackra korsvirkeshus. Innan vi kommer fram till Tours stannar vi till vid slottet Villandry och får möjlighet att se dess fantastiska trädgård. Vi åker sista biten in Tours där vi ska bo, middag på kvällen.

  • Dag 7: Frukost

    Vi åker sydväst mot Beaune. Vi ska bekanta oss med distriktet Borgogne. Dagen börjar med ett besök i Chablis. En god Chablis som utan tvekan är ett av de mest populära vita vinerna i världen. I den nordligaste delen av Bourgogne ligger vinregionen Chablis. Här har man odlat vin sedan 1200-talet när de katolska cisterciensermunkarna kom till regionen. Vi gör ett besök på vingården Jean-Marc Brocard för visning och provar deras viner. Vi åker in till Beaune och vårt centrat belägna hotell precis utanför stadsmuren. Här finns gott om restauranger för att äta en god middag på egen hand.

    Frukost
  • Dag 8: Frukost och middag

    Vi lämnar Beaune och börjar dagen med att åka mot Acase. Här ska vi åka på ”Route du Vin d`Alsace” genom idylliska vinorter. I Alsace görs mestadels vita viner och mousserande viner s.k. Crémant. Dagen kommer att ägnas vinvägen. Vi åker självklart till vår favoritvinfirma Fernand Engel i Rorschwihr för provning och inköp. Ett stopp i Riquewihr, en mysig vacker stad där mycket kretsar kring vin men även andra varor som t.ex. ostar.

    Frukost och middag
  • Dag 9: Frukost och middag

    Vi åker snabbt norrut och vi ser naturen ändra karaktär. Vi följer Fransktyska gränsen norrut innan vi viker in mot tyskland och färdas på snabba vägar. Frankfurt, Kassel, Göttingen och Hannover passeras innan vi når dagens slutmål Hamburg, lunch och fikastopp längs med vägen.

  • Dag 10: Frukost

    Tidig Avresa. Färja Puttgarden–Rödby till Danmark. Vi passerar Köpenhamn och skymtar snart Malmö från Öresundsbron. Fikarester och Lunchuppehåll längs vägen innan vi börjar närma oss våra hemorter framåt kvällen.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Stockholm Cityterminalen 05:45 23:00
Strängnäs Järnvägsstation, Anslutning till Enköping/Arboga 06:00 22:15
Uppsala Resecentrum Stationsgatan hpl E3 06:00 22:45
Bålsta Stockholmsvägen HPL Vikingline/Anslutning till Enköping 06:15 22:15
Enköping Gustav Adolfs Plan/ Källgatan 21 06:45 21:45
Eskilstuna Bussterminal, anslutning till Köping/Arboga 07:00 21:00
Västerås Busstationen, hpl I 07:15 21:15
Hallstahammar OKQ8 rondellen 07:35 20:50
Kungsör Torget, anslutning till Köping/Arboga 07:35 20:55
Köping Gamla taxi/hpl Båtbussarna 07:55 20:20
Arboga, Paus 30 min Rasta Arboga/Ekbacken 08:15 20:00
Arboga Arboga Station hpl A 08:50 19:30
Örebro Resecentrum V. Bangatan, hpl X 09:25 19:00

Tillval och tillägg

Utflykter och tillval

  • Utflyktsdag Dagen D - 6 juni 1944
    Utflyktsdag Dagen D - 6 juni 1944 Vi lämnar Caen och börjar dagen med ett besök i Bayrux, tittar vi på Bayeuxtapeten. Vi åker vidare till på invasionsstränderna i Arromanches les Bains, museet som berättar om den konstgjorda hamnen.

    Eftermiddagen fortsätter vi med att se bland annat Amerikanska kyrkogården, och Omaha beach. Dagens rundtur avslutas vid berömda Pegasus Brigde, med det första ”befriade” värdshuset i Normandie juni 1944! Bussen tar oss åter till hotellet i god tid för middag på egen hand.

    Pris: 400:-

Rumsval och övrigt

  • Dubbelrum 0:-
  • Dubbelrum med två sängar 0:-
  • Enkelrum 4 990:-

AvresaDestinationLediga platserFrån pris
8/9-2026 tisdagFrankrike Kultur Mat och DryckMer än 817 490:-Boka