Skip to main content

Holland 6 dagar

Avresa 20 april, Våren i Holland innebär fantastiska fält med lökväxter i full blomning. Hollands stora Blomsterkarneval - en två kilometer lång kortege med mer än fyrtio blomstersmyckade ekipage. Holland kan med rätta kallas Västeuropas blomsterland nummer ett med klimat och odlingsförhållanden gynnsamma för produktion av blommor och lökväxter.

De första tulpanerna kom hit på 1500–1600-talen från Asien via Turkiet och genom åren har skickliga odlare förädlat växterna och skapat oförglömliga upplevelser av naturens och blommornas mångfald och färger. På våren står lökväxterna i full blomning och skapar färgrika, blommande fält omgivna av små kanaler och väderkvarnar. Resan tar er via TT-line från Trelleborg till Trawemünde och vidare färd genom Tyskland till Holland och Amsterdam, på vägen stannar vi till i den sagolika staden Giethoorn. Vi gör båttur på Amsterdams ­kan­aler, besöker den fantastiska parken Keukenhof och får en visning av porslinsfabriken i Delft, där det berömda ”Delft blå” tillverkas och  såklart resan höjdpunkt! Blomsterkarnevalen!

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Middag

  Avresa från hemorten. Lunch­uppehåll på motell Vätter­leden. Vidare genom Småland till Skåne och Trelleborg där TT-lines ­fartyg väntar på oss. Sen middag och övernattning ombord med plats i bekväma tvåbäddshytter med d/wc och golvbäddar.

 • Dag 2: Frukost och middag

  Ankomst 07.30. Vi lämnar Travemünde och reser genom Nordtyskland förbi Hamburg till Bremen. Uppehåll för lunch. Vi åker vidare västerut förbi Oldenburg. Snart passeras gränsen och de första kanalerna, väderkvarnarna och typiska holländska broarna blir synliga. Cirka 12 nordväst om Amsterdam ligger den pitoreska sagolika staden Giethoorn. Staden har 2600 invånare och all traffik sker på kanaler eller på cykelvägar. Vi åker här en rundtur med kanalbåt för att se de dockhuslika miljöerna. Ankomst till hotell Fletcher Hotel-Restaurant Nautisch Kwartier.

 • Dag 3: Frukost och middag

  Tidig avresa 07.30. Dagen börjar med att idag är det viktigt att ”vara på plats” tidigt, så att vi får en plats varifrån vi kan se resans höjdpunkt - Det stora blomstertåget -”Bloemencorso” bra. En cirka två kilometer lång kortege av mer än fyrtio blomstersmyckade ekipage passerar. Ett minne för livet - glöm inte kameran!

  Efter lunchuppehåll fortsätter vi till Delft, där vi tittar på porslinstillverkning. Delftporslinet är sedan 1600-talet världsberömt.

 • Dag 4: Frukost och middag

  Avresa 08.00. Vår i Holland betyder tulpaner, krokus och narcisser.

  Vi kör genom de stora blomsterfälten till den stora ­Keukenhofparken. Här finns miljontals blommor, blommande träd och buskar. Tulpanerna kom till Holland från Asiens inre via Turkiet. Tulpanodlingen skapade på 1600-talet enorma förväntningar i Holland, som ledde till ekonomiska spekulationer, vilka i många fall slutade i ekonomisk ruin. På eftermiddagen gör vi en båttur på Amsterdams kanaler. Under kanalturen berättas om stadens historia och sevärdheter. Amsterdam var på 1600-talet världens ekonomiska centrum med en betydelsefull hamn. Vid kanalerna kan vi än idag se dessa vackra hus, som påminner oss om stadens storhet. Amsterdam ligger vid floden Amstel, vilken gett floden dess namn.

 • Dag 5: Frukost och middag

  Avresa 08.00. Vi färdas genom det holländska grönskande landskapet och kommer snart till Tyskland. Gränsen passeras och resan går vidare förbi städer som Osnabrück och Münster. Lunch efter vägen. Vi ser på avstånd Hamburg och snart är vi i Travemünde. Övernattning och middag ­ombord på TT-lines fartyg.

 • Dag 6: Frukost

  Tidig ankomst till Trelleborg. Resan fortsätter via Jönköping mot hemorten. Måltidsuppehåll på restaurang Vätterleden.

  Återkomst på kvällen.

 • Intressant läsning

  Blomsterparken Keukenhof

  Från mitten av april och åtta veckor framåt kan man här beundra 6 miljoner blommande lökar. Grunden till park­en lades på 1840-talet av far och son Zochter som båda var trädgårdsarkitekter. Initiativet till den nuvarande parken togs 1949 av borgmästaren i Lisse, tillsammans med tulpanodlare i området. Parken blev en succé redan från början och första året besöktes anläggningen av nästan 250.000 personer. Idag kommer mer än 1 miljon besökare till Keukenhof bara under april och maj.

  Randiga tulpaner

  Det finns förteckningar som visar att tulpaner odlades redan på 1000-talet. På 1600-talet var den polkagrisrandiga tulpanen en av de mest populära. På 1630-talet inträffade Tulpanmanin i Holland, något som brukar kallas för världens första spekulationsbubbla. Efterfrågan eskalerade med rekordfart och priserna mångdubblades, vissa sorter var lika dyra som ett hus. Men på bara en vecka i februari 1637 fick handeln ett abrupt slut när bubblan sprack.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Stockholm Cityterminalen 07:45
Sala Järnvägsstation, Anslutning till Enköping 08:00
Strängnäs Järnvägsstaion, Anslutning till Enköping 08:00
Uppsala Resecentrum Stationsgatan hpl E3 08:00
Bålsta Busstation, anslutning till Enköping 08:15
Enköping Gustav Adolfs Plan/ Källgatan 21 08:45
Eskilstuna Bussterminal, anslutning till Köping/Arboga 09:00
Västerås Busstationen, hpl I 09:15
Arboga E18 Dinners 09:30
Hallstahammar OK, rondellen 09:35
Kungsör Torget, anslutning till Köping/Arboga 09:35
Köping Gamla taxi/hpl Båtbussarna 09:55
Örebro Resecentrum hpl A 10:15

Tillval och tillägg

Utflykter och tillval

 • Bussplats
  Bussplats
  Främre sektion rad 1-6, Pris: 200:-
  Mellan sektion, rad 7-10, Pris: 200:-
  Bakre sektion, rad 11 -, Pris: 200:-

Rumsval och övrigt

 • Dubbelrum/dubbelhytt insides 0:-
 • Enkelrum/enkelhytt insides 2 780:-

Avgångar & priser

AvresaDestinationLediga platserFrån pris
20/4-2023 torsdagHolland 6 dagar28 990:-Boka