Skip to main content

Irland - den gröna ön

Avresa 17 oktober, Den gröna ön med sin vackra natur och sina vänliga och gästfria invånare, med sin starka känsla för religion och sin gaeliska tradition och nationalkänsla hälsar dig välkommen. Klimatet är milt och växtligheten delvis subtropisk. Upptäck Irland med sina öppna och vänliga människor och sin fascinerande natur.

Landskapet som går i olika nyanser av grönt bjuder på berg, hedar och branta klippor som stupar ner i Atlanten. Vi får uppleva mysiga städer och byar och vi får med oss både kultur och historia. Det blir också tillfälle att prova den inhemska maten, whiskeyn och en eller annan Guinness under vår fina resa.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1

  Avresa från Stockholm-Arlanda till Dublin, busstransfer till vårt hotell Academy Plaza, centralt beläget vid Upper O’Connell Street. Efter vi checkat in tar vi en promenad och bekantar oss med omgivningarna. Middag på egen hand.

 • Dag 2: Frukost

  Vi inleder dagen med att upptäcka Dublin tillsammans med lokalguide. Vi får bl. a. se Trinity College med unika Book of Kells, parlamentsbyggnaderna och St Patricks Cathedral. Som avslutning besöker vi John Jamessons Distillery och Guinness Storehouse Dublin. Eftermiddagen och kvällen till eget förfogande. Middag på egen hand.

 • Dag 3: Frukost

  Efter frukost påbörjar vi vår rundresa på "den gröna ön" Vi reser västerut över ett låglänt område med staden Athlone vid floden Shannon. Floden var en viktig vattenväg vid vikingarnas erövring av västra Irland. Vid flodens utlopp i havet ligger Limerick, Irlands äldsta stad.

  Snart ser vi rundtornet och högkorsen vid klostret Clonmacnoise - ett av Irlands mest betydelsefulla kulturella och religiösa centra från tiden 500-1100. Uppehåll för att se utställning och klosterområde.

  På eftermiddagen kommer vi till Galway - en livlig och charmig kust och hamnstad, som under tidigare epoker var ett viktigt gaeliskt centrum. Här finns ännu ett tydligt spanskt inflytande som resultat av den omfattande sjöfarten under tidigare århundrade. Du finner t ex gatunamn som Spanish Parade och Spanish Arch.

 • Dag 4: Frukost och middag

  Vi reser genom det unika landskapet Burren innan vi kommer till magnifika klipporna Cliffs of Moher - platsen lockar årligen tusentals turister och består av klippor som stupar 200 m rätt ner i Atlanten. Från klipporna erbjuds en av Irlands mest berömda utsikter, en klar dag syns såväl Aranöarna som dalarna och bergen i landskapet Connemara. Vidare till Limerick, grundad av danska vikingar och Irlands största köpstad. Här ”föddes” limericken. Efter besök­et här fortsätter vi till Dinglehalvön och fiske- och hamnstaden Dingle - Europas västligaste stad. Här är iriska det gällande språket och oftast står två namn på vägskyltarna. Vi ser massor av får och mängder av långa stengärdsgårdar i denna jordbruksbygd. Härifrån kommer konst och konsthantverk efter äldsta irländska traditioner och spåren av keltisk och kristen tids historia. På återvägen åker vi den vackra vägen runt Slea Head till Tralee.

 • Dag 5: Frukost och middag

  Idag färdas vi runt Ring of Kerry, en av Irlands mest populära rutter, som går runt halvön Iveragh. Turen går genom ett sceniskt landskap med storslagen natur, vackra vyer ut över havet och genom pittoreska byar. Vi besöker Kerry Bog Village Museum i Glenbeigh som visar hur irländarna levde på 1700-talet och gör även ett stopp i trevliga Killarney innan återresan till Tralee.

 • Dag 6: Frukost och middag

  Dagens etapp tar oss genom ett grönt och bördigt landskap. Helt olika de magra ljunghedar och torvmossar vi sett tidigare under vår resa. Vårt första uppehåll blir Blarney woollen mills för shopping av typiska irländska produkter. Även tillfälle till en god lunch. Snart är vi i Cork, republikens andra stad och viktig hamnstad. Grannstad är Cobh, den stora emigranthamnen från Irland under 1800-tal­ets andra hälft. På eftermiddagen ankomst till vårt hotell.

 • Dag 7: Frukost och middag

  Första stopp på blir St Declan´s Cathed­ral, Ardmore, från 1100-talet, med skulpturer och ett 30 m högt imponerande rundtorn. Platsen är ansedd för att vara en av de första kristna bosättningarna på Irland och skapad under perioden 350-450 e.Kr.

  Vi kör vidare efter kusten via Waterford - gamla vikingabosättningen Vadrefjord från 914. Staden är bl a känd för sin glastillverkning - Waterfor Crystal. Här gör vi lunchuppehåll.

  På eftermiddagen ankomst till Kilkenny - staden domineras av den stora borgen från 1200-talet. Staden anses vara Irlands vackraste inlandsstad. Vi bor centralt. Här finns många intressanta pubar - ofta med någon form av irländsk musik.

 • Dag 8: Frukost

  Hemresedag. Transfer till Dublin Airport och flyg till Arlanda

 • Flygtider

  2023-10-17 Arlanda-Dublin SK535 kl 09.15-11.00 (lokal tid)

  2023-10-24 Dublin-Arlanda kl 11.50-15.30

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Eskilstuna Bussterminal, anslutning till Köping/Arboga 03:45
Örebro Resecentrum hpl A 03:45
Arboga E18 Dinners 04:15
Kungsör Torget, anslutning till Köping/Arboga 04:15
Köping Gamla taxi/hpl Båtbussarna 04:35
Hallstahammar OKQ8, rondellen 04:55
Bålsta Busstation, anslutning till Enköping 05:15
Sala Järnvägsstation, Anslutning till Enköping 05:15
Strängnäs Järnvägsstaion, Anslutning till Enköping 05:15
Västerås Busstationen, hpl I 05:15
Enköping Gustav Adolfs Plan/ Källgatan 21 05:45
Uppsala Resecentrum Stationsgatan hpl E3 06:30
Arlanda T5 Vi ses på Arlanda 07:15

Tillval och tillägg

Utflykter och tillval

 • Bussplats
  Bussplats
  Främre sektion rad 1-6, Pris: 200:-
  Mellan sektion, rad 7-10, Pris: 200:-
  Bakre sektion, rad 11 -, Pris: 200:-

Rumsval och övrigt

 • Dubbelrum 0:-
 • Dubbelrum med två sängar 0:-
 • Enkelrum 3 590:-

Avgångar & priser

AvresaDestinationLediga platserFrån pris
17/10-2023 tisdagIrland - den gröna önMer än 814 750:-Boka