Skottland med EdinburghTattoo

Perth Inverness Oban 

Resan tar dig till det bästa av Skottland, med spektakulära berg som omger det ­magiska sceneriet av gamla klanslott, dalar, havsvikar och sjöar. Här finns rester av en tusenårig klankultur ”Höglandskultur” uppblandad med anglosaxiska och nordiska inslag. Vi ser bl a whiskystaden Oban, huvudstaden Edinburgh,  Inverness och sjön Loch Ness.

Under resan besöker vi förstås ­Whiskydestillerier och smakar på den ädla skotska drycken och ser hur ekfaten kommer till. Smakerna varierar från torr låglandswhisky och kraftigare höglandswhisky till den typiska torviga, rökiga whiskyn från de västra öarna och Oban på västkusten. Resans höjdpunkt är kanske den praktfulla föreställningen Edinburgh military ­Tattoo.

SÖNDAG  

middag

Vi flyger från Arlanda till Edinburgh via Amsterdam. Vår buss väntar på oss för att påbörja resan västerut. Vi färdas mot Bannockburn där slaget 1314 är ett av dom mest kända slagen i Skottsk självständighetshistoria. Vi åker till vårt hotel och staden Perth, vackert belägen vid floden Tay. Vi bor på anrika hotellet Salutation som har drivits sedna 1699. Bonnie Prince Charles bodde på hotellet 1745!  Middag på kvällen.

MÅNDAG

frukost och middag

Vi lämnar Perth och tar sikte på Dufftown. Vi ska besöka Speyside Cooperage. Här kommer vi få en visning i hur det går till att hantera och förbereda whiskyfat. Vi lämnar nu Dufftown och åker till Culloden moor, där det sista skotska upproret slogs ner av engelsmännen år 1746 och då den skotska höglandskulturen förpassades till historien. Vi bor i Inverness. 

TISDAG

frukost och middag.

Vi börjar dagen med ett besök på Holm Mills/James Pringle weawers/ i Inverness. Här finns ett brett utbud av kläder, souvenirer, tartan, smycken etc - allt det du finner typiskt skotskt! Vidare till Loch Ness, där vi hoppas få se det berömda ”storsjöodjuret” - Nessie. Vi passerar Urqurat Castle, väl bevarad slottsruin med vacker utsikt över sjön. Uppehåll vid Commando Memorial, vid Spean Bridge. Monumentet står som ett minnesmärke över de brittiska commandosoldater, som tränade i området Lochaber under 2.a världskriget. På avstånd ser vi Ben Nevis – Skottlands högsta berg och kommer snart till Fort William. Här stannar vi för lunch och shopping vid den livliga gågatan mitt i stan! På eftermiddagen ankomst till Oban och inkvartering på Muthu Oban Hotell beläget vid hamnen och i centrum av Oban. Kanske besöker du någon pub och provar det goda skotska ölet och en ”scotch”, dvs en whisky innan middag!

ONSDAG

frukost

09.30 gör vi ett besök på Oban destilleri med visning och provsmakning, liksom tillfälle till inköp. Vi går från vårt hotell till destilleriet, ca 5 min promenad.

Dagen i övrigt ägnas åt Oban med omnejd. I egenskap av huvudort i norra Argyll, kallas staden informellt ”Porten till öarna”. Staden ligger omgiven av kullarna vid Oban Bay. Ovanför staden ligger McCraig’s Tower, en byggnad som liknar Colosseum och avbildas på många av de vykort som säljs på George Street. Tornet ligger 10 minuter brant promenad uppför från centrum av staden och erbjuder spektakulär utsikt över staden och de närliggande öarna. Från Oban finns ett otal båtförbindelser till öarna i väster, t ex öarna Staffa, Mull och Iona, kända från den skotska keltiska historien.

Middag på egen hand. Missa inte de fina fiskrestaurangerna i Obans hamn. Rekommenderas starkt, OBS förboka bord. 

TORSDAG

frukost och middag

Vi reser österut in i det vackra skotska höglandet via ”porten till Höglandet” Tyndrum, sägenomspunna sjön Loch Lomond och Glasgow. Lunchuppehåll efter vägen. Ankomst till Edinburgh. Vid ankomst väntar vår lokala guide på oss. Vi gör en två timmar lång stadsrundtur och ser stadens viktigaste sevärdheter. Vi stannar två nätter på nybyggda Hotel Moxy Foutainbridge ca 6-700 m från centrum. Middag på restaurang i staden. 

FREDAG

frukost

Efter frukost har vi hela dagen på oss och njuta av staden, Det är mycket folk då det är festivaltid så förmiddagarna är bra att göra ev besök längs Royal Mile, då är det lite lugnare, kanske besöker du museerna på Edinburgh castle, vandrar längs Royal Mile till Holyrodd House. På eftermiddagen kan ett besök i Newtown rekommenderas för shopping eller går du till Rose Street och äter haggis – Skottlands nationalrätt och dricker en riktig ale. På kvällen beger vi oss till Borggården på slottet för att uppleva Edinburgh Militayt Tattoo, en praktfull föreställning där flera uppvisningsgrupper från hela välden deltar. 

LÖRDAG

frukost

Efter frukost checkar vi ut och låser in vårt bagage på hotellet. Nu har ni förmiddag och lunch fritt innan vår buss kommer och hämtar oss och kör till flygplatsen i Edinburgh. Efter incheckning finns det tid för shopping på flygplatsen innan avresa hem till Arlanda.

Skottlands skrivna historia börjar huvudsakligen med Romerska rikets ankomst till Britannien, när romarna invaderade områden som idag är England och Wales. Dessa områden blev till den romerska provinsen kallad "Britannia". Norr om denna provins låg markerna som inte styrdes av romare, kallade "Caledonia".

VÄRLDENS DYRASTE whisky är en The Macallan, igen. Singelmalten från Skottland hade rekordet innan också. Det nya världsrekordet lyder på 1,45 miljoner pund och sattes på Sotheby’s i London av en flaska 60-årig Macallan. Det är 18 miljoner kronor eller en halvmiljon för en dram!


BOKA NU

15 690 kr
Rum
Bussplacering
Anslutning till arland t o r

Var vänlig ange följande:
0  st. Platser kvar
Fullbokad
.
Lägg i önskelista

Fullbokad
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

Edinburgh Military Tatto

Avresa: Söndag 7 augusti

Resdagar: 7

Pris: 15 690 kr Priset avser avresa från Arlanda

Reseledare: Jan-Åke Karlsson

Detta ingår

flygresa Stockholm Arlanda-Edinburgh t/r

sex övernattningar i 2-b rum m d/wc

sex frukostar och fyra middagar

besök och visning whiskydestilleri Oban

Besök Speyside Copperage

biljett till Edinburgh Military Tattoo

stadsrundtur Edinburgh med lokalguide

reseledare

Tillägg

  • Enkelrum 5 500 kr
  • Reservation av plats i buss 200 kr
  • Bussanslutning Arlanda tur och retur 320kr/360kr

Busstransfer tor Arlanda från påstigningsort

- från Uppsala, Enköping, 320 kr 

- från Örebro, Arboga, Köping, Hallstahammar, Västerås, 360 kr

Transfer till påstigningsort

- från Bålsta, Eskilstuna, Kungsör, Strängnäs, Sala, 500 kr + (Transferbuss 360 kr)

Avrese- och hemkomsttider

2022-08-07 Arlanda-Amsterdam-Edinburgh  kl 13.05-16.45 (lokal tid)

2020-08-13 Edinburgh-Amsterdam-Arlanda kl 17.30-22.55

OBS! FLYGRESA. V.g. ange namn/stavning så som i pass

Pass skall medföras.

Våra hotell

 Natt 3-4: Muthu Oban Hotel, Oban                                                                                            Natt 5-6: Moxy Fountainbridge, Edinburgh