Finland med Karelen - 7 dagar

Ittala Tammerfors Kuopio Nya Valamo Kloster Imatra

Vårt systerland i öster bjuder på enastående möjligheter att njuta av en storslagen och fridfull natur. Finland är känt för sjöar med rent och klart vatten, och kallas ibland De tusen sjöarnas land. På denna resa upplever vi både naturen kring de stora sjöarna och atmosfären i huvudstaden Helsingfors, samt flera andra städer och idyller. En av de mest givande upplevelserna under hela resan är besöket på Nya Valamo kloster. Karelen är det östligaste landskapet i EU och dess gränser har ändrats många gånger under historiens lopp. Här möts öst och väst i en spännande blandning av unika seder och en färgstark kultur.

SÖNDAG

middag

Avresa  från påstigningsorten till Stockholm för resa med Tallink Siljas fatyg till Åbo. Båten avgår 19.30. Ombord väntar buffémiddag. Kvällen avslutas kanske med shopping, dans i nattklubben eller om vädret tillåter sitta ute på däck och njuta av naturen längs skärgårdens 30 000 öar.

MÅNDAG

frukost och middag

Efter vi kommit iland i Finlands äldsta stad Åbo, grundad 1229  så åker vi en kort tur genom staden innan vi beger oss mot dagens mål, Tammerfors. På förmiddagen besöker vi Ittala glas. Här får vi en rundvisning. Här finns generationer av vackra och ändamålsenliga bruksföremål, formgivna för att berika människors vardag och den kanske mest känd är formgivaren Alvar Alto. Vi åker vidare till Tavastehus. Tavastehus slott är ett av Finlands medeltida riksslott. Det grundades förmodligen i slutet av 1200-talet efter Birger Jarls korståg till Tavastland. Färden går vidare genom vackra sjölandskap till Tammerfors, Finlands näst största stad med nära 200.000 invånare. Staden ligger naturskönt på en smal landtunga mellan två vackra sjöar. Här bor vi på Scandic Tampere city

TISDAG

frukost och middag

 Vi lämnar Tammerfors och åker mot Kuopio. På vägen besöker vi ett av UNESCOs världsarv, Petäjävesi gamla kyrka, en träkyrka, byggd åren 1763-1764 av Petäjävesi bönehusförsamling.  Jyväskylä gränsar till Petäjävesi, centrumet är tätt bebyggt, i alla fall jämfört med andra finländska städer.  Staden har ett enhetligt rutformat gatunät. Större delen av stadens byggnader är byggda efter andra världskriget, och många av dem representerar ett arv från stadens son Alvar Aalto. Vi kommer till Kuopio och checkar in på vårt hotell Sandic Kuopio Ikväll åker vi på en annorlunda show med middag. Vi ska få se en Finsk folklore afton med flottningsuppvisning, dragspelsmusik.

ONSDAG

frukost och middag

Idag är förmiddagen fri i Kuopio, er reseledare kan ge tips på vad ni kan göra. Efter lunch så samlas vi för att åka till Nya Valamo kloster. Klostret är Finlands ortodoxa kyrkas enda munkkloster och ligger i Heinävesi. Enligt klostrets egen krönika grundade den grekiske munken Sergei på 1100-talet ett kloster på ön Valamo i sjön Ladoga i Ryssland. Sin höjdpunkt hade klostret kring förra sekelskiftet och år 1913 bestod brödraskapet av 359 munkar och 562 noviser. Eftersom Valamo var ett ryskt kloster innebar revolutionen, 1917, en dramatisk förändring för brödraskapet. År 1939 hade antalet bröder krympt till bara 200. Till följd av kriget flydde klosterbröderna över sjön Ladogas is till Finland 1940 och de fann så småningom en fristad i Heinävesi. Man fick med sig de mest värdefulla relikerna och ikonerna och efter krigets slut grundade man det Nya Valamo kloster. Vi får en guidad rundvandring på klostret och äter middag i restaurang Trapesa. Efter middagen åker vi tillbaka till vårt hotell i Kuopio

TORSDAG

frukost och middag

Vi lämnar Kuopio och åker söderut mot södra Karelen och Ryska gränsen. Finska viken. Vi kommer till Nyslott och här finns den medeltida fästningen Olofsborg . Slottet byggdes på sent 1400-tal av Erik Axelsson Tott, den svenske guvernören i Viborg, som ett försvar av Sveriges östra gräns. Slottet reser sig ur den klippiga ön och är det mest uppseendeväckande av Finlands gamla befästningar.Vi åker och besöker Kerimäki kyrka. Den räknas som världens största träkyrka och den är enorm. Bänkarnas sammanlagda längd är 1670 meter med 3 000 sittplatser. Med ståplatser medräknade finns det rum för cirka 5 000 människor i kyrkan. Vi åker över den fantastiska Punkaharju-åsen, en rullstensås som slingrar sig i ett smalt band i 7 km, tvärs igenom det stora sjöområdet. Fantastiska vyer öppnar sig för oss på båda sidorna längs vår väg. Vi kommer till dagens mål Imatra i södra Karelen. Läget vid den då brusande forsen trollband besökarna och platsen blev snart Finlands första stora turistattraktion. Vi ser ravinen där forsen en gång flödade. Imatra består av ett flertal tämligen utspridda stadsdelar vid och runt floden Vuoksen. Bara 7 km från Imatra har vi den ryska gränsen.

Vi bor på  Scandic Imatran Valtion hotelli

FREDAG

frukost och middag

Avresa 08.00. Vi lämnar Imatra och åker mot Lapperanta som är vackert belägen vid sjön Saimens strand. Sitt namn har staden fått av att lapparna norrifrån kom hit för att köpa och sälja och än idag upplever vi livlig marknadshandel i staden. Vi följer Finska viken och i Borgå ser vi den gamla domkyrkan resa sina vita murar över en av Finlands äldsta städer. Till Borgå stift hör alla Finlandssvenska församlingar. I Borgå verkade och dog nationalskalden Runeberg. Vi kommer till Helsingfors och där vi ska åka med Tallink Siljas fartyg som avgår 17.00 tillbaka till Stockholm.

LÖRDAG

frukost

Ankomst till Stockholm 09.45. Vidare resa mot hemorten efter en innehållsrik vecka i vårt östra grannland.


BOKA NU

9 950 kr
Rum
2 bädds utsideshytt
Bussreservation
Anslutningskostnad, T o R

Var vänlig ange följande:
45  st. Platser kvar
Fullbokad
.
Lägg i önskelista

Fullbokad
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Snabba fakta

Finland med karelen - 7 dagar

Avresa: Söndag 17 juli

Resdagar: 7

Pris: 9 950 kr

Reseledare: Raija Valtonen

Detta ingår

 • resa i helturistbuss från påstigningsorten
 • fem nätter i dubbelrum med d/wc
 • båtresa m. två övernattningar i 2-b. -hytt insides m d/wc
 • sex frukostar och sex middagar
 • besök Ittala
 • guidad visning Kerimäki träkyrka
 • Besök på Lumberjack med livemusik och show 
 • guidad visning av Nya Valamo kloster
 • busskaffe med bröd i samband med pauser
 • färjekostnader, broavgift, vägskatter
 • reseledare

Fri anslutning från: Uppsala, Enköping, Västerås, Hallstahammar, Köping, Arboga, Örebro

Anslutning till en kostnad: Bålsta, Sala, Strängnäs, Eskilstuna, Kungsör

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum+enkelhytt 2 990 kr
 • Plats i 2-bädds utsideshytt - i mån av plats 600 kr
 • Reservation av plats i buss 200 kr

Pass eller nationellt ID-kort skall medföras.

Svenska medborgare kan använda svenskt id-kort eller svenskt körkort istället för pass vid resa inom norden.

OBS! Vi reser med båt. V.g. ange

födelsedatum (år-månad-dag) vid bokning.

Våra hotell

Natt 1: Tallink Silja Stockholm - Åbo

plats i 2-bädds hytt insides med d/wc, golvbäddar

Natt 2: Scandic Tampere City
Natt 3-4: Scandic Kuopio
Natt 5: Scandic Imantran Valtiohotelli
Natt 6: Tallink Silja Helsingfors - Stockholm

plats i 2-bädds hytt insides med d/wc, golvbäddar.