11 juni
,
7 dagar

Finland- tusen sjöars land

Nya Valamo Kloster, Savonlinna, Helsingfors, Borgå och Kuopio

Vårt systerland i öster bjuder på enastående möjligheter att njuta av en storslagen och fridfull natur. Finland är känt för sjöar med rent och klart vatten, och kallas ibland De tusen sjöarnas land. På denna resa upplever vi både naturen kring de stora sjöarna och atmosfären i huvudstaden Helsingfors, samt flera andra städer och idyller. En av de mest givande upplevelserna under hela resan är besöket på Nya Valamo kloster. Karelen är det östligaste landskapet i EU och dess gränser har ändrats många gånger under historiens lopp. Här möts öst och väst i en spännande blandning av unika seder och en färgstark kultur. 

SÖNDAG

middag

Avresa på morgonen från påstigningsorten till Stockholm för resa med Viking Line till Helsingfors. 

Båten avgår 16.45. Ombord väntar buffémiddag. Kvällen avslutas kanske med shopping, dans i nattklubben eller om vädret tillåter sitta ute på däck och njuta av naturen längs skärgårdens 30 000 öar. 

MÅNDAG

frukost och middag 

Efter vi kommit iland i Helsingfors så åker vi en kort tur genom staden innan vi beger oss mot Fazers chokladfabrik för ett studiebesök.

Vi fortsätter längs Finska viken och kommer snart till Borgå, där vi ser den gamla domkyrkan resa sina vita murar över en av Finlands äldsta städer. Till Borgå stift hör alla Finlandssvenska församlingar. I Borgå verkade och dog nationalskalden Runeberg. Vi fortsätter och passerar Lovisa och Kotka, Finlands största exporthamn. Vi lämnar kusttrakterna och kommer till LAPPEENRANTA (Villmanstrand), som är vackert belägen vid sjön Saimens strand. Sitt namn har staden fått av att lapparna norrifrån kom hit för att köpa och sälja och än idag upplever vi livlig marknadshandel i staden. Därefter åker vi mot IMATRA I SÖDRA KARELEN där vi övernattar och äter middag på hotellet. Läget vid den då brusande forsen trollband besökarna och platsen blev snart Finlands första stora turistattraktion. Vi ser ravinen där forsen en gång flödade. Imatra består av ett flertal tämligen utspridda stadsdelar vid och runt floden Vuoksen. 

TISDAG

frukost och middag

Vi lämnar Imatra och följer vägen mot den ryska gränsen och svänger norrut över den fantastiska Punkaharju-åsen, en rullstensås som slingrar sig i ett smalt band i 7 km, tvärs igenom det stora sjöområdet. Fantastiska vyer öppnar sig för oss på båda sidorna längs vår väg. Vi åker och besöker Kerimäki kyrka. Den räknas som världens största träkyrka och den är enorm. Bänkarnas sammanlagda längd är 1670 meter med 3 000 sittplatser. Med ståplatser medräknade finns det rum för cirka 5 000 människor i kyrkan. Det finns flera historier om varför kyrkan blev så stor då den 1847 stod färdig. 

Vi kommer till Savonlinna. Staden är byggd på öar och holmar och här finns den medeltida fästningen Olofsborg. Slottet byggdes på sent 1400-tal av Erik Axelsson Tott, den svenske guvernören i Viborg, som ett försvar av Sveriges östra gräns. Slottet reser sig ur den klippiga ön och är det mest uppseendeväckande av Finlands gamla befästningar. Vi kommer till Kuopio och checkar in på vårt hotell Sandic Kuopio. På kvällen åker vi på en annorlunda show med middag. Vi ska få se en Finsk folklore afton med flottningsuppvisning, dragspelsmusik.

ONSDAG

frukost och middag

Idag är förmiddagen fri i Kuopio, er reseledare kan ge tips på vad ni kan göra. Efter lunch så samlas vi för att åka till Nya Valamo kloster. Klostret är Finlands ortodoxa kyrkas enda munkkloster och ligger i Heinävesi. Enligt klostrets egen krönika grundade den grekiske munken Sergei på 1100-talet ett kloster på ön Valamo i sjön Ladoga i Ryssland. Sin höjdpunkt hade klostret kring förra sekelskiftet och år 1913 bestod brödraskapet av 359 munkar och 562 noviser. Eftersom Valamo var ett ryskt kloster innebar revolutionen, 1917, en dramatisk förändring för brödraskapet. År 1939 hade antalet bröder krympt till bara 200. Till följd av kriget flydde klosterbröderna över sjön Ladogas is till Finland 1940 och de fann så småningom en fristad i Heinävesi. Man fick med sig de mest värdefulla relikerna och ikonerna och efter krigets slut grundade man det Nya Valamo kloster. Vi får en guidad rundvandring på klostret och äter middag i restaurang Trapesa. Efter middagen åker vi tillbaka till vårt hotell i Kuopio

TORSDAG

frukost och middag

Efter frukost fortsätter resan genom sjöområdet till Jyväskylä. På vägen besöker vi ett av UNESCOs världsarv, Petäjävesi gamla kyrka, en träkyrka, byggd åren 1763-1764 av Petäjävesi bönehusförsamling. Vi kommer sedan till Tammerfors, Finlands näst största stad med nära 200.000 invånare. Staden ligger naturskönt på en smal landtunga mellan två vackra sjöar. Bland sevärdheterna kan nämnas Finlands högsta utsiktstorn,168 m, med en roterande restaurang där man har en vidunderlig utsikt över staden, vildmark och sjöar. Här finns också ett planetarium, den berömda utomhusteatern Pyynikki.  (300 km).

FREDAG

frukost och middag

Avresa 08.00. Vi kör söderut och tar sikte mot Finlands glasrike Iittalaa. Här stannar vi för ett besök på deras glasmuseum. Så här skriver Iittalaa om sig själva, "Iittala har, sedan 1881, varit dedikerade att inspiera till en bättre vardag. Det som startade som ett glasbruk i lilla byn Iittala i Finland, har nu vuxit till ett internationellt känt varumärke som har spelat en betydande roll i att definiera den nordiska livsstilen." Färden går vidare mot Tavastehus och och sedan till Åbo. Vi kommer att utnyttja tiden för besök i Nådendal och även hinna med en avslutingsmiddag med finska traditioner på Restaurant Ravintola Pohjakulma utan för Nådendal. Efter maten åker vi sista biten till Åbo och checkar in på Viklinlines moderna fartyg "Grace" för återresa till Stockholm. 

LÖRDAG

frukost

Efter tidig ankomst och lite frukost är vi i hamn i Stockholm. Vi kliver ombord på bussen och åker vidare mot hemorten efter en innehållsrik vecka i vårt östra grannland. 


BOKA NU

10 990 kr
Rum
2 bädds utsideshytt
Bussreservation
Anslutningskostnad, T o R

Var vänlig ange följande:
42  st. Platser kvar
Fullbokad
.
Lägg i önskelista

Fullbokad
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Snabba fakta

Finland med karelen

Avresa: Söndag 11 Juni

Resdagar: 7

Pris: 10 990 kr

Reseledare: Raija Valtonen

Detta ingår

 • resa i helturistbuss från påstigningsorten
 • fem nätter i dubbelrum med d/wc
 • båtresa m. två övernattningar i 2-b. -hytt insides m d/wc
 • sex frukostar och sex middagar(varav två är Lumberjack och På Klosterbesöket)
 • besök på Fazer Experiance
 • Besök på Lumberjack Lodge ink middag
 • guidad visning av Nya Valamo kloster ink middag
 • besök och guidad visning Kerimäki träkyrka
 • besök och rundvisning på Iittala glasmuseum
 • busskaffe med bröd i samband med pauser
 • färjekostnader, broavgift, vägskatter
 • reseledares tjänster

Fri anslutning från: Stockholm, Uppsala, Bålsta, Enköping, Västerås, Hallstahammar, Köping, Arboga, Örebro

Anslutning till en kostnad från: Sala, Strängnäs, Eskilstuna, Kungsör

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum+enkelhytt 3 290 kr
 • Plats i 2-bädds utsideshytt - i mån av plats 350 kr
 • Reservation av plats i buss 200 kr

Avrese- och hemkomsttider meddelas i samband med att färdhandlingar utsändes.

Pass

Vi rekommenderar pass eller nationellt id-kort men som svensk medborgare räcker godkänd legitimation. 

OBS! Vi reser med båt. V.g. ange

födelsedatum (år-månad-dag) vid bokning.

Våra hotell

Natt 1: Viking Line Stockholm–Helsingfors 

plats i 2-bädds hytt insides med d/wc

Natt 2: Scandic Imatran Valtion hotell

Natt 3-4: Scandic Kuopio

Natt 4-5: Scandic city Tammersfors                          

Natt 6:Vikinline Åbo-Stockholm med Viking Grace

plats i 2-bädds hytt insides med d/wc