Skip to main content

Rhen Mosel Rüdesheim

Avresa 6 september, Riddarborgar, slingrande floddalar med vinodlingar, små intressanta tyska medeltidsstäder och mycket annat får du uppleva på denna resa till Rhen och Mosel, de två klassiska vinområdena i sydvästra Tyskland. Här odlades vin redan på romartiden, för tvåtusen år sedan. Sydsluttningarna i Rheingau och området kring Rüdesheim, finns omnämnda som synnerligen lämpade för denna odling. Klimatet är gynnsamt med långa varma somrar och milda korta vintrar. Rüdesheim am Rhein är en liten stad med nästan 10 000 invånare, belägen vid Rhendalen i södra Tyskland. Moseldalen är fantastiskt vacker och charmig med massor av mysiga och romantiska små byar att besöka. Byarna har ofta trånga gränder och känns nästan inklämda mellan floden och branterna med sina vinodlingar.

Rüdesheim har en välkänd turistgata, Drosselgasse, som är en 3 meter smal och 144 meter lång gränd fylld med små souvenirbutiker.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Middag

  Avresa på morgonen från påstigningsorten. Lunch­uppehåll på motell Vätterleden. Vidare genom Småland till Skåne och Trelleborg där TT-lines fartyg väntar på oss. Middag och övernattning ombord.

 • Dag 2: Frukost och middag

  Frukost ombord före ankomst till Travemünde 07.30. Vi passerar Hamburg och kommer snart ut på platta Lüneburger Heide. Lunchpaus. På avstånd avtecknar sig bergsområdet Harz. Snart ser vi silhuetten av Frankfurt am Mains höga centrumbebyggelse och vi viker av väst­erut mot Rhen­dalen och kommer till Rüdesheim omkr. kl 18.00.

  På kvällen tar ni säkert en promenad i Rüdesheim. Man behöver inte gå så långt, vi bor ju vid ortens mest kända gata – Drosselgasse med de många vinstugorna!

 • Dag 3: Frukost

  Under denna dag lär vi känna Rüdesheim. Dagen börjar med att vi kl 10.00 tar linbanan upp till Niederwald och statyn Germania – från vilket du har en storslagen utsikt över Rüdesheim och alla vinodlingar. Minnesmärket är rest till minne av Tysklands enande 1870-71.

  Eftermiddag programfri. Middag på egen hand.

 • Dag 4: Frukost och middag

  Avresa 08.00. Utflykt. Moseldalen är dagens utflyktsmål. Vi börjar med att ta färjan över Rhen till Bingen. Snart är vi i Moseldalens trånga floddal. Här sluttar dalsid­or­na brant ner mot floden. Vinodlingarna kantar vår väg. Rieslingdruvan är även här dominerande.

  Vi fortsätter i dalen mot Bernkastel Kues som från början är två olika städer, men som sedan slogs ihop till en. Det som skiljer dem åt är Moselfloden. Bernkastel ligger på den östra delen, och Kues ligger väster om floden.

  Lunch och vinprovning. Här i övre Moseldalen odlas även Elblingdruvan – en av de äldsta druv­sorterna. På återresan gör vi uppehåll i Cochem, känd för sina branta gator, korsvirkeshus, slott och stadsmur.

 • Dag 5: frukost och middag

  Båtresa på Rhen från Rüdesheim, förbi Loreleiklippan. Det berättas i sägnerna att den vackra flickan satt på klippan och orsakade många ­sjöfarandes undergång genom sin vackra sång. Floden kantas av många medeltida riddarborgar. Vid ankomsten till St Goarhausen hämtar vår buss oss och tar oss upp på Loreleyklippan, där vi bjuds på kaffe.

  Åter till Rüdesheim. Lunch på egen hand.

  På eftermiddagen besöker vi en vinbonde Peter Prasser och får information om odling och vinframställning. Rieslingdruvan är här vanligast. I Rüdesheim framställs även Asbach Uralt – en Wein­brand, som tillverkas på liknande sätt som cognac i Frankrike.

  Middagen intar vi på trevliga Winzerkeller.

 • Dag 6: frukost och middag

  Avresa 08.00. Vi lämnar Rüdesheim och Rhendalen för denna gång. Naturen ändrar efterhand karaktär och blir mera kuperad. Snart är vi i området kring Kassel. En stad som tillsammans med Göttingen förknippas med sagoberättarna Bröderna Grimm.

  Uppehåll för lunch efter vägen. Vi åker vidare och snart är vi i Travemünde. Här väntar TT-lines fartyg på oss. Övernattning och avskedsmiddag ­ombord på TT-lines fartyg.

 • Dag 7: Frukost

  Ankomst till Trelleborg 07.30. Resan fortsätter via Jönköping mot hemorten. Lunch­uppehåll på restaurang Vätterleden. Åter till hemorten på kvällen.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Stockholm Cityterminalen 07:45
Sala Järnvägsstation, Anslutning till Enköping 08:00
Strängnäs Järnvägsstaion, Anslutning till Enköping 08:00
Uppsala Resecentrum Stationsgatan hpl E3 08:00
Bålsta Busstation, anslutning till Enköping 08:20
Enköping Gustav Adolfs Plan/ Källgatan 21 08:45
Eskilstuna Bussterminal, anslutning till Köping/Arboga 09:00
Västerås Busstationen, hpl I 09:15
Arboga E18 Dinners 09:30
Hallstahammar OK, rondellen 09:35
Kungsör Torget, anslutning till Köping/Arboga 09:35
Köping Gamla taxi/hpl Båtbussarna 09:55
Örebro Resecentrum hpl A 10:15

Tillval och tillägg

Utflykter och tillval

 • RHEN - LORELEY
  RHEN - LORELEY Båtresa på Rhen från Rüdesheim, förbi Loreleiklippan. Det berättas i sägnerna att den vackra flickan satt på klippan och orsakade många ­sjöfarandes undergång genom sin vackra sång. Floden kantas av många medeltida riddarborgar. Vid ankomsten till St Goarhausen hämtar vår buss oss och tar oss upp på Loreleyklippan, där vi bjuds på kaffe. Bussen tar oss åter till Rüdesheim. Lunch på egen hand.
  Pris: 390:-
 • MOSELDALEN, heldag, inkl. Vinprovning och lunch
  MOSELDALEN, heldag, inkl. Vinprovning och lunch Moseldalen är dagens utflyktsmål.

  Lunch och vinprovning. Här i övre Moseldalen odlas även Elblingdruvan – en av de äldsta druv­sorterna. På återresan gör vi uppehåll i Cochem, känd för sina branta gator, korsvirkeshus, slott och stadsmur.

  Pris: 490:-
 • Bussplats
  Bussplats
  Främre sektion rad 1-6, Pris: 200:-
  Mellan sektion, rad 7-10, Pris: 200:-
  Bakre sektion, rad 11 -, Pris: 200:-

Rumsval och övrigt

 • Dubbelrum/dubbelhytt insides 0:-
 • Dubbelrum/dubbelhytt utsides 330:-
 • Enkelrum/enkelhytt insides 1 950:-

Avgångar & priser

AvresaDestinationLediga platserFrån pris
6/9-2023 onsdagRhen Mosel RüdesheimMer än 89 650:-Boka