Skottland med EdinburghTattoo

Perth Inverness Oban 

Resan tar dig till det bästa av Skottland, med spektakulära berg som omger det ­magiska sceneriet av gamla klanslott, dalar, havsvikar och sjöar. Här finns rester av en tusenårig klankultur ”Höglandskultur” uppblandad med anglosaxiska och nordiska inslag. Vi ser bl a whiskystaden Oban, huvudstaden Edinburgh,  Inverness och sjön Loch Ness.

Under resan besöker vi förstås ­Whiskydestillerier och smakar på den ädla skotska drycken och ser hur ekfaten kommer till. Smakerna varierar från torr låglandswhisky och kraftigare höglandswhisky till den typiska torviga, rökiga whiskyn från de västra öarna och Oban på västkusten. Resans höjdpunkt är kanske den praktfulla föreställningen Edinburgh military ­Tattoo.

TISDAG   middag

Vi flyger från Arlanda till Edinburgh via Köpenhamn. Vår buss väntar på oss för att påbörja resan västerut. Vi färdas mot Glasgow via den sägenomspunna sjön Loch Lomond. Här skiftar naturen karaktär och vi börjar resa i höglandsområden. Vi kommer till den gamla fiskebyn Oban som idag håller ett samhälle om ca 8000 invånare. Härifrån reser man vidare med båt ut mot hebriderna. Vi bor två nätter här på centralt hotell.   

ONSDAG

frukost

Dagen i övrigt ägnas åt Oban med omnejd. I egenskap av huvudort i norra Argyll, kallas staden informellt ”Porten till öarna”. Staden ligger omgiven av kullarna vid Oban Bay. Ovanför staden ligger McCraig’s Tower, en byggnad som liknar Colosseum och avbildas på många av de vykort som säljs på George Street. Tornet ligger 10 minuter brant promenad uppför från centrum av staden och erbjuder spektakulär utsikt över staden och de närliggande öarna. Från Oban finns ett otal båtförbindelser till öarna i väster, t ex öarna Staffa, Mull och Iona, kända från den skotska keltiska historien.

Middag på egen hand. Missa inte de fina fiskrestaurangerna i Obans hamn. Rekommenderas starkt, OBS förboka bord. 

 

TORSDAG

frukost och middag.

Efter frukost lämnar vi Oban för den här gången och åker norrut längs med Loch Linnhe till Fort Willian och det högsta berget Ben Nevis. Uppehåll vid Commando Memorial, vid Spean Bridge. Monumentet står som ett minnesmärke över de brittiska commandosoldater, som tränade i området Lochaber under 2.a världskriget.. efter slussområdena övergår kanalen i den norra delen som är Loch ness, där Nessie bor.  Håll utkik efter Nessie, under färden passerar vi Urqurat Castle, väl bevarad slottsruin med vacker utsikt över sjön. Innan vi kommer in till Invernss stannar vi till för ett besök på Holm Mills/James Pringle weawers/ i Inverness. Här finns ett brett utbud av kläder, souvenirer, tartan, smycken etc - allt det du finner typiskt skotskt! Incheckning och middag på vårt hotell.

FREDAG "Utflyktsdag"

frukost

Idag åker vi på en rundtur som kommer innehålla slott, Whiskey i Speyområdet och Historiska platser. Mer info kommer senare

LÖRDAG

frukost och middag

Idag åker vi vidare till Edinburgh, vi åker över höglandet, "Highlands" där bl.a. skidorten Aviermore passeras stopp i den lilla byn Pitlochry innan vi tar vägen via Stirling in mot huvudstaden. Vår lokalguide möter oss för en tur i staden. Vi kommer till vårt hotell och vi installerar oss på vårt centrala hotell med gångavstånd till "The Royal mile" gågatan där Kungahusets sommarresidens ligger i ena endan och slottet i den andra. På kvällen beger vi oss till Borggården på slottet för att uppleva Edinburgh Militayt Tattoo, en praktfull föreställning där flera uppvisningsgrupper från hela välden deltar. 

SÖNDAG

frukost

Efter frukost har vi hela dagen på oss och njuta av staden, Det är mycket folk då det är festivaltid så förmiddagarna är bra att göra ev besök längs Royal Mile, då är det lite lugnare, kanske besöker du museerna på Edinburgh castle, vandrar längs Royal Mile till Holyrodd House. På eftermiddagen kan ett besök i Newtown rekommenderas för shopping eller går du till Rose Street och äter haggis – Skottlands nationalrätt och dricker en riktig ale. 

MÅNDAG

frukost

Efter frukost checkar vi ut, avresa 10.00. Vår buss kommer och hämtar oss och kör till flygplatsen i Edinburgh. Efter incheckning finns det tid för lunch och shopping på flygplatsen oavresa hem till Arlanda via Köpenhamn.

 

Skottlands skrivna historia börjar huvudsakligen med Romerska rikets ankomst till Britannien, när romarna invaderade områden som idag är England och Wales. Dessa områden blev till den romerska provinsen kallad "Britannia". Norr om denna provins låg markerna som inte styrdes av romare, kallade "Caledonia".

VÄRLDENS DYRASTE whisky är en The Macallan, igen. Singelmalten från Skottland hade rekordet innan också. Det nya världsrekordet lyder på 1,45 miljoner pund och sattes på Sotheby’s i London av en flaska 60-årig Macallan. Det är 18 miljoner kronor eller en halvmiljon för en dram!


BOKA NU

19 250 kr
Rum
Bussplacering
Anslutning till arland t o r
Utflykt Wiskey och slott

Var vänlig ange följande:
35  st. Platser kvar
Fullbokad
.
Lägg i önskelista

Fullbokad
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

Edinburgh Military Tatto

Avresa: Tisdag 1 augusti

Resdagar: 7

Pris: 19 250 kr Priset avser avresa från Arlanda

Reseledare: Jan-Åke Karlsson

Detta ingår

flygresa Stockholm Arlanda-Edinburgh t/r

sex övernattningar i 2-b rum m d/wc

sex frukostar och tre middagar

besök och visning whiskydestilleri Oban

Besök Speyside Copperage

biljett till Edinburgh Military Tattoo

stadsrundtur Edinburgh med lokalguide

reseledare

Tillägg

  • Enkelrum 4 250 kr
  • Utflykt Whiskey och Slott 550 kr
  • Reservation av plats i buss 200 kr
  • Bussanslutning Arlanda tur och retur 320kr/360kr

Busstransfer tor Arlanda från påstigningsort

- från Uppsala, Enköping, 320 kr 

- från Örebro, Arboga, Köping, Hallstahammar, Västerås, 360 kr

Transfer till påstigningsort

- från Eskilstuna, Kungsör, Strängnäs, Sala, 500 kr + (Transferbuss 360 kr)

Avrese- och hemkomsttider

2023-08-01 Arlanda-Köpenhamn-Edinburgh  kl 11.40-14.30 (lokal tid)

2023-08-07 Edinburgh-Köpenhamn-Arlanda kl 13.00-19.00

OBS! FLYGRESA. V.g. ange namn/stavning så som i pass

Pass skall medföras.