23 juli 2017
,
8 dagar

Finland med Karelen

FINLAND - tusen sjöars land

Nya Valamo Kloster Savonlinna

Helsingfors Borgå Kuopio Rauma Åbo

Vårt broderland i öster bjuder på enastående möjligheter att njuta av en storslagen och fridfull natur. Finland är känt för sjöar med rent och klart vatten, och kallas ibland "DE TUSEN SJÖARNAS LAND". På denna resa upplever vi både naturen kring de stora sjöarna och atmosfären i huvudstaden HELSINGFORS, samt flera andra städer och idyller. En av de mest givande upplevelserna under hela resan är besöket på NYA VALAMO KLOSTER. Karelen är det östligaste landskapet i EU och dess gränser har ändrats många gånger under historiens lopp. Här möts verkligen öst och väst i en spännande blandning av unika seder och bruk och en färgstark egen kultur. Vi besöker Borgå, där författaren Johan Ludvig Runeberg hade sitt hem, Savonlinna, Kuopio, Tammersfors, Björneborg, Rauma, Åbo.

SÖNDAG

Middag.

Avresa på morgonen från påstigningsorten till Stockholm för resa med Tallink/Silja Line till Helsingfors.

Båten avgår 16.45. Ombord väntar buffémiddag. Kvällen avslutas kanske med shopping och/eller dans i nattklubben.

MÅNDAG

Frukost och middag.

Vi checkar in på vårt hotell och inleder besöket i Helsingfors med en STADSRUNDTUR 10 - 13.00 i den vackra staden. Salutorget, Senatstorget, Domkyrkan, Tempelkyrkan och mycket annat står på programmet. Efter rundturen ser vi mer av staden på egen hand.

På kvällen träffas vi i hotellets restaurang och delar med oss av dagens upplevelser. Kanske har någon lust att därefter gå ut och dansa eller bara ta en promenad.

TISDAG

Frukost och middag.

Vi fortsätter österut längs Finska viken och kommer snart till BORGÅ, där vi ser den gamla domkyrkan resa sina vita murar över EN AV FINLANDS ÄLDSTA STÄDER. Till Borgå stift hör alla Finlands svenska församlingar. I Borgå verkade och dog NATIONALSKALDEN RUNEBERG. Vi gör ett besök i hans hem, som nu är museum.

Vi fortsätter och passerar Lovisa och Kotka, Finlands största exporthamn. Vi lämnar kusttrakterna och kommer till LAPPEENRANTA (Villmanstrand), som är vackert belägen vid sjön Saimens strand. Sitt namn har staden fått av att lapparna norrifrån kom hit för att köpa och sälja och än idag upplever vi livlig marknadshandel i staden. Därefter åker vi mot IMATRA I SÖDRA KARELEN där vi övernattar och äter middag på hotellet. Imatra består av ett flertal tämligen utspridda stadsdelar vid och runt floden Vuoksen. Bara 7 km från Imatra har vi den ryska gränsen. Stadens centrum är utspritt. I stadsdelen Imatrankoski ser vi Imatra fors som är en stor turistattraktion. (260 km)

ONSDAG

Frukost och middag.

Vi lämnar Imatra och följer den ryska gränsen ett stycke. Färden fortsätter över den fantastiska PUNKAHARJU-ÅSEN, EN RULLSTENSÅS SOM SLINGRAR SIG I ETT SMALT BAND,7 KM, TVÄRS IGENOM DET STORA SJÖOMRÅDET. Fantastiska vyer öppnar sig för oss på båda sidorna längs vår väg.

Vi kommer till SAVONLINNA som är väl värt ett ordentligt stopp. Staden är byggd på öar och holmar och här finns den MEDELTIDA FÄSTNINGEN OLOFSBORG mitt i strömmen, dit man bara kommer med båt. Slottet byggdes på sent 1400-tal av Erik Axelsson Tott, den svenske guvernören i Viborg, som ett försvar av Sveriges östra gräns. Slottet reser sig ur den klippiga ön och är det mest uppseendeväckande av Finlands gamla befästningar.

När vi lämnar Savonlinna ser vi på långt håll KYRKAN I KERIMÄKI PÅ EN KULLE, VÄRLDENS STÖRSTA TRÄKYRKA MED 3.400 SITTPLATSER. Vidare genom skog- och sjöområdet till Joensuu och sedan norrut. I Ahmovara kör vi till Koli-området, som blev nationalpark 1991. Här finns Finlands märkligaste klippformationer med en rik och varierande flora och fauna, eftersom parken ligger precis i gränsområdet mellan den nordliga, östliga och sydliga växtlighetszonen. Uppe på berget Koli är utsikten åt alla håll hänförande. I KUOPIO TILLVERKAS DEN FINA MESIMARJA-LIKÖREN gjord på åkerbär och torghandeln är livlig. Kuopio har en vacker stadspark och här finns ett viktigt ortodoxt kyrkomuseum med bl.a. flera vackra ryska ikoner från klostret på ön Valamo i Ladoga. I Kuopio stannar vi två nätter.

TORSDAG

Frukost, lunch och middag.

Idag gör vi ett BESÖK I INTRESSANTA NYA VALAMO KLOSTER. En stor sevärdhet. Klostret är Finlands ortodoxa kyrkas enda munkkloster och ligger i Heinävesi. Enligt klostrets egen krönika grundade den grekiske munken Sergei på 1100-talet ett kloster på ön Valamo i sjön Ladoga i Ryssland. Sin höjdpunkt hade klostret kring förra sekelskiftet och år 1913 bestod brödraskapet av 359 munkar och 562 noviser. Eftersom Valamo var ett ryskt kloster innebar revolutionen, 1917, en dramatisk förändring för brödraskapet. År 1939 hade antalet bröder krympt till bara 200. TILL FÖLJD AV KRIGET FLYDDE KLOSTERBRÖDERNA ÖVER SJÖN LADOGAS IS TILL FINLAND 1940 OCH DE FANN SÅ SMÅNINGOM EN FRISTAD I HEINÄVESI. Man fick med sig de mest värdefulla RELIKERNA OCH IKONERNA och EFTER KRIGETS SLUT GRUNDADE MAN DET NYA VALAMO KLOSTER. Idag är turism den viktigaste näringskällan för bröderna och inom klosterområdet finns kafé och restaurang, hotell, bibliotek och en butik där vi kan köpa bärvin, som man själv tillverkar här. Vi får en GUIDAD RUNDVANDRING PÅ KLOSTRET, ÄTER LUNCH I RESTAURANG TRAPESA, grekiska för matbord.(210 km)

FREDAG

Frukost och middag.

Avresa 08.00. Efter frukost fortsätter resan GENOM SJÖOMRÅDET TILL JYVÄSKYLÄ. Sedan vidare mot Keuruu där vi tittar på den vackra träkyrkan från 1758. Vi fortsätter till Virrat och söderut till Ruovesi, den lilla byn som är huvudort i den trakt, som Runeberg tyckte var vackrast i hela Finland.

Vi kommer sedan till TAMMERFORS, Finlands näst största stad med nära 200.000 invånare. Staden ligger naturskönt på en smal landtunga mellan två vackra sjöar. BLAND SEVÄRDHETERNA kan nämnas FINLANDS HÖGSTA UTSIKTSTORN,168 M, med en roterande restaurang där man har en vidunderlig utsikt över staden, vildmark och sjöar. Här finns också ett PLANETARIUM, DEN BERÖMDA UTOMHUSTEATERN PYYNIKKI OCH ETT STORT AKVARIUM. Här stannar vi över natten och på hotellet serveras kvällens middag(300 km)

LÖRDAG

Frukost och middag.

Avresa 08.00. Vi kör västerut mot Bottniska viken, kommer till BJÖRNEBORG och reser vidare söderut till den IDYLLISKA GAMLA KUSTSTADEN RAUMA. Där vi stannar för lunch och tar en promenad i gamla Rauma med sina PITTORESKA GRÄNDER OCH TRÄHUS. Efter detta uppehåll fortsätter vi till Åbo, där vi har tid för egna strövtåg och kanske lite shopping. ÅBO är FINLANDS ÄLDSTA STAD, GRUNDAD 1229 och med många intressanta sevärdheter; slottet, domkyrkan, Sibeliusmuseet, Klosterbackens hantverksmuseum, Wäinö Aaltonens museum och det intressanta konstmuseet.

Så småningom går vi ombord på SILJAS FARTYG MED DESTINATION STOCKHOLM. Vi äter en god middag, passar på att handla och kanske ses vi i nattklubben för att dansa en stund, innan det blir dags att säga god natt.

SÖNDAG

Frukost.

Ankomst till Stockholm 09.30. Vidare resa mot hemorten.


BOKA NU

9 790 kr
Rum
2 bädds utsideshytt
Bussreservation
Avbeställningsskydd

Var vänlig ange följande:
0  st. Platser kvar
Finns ej i lagret
.
Lägg i önskelista

Finns ej i lagret
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Snabba fakta

Finland med karelen

Avresa: Söndag 23 juli

Resdagar: 8

Pris: 9.790:-

Reseledare: Raija Valtonen

Detta ingår

 • resa i helturistbuss från påstigningsorten
 • fem nätter i dubbelrum med d/wc
 • båtresa med två övernattningar i 2-b.-hytt insides m d/wc
 • sju frukostar
 • sju middagar
 • en lunch
 • stadsrundtur Helsingfors med lokal guide
 • guidad visning av Nya Valamo kloster
 • guidad visning av Runebergs hem/museum i Borgå
 • guidad visning Kerimäki träkyrka
 • busskaffe med bröd i samband med pauser
 • färjekostnader, broavgift, vägskatter
 • reseledares tjänsterfri anslutning från Uppsala, Stockholm, Bålsta, Sala, Enköping, Strängnäs, Västerås, Hallstahammar, Köping, Eskilstuna, Kungsör, Arboga, Örebro

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum+enkelhytt 2.890 kr
 • Plats i 2-bädds utsideshytt - i mån av plats 500 kr
 • Reservation av plats i buss 200 kr
 • Avbeställningsskydd 160 kr

Pass eller nationellt ID-kort skall medföras.

OBS! Vi reser med båt. V.g. ange

födelsedatum (år-månad-dag) vid bokning.

Våra hotell

Natt 1: Silja Line Stockholm - Helsingfors

plats i 2-bädds hytt insides med d/wc

Natt 2: Scandic Grand Marina****

Skatuddskajen 7, FIN-00160 Helsingfors

Tel +358 9 16661

Antal rum: 137 - med dusch, toalett. Våningar: 5.

Hiss: ja. Läge på orten: högklassigt hotell i centrum. Särskilda handikapprum: ja. Övrigt: sauna restaurang.

Vår bedömning: hög klass - *****

Natt 3: Imatra Stadshotell/SPA-hotell***

Torkkelinkatu 2, 55100 Imatra

Tel +358 5 6252000

Antal rum: 133 - med dusch, toalett. Våningar: 5.

Hiss: ja. Läge på orten: centralt

Särskilda handikapprum: nej Övrigt: sauna restaurang.Imatra Statshotell är ett jugendslott i den finländska staden Imatra i landskapet Södra Karelen. Slottet byggdes efter ritningar av arkitekt Usko Nyström, stod färdigt 1903

Vår bedömning: god mellanklass - ****

Natt 4-5: Scandic Kuopio****

Satamakatu 1, Kuopio Tel+358 17 195111

Antal rum: 137 - med dusch, toalett. Våningar: 5.

Hiss: ja. Läge på orten: högklassigt hotell i centrum. Särskilda handikapprum: ja. Övrigt: sauna restaurang.

Vår bedömning: hög klass - *****

Natt 6: Scandic Tammersfors****

Hämeenkatu 1, 33100 Tampere

Tel +358 3 2446111

Antal rum: 231- med dusch, toalett. Våningar: 6.

Hiss: ja. Läge på orten: högklassigt hotell i centrum. Särskilda handikapprum: ja. Övrigt: sauna restaurang.

Vår bedömning: hög klass - *****

Natt 7: Silja Line Åbo - Stockholm

plats i 2-bädds hytt insides med d/wc