20 juni
,
6 dagar

Midsommarresa höga kusten

Guldriket och Inlandsbanan

Välkommen till en unik midsommarresa med kultur, natur och upplevelser i mellersta Sverige med Inlandsbanan, Guldriket och Höga Kusten. Vi startar resan i Mälardalen, övernatt­ar i Strömsund och reser vidare med Inlandsbanan till Vilhelmina. Midsommaraftonens besök är St. Anna underjordskyrka och Svansele vildmarksutställning. En trerätters midsommarsupé på Hotell Källan SPA väntar. Efter våra dagar i Guldriket färdas vi mot Kramfors via Västerbottens ost i Burträsk. Vår resa avslutas med en heldag i världsarvet Höga Kusten med lokalguide.

ONSDAG

Middag.

Efter avresa på morgonen passerar vi Uppsala ochGävle. Lunchpaus efter vägen. Vi fortsätter norrut efter Norrlandskusten förbi Söder­hamn och Sundsvall och följer Indalsälvens dalgång till Döda fallet i Ragunda kommun. Här brusade Storforsen fram ända till ”Vildhussens” nya dragning torrlade gamla älvfåran. Natten mellan den 6 och 7 juni 1796 gjorde Magnus Huss, även kallad Vild-Hussen, ett försök att göra en timmerränna förbi forsen. Men genom en olyckshändelse kom Ragundasjön att bryta sig igenom en grusås och tömdes helt och hållet på vatten inom några få timmar. Indalsälven tog en ny sträckning. Därmed hade Döda fallet uppstått. Vidare resa förbi ­Hammerdal till Strömsund.

TORSDAG

Frukost och middag.

Vi lämnar Strömsund och åker den korta biten till Ulriksfors, där Inlandsbanans motorvagn väntar på oss. Avresa kl. 09. 11 till Vilhelmina dit vi kommer kl 11. 45. Lunch och egen tid, eventuellt ett besök på sameslöjdsgalleriet med de kända sameslöjdarna Sven-Åke och Doris Risfjäll. Efter detta uppehåll reser vi vidare mot Stor­uman och vårt mysiga hotell, Källan SPA hotell i Åmliden. Här kan du promenera i vacker natur, äta gott och må bra. Här bor vi två nätter(320 km)

 

FREDAG  Midsommarafton

Frukost, lunch och trerätters supémiddag

Vi befinner oss nu i Guldriket. 1924 hittade man i Boliden Europas mest betydande guldfyndighet och kring denna byggdes en gruvindustri upp. Här kan vi se minnen från livet i de gamla gruvsamhällena. Vi inleder med ett besök i gruv­an i Kristineberg. En buss tar oss ca 90 meter ner i underjorden och här ligger St Annas gruvkyrka. Kyrkan är ekumenisk och är den enda i sitt slag i världen. Rundvandring i Underjordskyrkan och gruvmuseet. Efter lunch besöker vi Svansele vildmarkscenter. I Naturrummet finns de svenska rovdjuren uppstoppade. En av Svanseles trevliga guider lär oss allt som är värt att veta om djuren. På kvällen kommer vi att äta en 3 rätters midsommarsupé på hotellet.

LÖRDAG Midsommardagen

Frukost och middag.

Avresa 08.30. Dagen börjar med ett besök i Burträsk på besökscenteret för Västerbottensost. Här började fru Eleonora tillverkning av den berömda osten på 1870-tal­et. Vi får en visning och kanske berättas det om hemlig­heten bakom den unika smaken.

Färden fortsätter till björkarnas stad Umeå, där vi gör uppehåll för en sen lunch. Vidare söderut kustvägen förbi Hörnefors, Nordmaling och Örnsköldsvik. Vi hinner på eftermiddagen även besöka Naturum Höga kusten, beläget i hjärtat av Världsarvet Höga Kusten, med Skulebergets naturreservat som närmaste granne och Skuleskogens nationalpark bara ett stenkast bort. Här kan vi se effekterna av landhöjningens förunderliga geologiska och kulturella historia och vackra natur. Ankomst till Kramfors ca klockan v18.00. Här stannar vi två nätter. (400 km)

SÖNDAG

Frukost och middag.

Utflyktsdag. Idag har vi vår lokala guide till hjälp. Han visar oss Världskulturarvet Höga Kust­en - uppfört på UNESCO:s världsarvslista år 2000 - med sin säregna natur, pittoreska fiskelägen och små kapell. Det omfattar kustområdet mellan Ångermanälvens mynningsvik och Skags udde. Områdets geologi är intressant. Här når den kuperade norrlandsterrängen ut till kusten. Sedan inlandsisen smält och havet började bearbeta landskapet, har landhöjningen varit 286 met­er och höjningen fortsätter med 8 mm per år! Här har människor bott och levt i mer än 5000 år. Vi besöker Lunde vid Sandöbron - platsen för de trag­iska händelserna i Ådalen 1931 då fem strejkande arbetare sköts ihjäl. Under dagen kommer vi också att besöka Barsta fiskekapell och Mannaminne, som är ­Anders och Barbro Åbergs livsverk. Det började byggas 1980 då tanken var ett litet café med ett utställningsrum. Tanken har dock eskalerat och idag består Mannaminne av över 50 byggnader med allt från Jordbruksmuseum till spårvagnar. (200 km)

 

MÅNDAG

Frukost. Resans sista dag. Sundsvall och Hudiksvall passeras. Vi fortsätter söderut på E4. Uppehåll för lunch. Återkomst  till hemorten på kvällen.

Resan stängd. Tag kontakt så kollar vi om det finns plats.


BOKA NU

7 770 kr
Rum
Bussreservation
Avbeställningsskydd

Var vänlig ange följande:
0  st. Platser kvar
Resan stängd. Tag kontakt så kollar vi om det finns plats.
.
Lägg i önskelista

Resan stängd. Tag kontakt så kollar vi om det finns plats.
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta

Midsommarresa höga kusten

Avresa:  onsdag 20 juni

Resdagar: 6

Pris: 7 770 kr 

Reseledare: Raija Valtonen

Detta ingår

 • resa i helturistbuss från påstigningsort
 • fem nätter i dubbelrum med d/wc
 • fem frukostar
 • fem middagar
 • en lunch
 • resa med Inlandsbanan Ulriksfors-Vilhelmina
 • besök och entré till Svansele Vildmarkcenter
 • visning Underjordskyrkan och gruvmuseet
 • rundtur Höga kusten med lokal guide
 • samtliga arrangemang, besök och entréer enligt program
 • busskaffe med bröd i samband med pauser
 • färjekostnader, broavgifter, vägskatter
 • reseledares tjänster
 • Fri påstigning från: Uppsala, Stockholm, Bålsta, Sala, Enköping, Strängnäs, Västerås, Hallstahammar, Köping, Eskilstuna, Kungsör, Arboga, Örebro

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum 1 550 kr
 • Reservation av plats i buss 200 kr
 • Avbeställningsskydd 390 kr

Pass krävs inte för denna resa.

Avrese- och hemkomsttider meddelas i samband med att färdhandlingar utsändes.

Våra hotell

Natt 1: Hotell Nordica Strömsund***

Ramselevägen 6  833 35 Strömsund

Tel 0670-61 10 00

Antal rum: 29 - med dusch, wc, TV, Våningar: 1.

Hiss: nej. Läge på orten: i centrum av Strömsund Särskilda handikapprum: nej.

Övrigt: restaurang, rumsstandard kan variera.

Vår bedömning: mellanklass -***

Natt 2-3: Källan SPA hotell ****

 Åmliden 70, 93592  Norsjö

 Tel 0918-321 00

Antal rum: 40 - med dusch, wc, TV, WiFi. Våningar: 3.

Hiss: ja  Särskilda handikapprum: nej.

Övrigt: Bergsutsikt (I alla rum) Pool

Massagestol  Spa-avdelning/relax-område

Spafaciliteter Utomhuspool (säsongsöppen)

Inomhuspool  Hamambad  Bubbelbad/jacuzzi

Massage (kostar extra) Spa/hälsocenter (kostar extra)

Bastu Vår bedömning: hög klass *****

Natt 4-5: Hotell Kramm***

Torggatan 14, 872 30 Kramfors

Tel: 0612-771330

Antal rum: 111 - med dusch, toalett och TV.

Våningar: 5. Hiss: ja. Läge på orten: centrum.

Särskilda handikappsrum: nej

Vår bedömning: god mellanklass - ****