14 juli, 2017
,
5 dagar

Norska FJORDAR OCH FJÄLL

Raumabanan och Flåmsbanan

Norge, vårt grannland i väster har ett mycket varierat landskap allt från fantastiska FJÄLL och FJORDAR, GLACIARER, FJÄLLPLATÅER till bördiga slätter vid de vackra fjordarna. Vi tar Dig med på en resa genom detta fascinerande landskap - både med buss och tåg. RAUMABANAN från Dombås till Åndalsnäs vid havet är liksom FLÅMSBANAN från Flåm vid fjorden till Myrdal på fjället stora sevärdheter och spännande tåglinjer. Vi visar Dig det fascinerande fjordlandskapet, imponerande fjällen och glaciärerna - ALLT KOMBINERAT MED TVÅ UNIKA TÅGRESOR!

FREDAG

Middag.

Avresa från påstigningsorten på morgonen.

Vi reser västerut förbi Örebro mot Karlstad och vidare genom Värmland till Charlottenberg där vi gör lunchuppehåll.

Kongsvinger passeras och så småningom kommer vi till Norges största insjö, Mjösa. Elverum, Hamar och LILLEHAMMER passeras innan vi kommer till Öyer och vårt hotell Quality Hafjell Hotel.

Ankomst 17.30.

LÖRDAG

Frukost och middag.

Avresa 08.00. Den vackra Gudbrandsdalen leder oss norrut till Otta. Vi passerar kända orter som Ringebu och Otta. Snart är vi i DOMBÅS där vi gör paus och tar tåget till Åndalsnäs. En hänförande tågresa med RAUMABANAN från fjället ner till ÅNDALSNÄS vid havet väntar på oss. På sommaren körs samtliga avgångar som "upplevelsetåg" med nedsatt hastighet och fotostopp vid TROLLVÄGGEN och KYLLING BRO. Vid slutstationen möter vår buss.

Nästa stora upplevelser blir TROLLSTIGEN - Norges kanske mest kända vägsträcka, ÖRNEVEINEN - nerfarten till Geiranger och GEIRANGER - orten belägen vid den innersta delen av fjorden. Den mer än 16 km långa Geirangerfjorden har blivit symbolen för det klassiska norska FJORDLANDSKAPET. Övernattning på Geiranger Hotell med fascinerande utsikt över fjorden och omgivande berg. (190 km)

SÖNDAG

Frukost och middag.

Avresa 08.00. Vi börjar dagen med att köra från Geiranger till Breidalen förbi DALSNIBBA. Nu väntar en dagsetapp med omväxlande FJÄLL och FJORDLANDSKAP stora vyer av fjäll, fjord, forsar och växtlighet. Vår väg följer Innvikfjorden, Fjaerlandsfjorden och passerar Loen, Stryn och Skei innan vi kommer till SOGNDAL vid SOGNEFJORDEN - Norges längsta fjord - mer än 200 km lång och ett största djup på 1300 m. Vår väg kantas idag av Norges och Europas största glaciär JOSTEDALSBREEN, 105 km lång och cirka 15 km bred med topp på 2083 möh. I Fjaerland längst in i Fjaerlandsfjorden finns NORSK BREEMUSEUM, som informerar om snö, is och glaciärer. Uppehåll och kaffepaus i glaciärens närhet.

Ankomst till Sogndal ca 18.00 (250 km).

MÅNDAG

Frukost och middag.

Avresa 08.00. Vi tar farväl av Sogndal. Vårt första uppehåll idag blir NORSK VILTLAXCENTER vid Laerdalselva - en av de mest kända laxälvarna i Norge. Här finns informationscentrum och servering.

Resan går vidare till AURLAND och FLÅM. Lunchpaus i FLÅM. Här väntar nästa stora upplevelse - en tågresa med FLÅMSBANEN från Flåm vid Aurlandsfjordens innersta del till Myrdal på fjället är ett fantastiskt stycke ingengörskonst. På en sträcka av 20 km från Flåm till Myrdal är det en höjdskillnad på 864 meter! Vi åker denna sträcka tur och retur! Dagens sista etapp tar oss genom vacka AURLANDSDALEN till GEILO. (190 km)

TISDAG

Frukost.

Avresa 08.00. Detta är resans sista dag och vi reser hemåt via Oslo till Kongsvinger. Vi hinner med ett besök på HADELAND GLASBRUK - Norges mest kända glasbruk. Gränsen och MOROKULIEN passeras. Lunchuppehåll i Charlottenberg vid gränsen.Vi fortsätter genom Värmland. Vi åker via Arvika vid Glafsfjorden och snart är vi i "Frödingland"! På avstånd ser vi Brunskogs kyrka känd från Gustav Frödings dikt "Vackert väder". Karlstad och Frödings födelsegård Alsters liksom Bofors passeras innan vi kommer till Örebro. Vidare mot Mälardalen. Återkomst till hemorten på kvällen.

 

Mer information

Flåmsbanan är ett mästerverk i järnvägsbyggande som stod klart 1940 och elektrifierades 1944. Resan från Myrdal till Flåm tar 60 minuter. Nya lok och vagnar har gjort Flåmsbanan till en av Norges största turistattraktioner.

Raumabanen - en av Norges vackraste tågresor går mellan Dombås och Åndalsnes och ger Dig en unik möjlighet att på nära håll se ett av Norges mest spektakulära områden. Raumabanen är 114 km lång, med höjdskillnad på 655 m, har 32 broar och sex tunnlar, bl a den 1340 meter långa vändtunneln i Stavem. Restid ca 1 tim 30 min.

Kylling bro är 59 m hög och 76 m lång stenbro över en vacker trång ravin där Vermafossen kastar sig fram. Ett imponerande stycke norsk ingengörskonst från 1913-1922.

 

Trollväggen är Europas högsta lodräta fjällvägg. Från botten till toppen är det 1800 meter. Av detta är 1000 meter lodrätt, och på vissa ställen har väggen upp till 50 meter överhäng. Här finner man även den längsta klätterturen i Europa, ca 3 km lång.


BOKA NU

6 450 kr
Rum
Bussreservation
Avbeställningsskudd

Var vänlig ange följande:
0  st. Platser kvar
Finns ej i lagret
.
Lägg i önskelista

Finns ej i lagret
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Snabba fakta

Norska fjordar och fjäll - Raumabanan och Flåmsbanan

Avresa: Fredag 14 juli

Resdagar: 5

Pris: 6.450:-

Reseledare: Lars Sköld

Detta ingår

 • resa i helturistbuss från påstigningsort
 • fyra övernattningar i 2-b rum m d/wc
 • fyra frukostar
 • fyra middagar
 • båt Linge-Eidsdal
 • resa med RAUMABANAN Dombås-Åndalsnäs
 • resa med FLÅMSBANAN Flåm-Myrdal t/r
 • entré Norsk Breemuseum
 • entré Norsk Viltlaxcenter Laerdalselva
 • samtliga utflykter och entréer enligt program
 • busskaffe med bröd i samband med pauser
 • färjekostnader och vägskatter
 • reseledares tjänster
 • fri anslutning från Uppsala, Stockholm, Bålsta, Sala, Enköping, Strängnäs, Västerås, Hallstahammar, Köping, Eskilstuna, Kungsör, Arboga, Örebro

Frivilliga tillägg

 • Enkelrum 1.570 kr
 • Reservation av plats i buss 200 kr
 • Avbeställningsskydd 160 kr

Avrese- och hemkomsttider, se tabell 1

http://nordsydresor.se.wikinggruppen.eu/info/tabell-1-avrese-och-hemkomsttider/

Pass eller nationellt ID-kort skall medföras.

Våra hotell

Natt 1: Quality Hotel & Resort Hafjell***

N-2680 Öyer Tel 0047 61 277777

Antal rum: 210 - med dusch, toalett, TV. Våningar: 3. Hiss: ja. Läge på orten: i centrum, innerstadstrafik. Särskilda handikapprum: ja.

Övrigt: frukostbuffé, restaurang.

Vår bedömning: god mellanklass - ****

Natt 2: Hotell Geiranger***

N-6216 Geiranger Tel 0047 70 26 30 05

Antal rum: 151 - med dusch, toalett, TV. Våningar: 11.

Hiss: ja. Läge på orten: i centrum med utsikt över Geirangerfjorden. Särskilda handikapprum: nej.

Övrigt: frukostbuffé, restaurang, butik

Vår bedömning: god mellanklass - ****

Natt 3: Quality Hotel Sogndal***

Gravensteinsgata 5, N-6851 Sogndal

Tel 0047 57 62 77 00 

Antal rum: 115- med dusch, toalett, TV. Våningar: 3. Hiss: ja . Läge på orten: i centrum.

Särskilda handikapprum: nej.

Övrigt: frukostbuffé, restaurang.

Vår bedömning: god mellanklass - ****

Natt 4: Vestlia Resort****

Bakkestølvegen 81 3580 Geilo

Tlf: +47 32 08 72 00

Antal rum: 157 - med bad/dusch, wc, TV. Våningar: 5. Hiss: ja. Läge på orten: i centrum med vacker utsikt över fjäll och ort. Särskilda handikapprum: nej.

Övrigt: frukostbuffé, restaurang, spa och fitness

Vår bedömning: god mellanklass - ****