Skip to main content

Vackert i Norge

Avresa 26 maj, Norge, vårt grannland i väster har ett mycket varierat landskap allt från fantastiska fjäll och fjordar, glaciärer, fjällplatåer till bördiga slätter vid de vackra fjordarna. Vi tar dig med på en resa genom detta fascinerande landskap – både med buss och tåg. Raumabanan från Dombås till Åndalsnäs vid havet är liksom Flåmsbanan från Flåm vid fjorden till Myrdal på fjället stora sevärdheter och spännande tåglinjer. Vi visar det fascinerande fjordlandskapet, imponer­ande fjällen och glaciärerna – allt kombinerat med buss och två unika tågresor!

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Fredag

  Avresa från påstigningsorten på morgonen.

  Vi reser västerut förbi Örebro mot Karlstad och vidare genom Värmland till Charlottenberg där vi gör lunchuppehåll. Kongsvinger passeras och så småningom kommer vi till Norges största insjö, Mjösa. Elverum, Hamar och till Lillehammer där vi bor första natten på Scandic Lillehammer.

 • Dag 2: Lördag

  Avresa 08.00. Den vackra Gudbrandsdalen leder oss norrut till Otta. Vi passerar kända orter som Ringebu och Otta. Snart är vi i Dombås där vi gör paus och tar tåget till Åndalsnäs. En hänförande tågresa med Raumabanan från fjället ner till Åndalsnäs vid havet väntar på oss. På sommaren körs samtliga avgångar som ”upplevelsetåg” med nedsatt hastighet och fotostopp vid Trollväggen och Kylling bro. Vid slutstationen möter vår buss.

  Nästa stora upplevelser blir Trollstigen – Norges kanske mest kända vägsträcka, Örneveinen – nerfarten till Geiranger, orten är belägen vid den innersta delen av fjorden. Den mer än 16 km långa Geirangerfjorden har blivit symbolen för det klassiska norska Fjordlandskapet. Övernattning på Geiranger Hotell med fascinerande utsikt över fjorden och omgivande berg.

 • Dag 3: Söndag

  Avresa 08.00. Vi börjar dagen med att köra från Geiranger till Breidalen förbi Dalsnibba. Nu väntar en dagsetapp med omväxlande fjäll och fjordlandskap stora vyer av fjäll, fjord, forsar och växtlighet. Vår väg följer Innvikfjorden, Fjaerlands­fjorden och passerar Loen, Stryn och Skei innan vi kommer till Sogndal vid ­Sognefjorden – Norges längsta fjord – mer än 200 km lång och ett största djup på 1300 m. Vår väg kantas idag av Norges och Europas största glaciär Jostedalsbreen, 105 km lång och cirka 15 km bred med topp på 2083 möh. I Fjaerland längst in i Fjaerlandsfjorden finns Norsk Breemuseum, som informerar om snö, is och glaciärer. Uppehåll och kaffepaus i glaciärens närhet.

  Ankomst till Sogndal ca 18.00

 • Dag 4: Måndag

  Avresa 08.00. Vi tar farväl av Sogndal. Vårt första uppehåll idag blir Norsk viltlaxcenter vid Laerdalselva – en av de mest kända laxälvarna i Norge. Här finns informationscentrum och servering.

  Resan går vidare till Aurland och Flåm. Lunchpaus i Flåm. Här väntar nästa stora upplevelse, en tågresa med Flåmsbanen från Flåm vid Aurlandsfjordens innersta del till Myrdal på fjället. Tågbanan är ett fantastiskt stycke ingenjörskonst. På en sträcka av 20 km från Flåm till Myrdal är det en höjdskillnad på 864 meter! Vi åker denna sträcka tur och retur! Dagens sista etapp tar oss genom vackra Aurlandsdalen till Geilo, vi bor på Vestlia Resort hotel.

 • Dag 5: Tisdag

  Avresa 08.00. Detta är resans sista dag och vi reser hemåt via Oslo till Kongsvinger. Vi hinner med ett besök på Hadeland Glasbruk – Norges mest kända glasbruk. Gränsen och Morokulien passeras. Lunchuppehåll i Charlottenberg vid gränsen. Vi fortsätter genom Värmland. Vi åker via Arvika vid Glafsfjorden och snart är vi i ”Frödingland”! På avstånd ser vi Brunskogs kyrka känd från ­Gustav Frödings dikt ”Vackert väder”. Karlstad och Frödings födelsegård Alsters liksom ­Bofors passeras innan vi kommer till Örebro. Vidare mot Mälar­dalen. Återkomst till hemorten på kvällen.

 • Extra: Mer information

  aumabanen - en av Norges vackraste tåg­resor går mellan Dombås och Åndalsnes och ger dig en unik möjlighet att på nära håll se ett av Norges mest spektakulära områden. Rauma­banan är 114 km lång, med höjdskillnad på 655 m, har 32 broar och sex tunnlar, bl a den 1340 meter långa vändtunneln i Stavem. Restid ca 1 tim 30 min.

  Kylling bro är 59 m hög och 76 m lång stenbro över en vacker trång ravin där Vermafossen kastar sig fram. Ett imponerande stycke norsk ingengörskonst från 1913-1922.

  Trollväggen är Europas högsta lodräta fjällvägg. Från botten till toppen är det 1800 meter. Av detta är 1000 meter lodrätt, och på vissa ställen har väggen upp till 50 meter överhäng. Här finner man även den längsta klätterturen i Europa, ca 3 km lång.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Stockholm Cityterminalen 05:45
Sala Järnvägsstation, Anslutning till Enköping 06:00
Strängnäs Järnvägsstaion, Anslutning till Enköping 06:00
Uppsala Resecentrum Stationsgatan hpl E3 06:00
Bålsta Busstation, anslutning till Enköping 06:15
Enköping Gustav Adolfs Plan/ Källgatan 21 06:45
Eskilstuna Bussterminal, anslutning till Köping/Arboga 07:00
Västerås Busstationen, hpl I 07:15
Hallstahammar OKQ8 rondellen 07:35
Kungsör Torget, anslutning till Köping/Arboga 07:35
Köping Gamla taxi/hpl Båtbussarna 07:55
Arboga E18 Dinners 08:30
Örebro Resecentrum hpl A 09:15

Tillval och tillägg

Utflykter och tillval

 • Bussplats
  Bussplats
  Främre sektion rad 1-6, Pris: 200:-
  Mellan sektion, rad 7-10, Pris: 200:-
  Bakre sektion, rad 11 -, Pris: 200:-

Rumsval och övrigt

 • Dubbelrum 0:-
 • Enkelrum 1 990:-

Avgångar & priser

AvresaDestinationLediga platserFrån pris
26/5-2023 fredagVackert i NorgeMer än 89 650:-Boka