Toscana vin och vandring

Montecatini Terme Florens Greve Chianti

Toscana är den region i Italien som kanske är den vackraste och populäraste i Italien.

I Toscana hittar du både vinområden, böljande kullar, ståtliga cypresser, olivträd, Pinje. Ett böljande landskap som är idealiskt för att producera vin, t ex. området Chianti. En timmes tågresa från vårt hotell ligger renässansstaden Florens med sin arkitektur, historia och god mat. Våra vandringar är lätta till medelsvåra och kombineras med godsaker som vin och ost mm. Vi bor i staden Montecatini Terme, en mysig kurortsstad, inte större än att du till fots kan ta dig runt.

TISDAG

middag

Avresa med flyg från Arlanda till Pisa där vår buss möter för transfer till vårt hotell i Montecatini Terme. Här bor vi sju nätter på centralt hotell i mysiga Montecatini Terme.

ONS​DAG

frukost och middag

"Vandringsdag"

Efter frukost så är det dags att bege oss ut på resans första vandring i Montecarloområdet. Lätt vandring. Montecarlo är ett samhälle beläget 186 möh mellan Montecatini och Lucca, med vackra omgivningar och det välkända vinet Montecarlo D.O. C som lockar. Vi vandrar längst ”vinvägen” i ett kuperat och historiskt landskap, samt besöker vingården Fattoria il Poggio för visning- och provsmakning av ett urval av gårdens fina viner samt deras olivolja, tillsammans med goda italienska delikatesser. Middag på kvällen

TORSDAG

frukost

Utflyktsdag

Efter frukost går vi till tågstationen, ca 15 min och åker tåg till renässansens huvudstad, Florens. Vi får en lokalguidning med svensktalande guide som tar oss med på en innehållsrik och intressant promenad i den romantiska staden. Här ser vi storslagna torg och magnifika byggnader. Santa Maria del Fiore med sin imponerande kupol (Duomo), marmorstatyn av David, konstmuseet Uffizierna, guldsmedernas bro Ponte Vecchio, för att bara nämna några av de sevärdheter vi finner när vi vandrar i Dantes, Leonardo da Vincis och Michelangelos fotspår… historiens vingslag! Efteråt ges tid till att fortsätta upptäcka staden vidare på egen hand. Efter en härlig heldag tar vi tåget tillbaka till Montecatini Terme och vårt hotell. (490kr). De som ej önskar delta har dagen fri för egna äventyr.

FREDAG

frukost

"Vandringsdag"

Idag beger vi oss till Chiantiområdet. Medelsvår vandring. Vi vandrar i ett böljande landskap som ligger söder om Florens, väster om Autostrada del Sole, med förhållanden perfekta för odling av Chiantivinernas huvudsakliga druva Sangiovese. De finaste Chiantivinerna, vilka uppskattas världen över, hittar vi här och de känns igen på den svarta tuppen som pryder etiketterna. Längs vägen passerar vi olivlundar och vinodlingar. Vi startar och avslutar vandringen i den lilla mysiga byn Greve in Chianti. Efter vår vandring besöker vi vingården Azienda Agricola Panzanello och provar ett urval av gårdens vin, med tilltugg. På kvällen kan du välja att gå på Montecatini operafestval inne i Montecatini, en lättsam föreställning med kända stycken från olika operetter. (420 kr) Operan anordnas inne på området till det berömda spa badet i Montecatini terme, https://www.termemontecatini.it/ entren ingår i operabiljetten så passa på att gå runt och titta på den vackra arkitekturen och muralmålningarna innan operaföreställningen börjar.

LÖRDAG

frukost

Dagen fri för att på egen hand upptäcka Montecatini Terme, ett besök på ett Termalbad kanske lockar, eller varför inte ta bergbanan upp till Montecatini Alto.  Du kanske vill ha en dag till i Florens, eller lutande tornet i Pisa kanske lockar. Ett annat förslag är att ta tåget till Lucca, en pittoresk romantisk och historisk stad. Den intakta bymuren skapar en speciell atmosfär och gör staden till en av de vackraste i Toscana. Middag på egen hand.

SÖNDAG

frukost

"Vandringsdag"

Idag beger vi oss till regionen Lucca. Vi vandrar i sällskap av den 3,2 km långa akvedukten Nottoli, Vi kommer till en utsiktsplats på en kulle med fantastisk utsikt över regionen Lucca, Akvedukten Nottoli samt hela det öppna landskapet. Vi tar en paus för att njuta av landskapet och äta en egen medhavd picnik. Lätt vandring på ca 6 km.  Åter till bussen och besök hos en vinproducent för provning av flera viner med tilltugg. Vingården heter Fattoria del Teso.

MÅNDAG

frukost och middag

"Vandringsdag"

En liten bit utanför Montecatini Terme ligger orten Buggiano i grönskande vackra omgivningar. Det kuperade området är känt för sina citrusodlingar och här finns också många fantastiska privata trädgårdar som vi passerar. Vi avslutar vandringen med ett uppskattat besök på en italiensk taverna, Taverna del Vin Vino där skålar vi och njuter av ägarens favoritviner och diverse delikatesser från trakten.

På kvällen går vi till en centralt belägen restaurang för vår avslutningsmiddag. Vi bjuds på en tre rätters middag inkl vin och vi tar farväl av våra nyfunna vänner och staden Montecatini terme för denna gång.

TISDAG

frukost

Transfer hotell–flygplats i Pisa och flygresa till Stockholm, Arlanda.

 

Florens finns nämnd redan 59 f.Kr. som Florentia då romerska krigsveteraner erhöll mark där, eftersom jorden var bördig. De byggde upp staden efter samma mönster som ett militärläger, och fortfarande har detta mönster bevarats i stadskärnan. Kejsare Diocletianus utsåg senare Florens till provinsen Tuscias huvudstad. 

Sankt Minias, som halshöggs i Florens omkring år 250, var stadens förste martyr, och Basilica di San Miniato al Monte uppfördes på platsen för martyriet. Strax därefter blev staden biskopssäte. 

 

Chianti är ett vindistrikt i regionen Toscana i Italien. Distriktet sträcker sig från Florens i norr ner till området runt Siena i söder och ligger öster om dalarna Vesa och Elsa. Det ursprungliga distriktet är Chianti Classico och de viner och vingårdar som ingår har den karaktäristiska tuppen, ’Gallo Nero’, på flaskans hals som kännetecken. Både Chianti och Chianti Classico klassas som DOCG. Chiantivinernas huvudsakliga druva är Sangiovese med inblandning av Canaiolo Nero, Cabernet Sauvignon, Merlot och Pinot noir. Det kan även finnas en liten del vita druvor i chiantivinerna, men då främst från områden utanför Chianti Classico där ljusskaliga druvor är helt förbjudna sedan 2006. De vita druvor som ändå används är Trebbiano och Malvasia

Vandringarna är lätta till medelsvåra, branta backar förekommer. Underlaget är mestadels jämnt att gå på, men ojämn terräng förekommer. Vi vandrar ca 6 - 12 km/dag. Vandringsskor eller vandringskängor rekommenderas.


BOKA NU

14 350 kr
Rum
Anslutning till Arlanda t o r
Utflykt Florens
Opera i Montecatini

Var vänlig ange följande:
40  st. Platser kvar
Fullbokad
.
Lägg i önskelista

Fullbokad
Bevaka resa

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig om någon plats blir ledig.

Resefakta 

Toscana vin och vandring

Avresa: Tisdag 26 september

Resdagar: 8

Pris: 14 350kr Priset avser avresa från Arlanda

Reseledare: Sanna Karlsson

Detta ingår​​

  • flygresa från Arlanda till Pisa t.o.r
  • sju övernattningar med del i 2-b rum d/wc
  • sju frukost och tre middagar
  • vinprovningar på Fattoria il Poggio, Azienda Agricola Panzanello, Fattoria del Teso och på Taverna del Vin Vino
  • fyra vandringsturer med lokal vandringsguide till Monte Carlo, Chianti, Buggiano,och Nottolini´s akvedukt i Lucca.
  • turistskatt i Montecatin Terme
  • alla busstransfer mellan flygplatser och vandringsturer enligt program
  • reseledare

Frivilliga tillägg

  • Enkelrum 1 450 kr
  • Bussanslutning Arlanda tur och retur:

Busstransfer tor Arlanda från påstigningsort

- från Uppsala, Enköping, 320 kr 

- från Örebro, Arboga, Köping, Hallstahammar, Västerås, 360 kr

- från Bålsta, 660kr

Transfer till påstigningsort

- från Eskilstuna, Kungsör, Strängnäs, Sala, 500 kr + (Transferbuss 360 kr)

Tillval utflykt

Utflykt Florens: lokalguide inkl whispers 490kr. Tågbiljett t o r ingår.

Opera i Montecatini 420 kr.

Flygtider

26/9  Med Norwegian 10.05-13.00 Arlanda–Pisa

3/10  Med Norwegian 13.40-16.25 Pisa-Arlanda  

Avrese- och hemkomsttider

Meddelas i samband med att färdhandlingar utsändes

OBS! FLYGRESA. V.g. ange namn/stavning så som i pass

Pass eller nationellt ID-kort skall medföras