Dagsprogram

  • Dag 1: middag

    Avresa på morgonen. Båtresa från Nynäshamn till Visby. På färjan finns tillfälle att äta lunch. Ankomst till Visby på eftermiddagen. När vi kommit iland så tar vi en tur med bussen runt staden och stannar för lite eftermiddagskaffe innan vi åker till vårt hotell BW Solhem i Visby. Hotellet ligger precis utanför muren söder om staden. Visby brukar kallas rosornas och ruinernas stad. Den grundades redan 897 och är en av de äldsta städerna i hela Östersjöområdet. Visby ingick i det mäktiga Hansaförbundet, som härskade kring hela Östersjön. Förutom den välbevarade stadsmuren från 1250, finns här mer än 200 medeltida byggnader, tretton kyrkoruiner och den vackra domkyrkan Santa Maria. Eftermiddagen programfri. Middag på hotellet.

    middag
  • Dag 2: frukost

    09.00–17.00 Utflyktsdag södra Gotland med lokalguide. Efter frukost går färden söderut på ön. Här vid Gotlands sydspets blickar den kända rauken Hoburgsgubben ut över havet och från ­Hoburgsfyren har vi en storslagen utsikt. Vi stannar till vid stenmuseet i Kettelviken och får höra om stenbrottets historia. Vi gör även uppehåll vid Bottarvegården, en typisk sydgotländsk gård från 1600-talet. Ett besök i Öja kyrka hör till och är känd för Öjamadonnan, en skulptur gjord i ek och daterad till 1200 talet. Lunch äter vi på Kattlundsgården utanför Havdhem och fika blir det när vi passar natursköna platser under dagen. Åter till vårt hotell i Visby vid 17 tiden, middag på egen hand. (500 kr)

    OBS daginnehållet kan komma att ändras, t ex pga väder

    frukost
  • Dag 3: frukost

    09.00–17.00 Utflyktsdag norra Gotland - lokal guide. Idag kör vi norrut. Färjan från Fårösund över till Fårö tar bara 10 minuter. Fårö har drygt 600 bofasta invånare och naturen består mest av gles tallskog, hedmarker, myrar och träsk. Det säregna landskapet har inspirerat många författare och konstnärer. Mest känt är kanske Bergmancentret som skildrar Ingmar Bergmans privata och professionella liv. På norra Fårö besöker vi sanddynsfältet Ullahau och den flera kilometer långa stranden Sudersand. Lunch på Fårögården. På vägen tillbaka stannar vi till på Krusmyntagården inte långt från Visby. Ett stenkast från havet strax norr om Visby ligger Krusmyntagården. Här kan du fika, äta, handla i deras mysiga butik och strosa i örtgården med över tvåhundra växter.(500 kr)  
    OBS daginnehållet kan komma att ändras, t ex pga väder.

    frukost
  • Dag 4: frukost

    Förmiddagen till eget förfogande. Kanske besöker du Gotlands Fornsal med fynd från öns rika historia! Avresa på eftermiddagen från Visby med båt till Nynäshamn. Vi lämnar Gotland med känslan av att ha varit utomlands, men ändå hemma, och vill gärna återvända till denna mycket säregna och vackra del av Sverige. Återkomst till hemorten på kvällen.

    frukost
  • Gotlänska sägner: läsvärt

    Gutasagan, eller Gutesagan, är den avslutande delen av huvudanskriften av Gutalagen och nedtecknades på 1220-talet, sannolikt slutredigerad omkring 1350 och ingår i de svenska landskapslagarna. Den handlar om Gotlands tillblivelse och forntida hävder och dess gutniska text innehåller folkliga överenskommelser med infogad episk diktning.

    Gestalter ur Gutasagan och Gotlands första "Gotlänningar".

    Tjelvar är en gestalt i Gutasagan, där han meddelas vara den förste som gör upp eld på ön, som dessförinnan sjönk i havet om dagen och steg upp om natten, men som nu stannade uppe. Tjelvars son Havde (Hafþi) och hans hustru Vitastjerna (Huítastierna) blev gutarnas förfäder. Enligt sägnen ska han vara begraven i Tjelvars grav på Gotland. Det har antagits att Tjelvar skulle vara identisk med Tjalve och såsom tjänare till åskguden Tor, vara förknippad med eld.

    Havde var son till Gotlands upptäckare Tjelvar. Tillsammans med Vitastjerna hade han sönerna Gute, Graip och Gunnfjaun. Havde och Vitastjerna var enligt traditionen de allra första som bildade familj och bosatte sig på Gotland.

    Vitastjerna är enligt sagan hustru till Havde och tillsammans med honom Gotlands första bebyggare. Den första natten som hon tillsammans med Havde övernattade på Gotland, drömde hon om tre ormar som sköt fram ur hennes barm. Havde tydde drömmen som att Vitastjerna skulle föda dem tre söner, vilket hon också gjorde. Han gav dem sedan namnen Gute, Graip och Gunnfjaun.

    Bröderna Gute, Graip och Gunnfjaun var enligt sagan söner till Havde och Vitastjerna. Efter faderns död så delade bröderna på Gotland varvid Gute fick mellersta delen, Graip den norra och Gunnfjaun den södra delen (Sudret). Gute utsågs till överhövding och ska enligt traditionen gett namn till både ön och folket, gutar. Detta ges som förklaring till varför Gotland ännu idag är indelat i tre tredingar.

    läsvärt