Skip to main content

Norska Pärlor

Avresa 6 juli, Följ med på en resa till några av Norges mest kända natursevärdheter. Området brukar kallas ”The Golden Route”, Gudbrandsdalen med ­Lillehammer och Geiranger beläget längst in i fjorden, omgivet av nästan lodräta bergsväggar.

En av höjdpunkterna är att åka på Geirangerfjorden där ni får se de höga forsarna Brudslöjan, Friarna och De sju systrarna och de högt belägna fjällgård­­arna, där fjällbönderna brukade sina gårdar fram till mitten av 1900-talet. Vi kör Trollstigen, kanske Norges mest kända vägsträcka, från ­Valldal till Åndalsnes och vidare genom Romsdalen förbi Trollväggen.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Middag

  Avresa från påstigningsorten på morgonen. Vi reser västerut förbi Örebro. Resan går genom Värmland mot Arvika och ­Charlottenberg. Lunchpaus. Så småningom kommer vi till Norges största insjö, Mjösa och kör norrut längs den östra stranden. Vi passerar Lillehammer och kommer snart till Öyer och vårt Hotell Scandic Hafejell. Ankomst 17.30.

 • Dag 2: Frukost

  Avresa 07.30. Den vackra Gudbrandsdalen leder oss norrut till Otta. Vi passerar kända orter som t ex Ringebu. Vid Otta tar vi av västerut mot Lom och Grotli. Snart är vi uppe på kalfjället, med dess speciella natur. Sista sträckan i Breidalen förbi Dalsnibba ner till Geiranger bjuder på fantastiska vyer av fjäll, fjord, forsar och växtlighet.

  På eftermiddagen går vi ombord på fartyget som vi ska åka med från Geiranger till Hellesylt. Vi följer Geirangerfjorden med sina kända forsar ”De sju systrar” och ”Brudslöjan” I Hellesylt går turen vidare med höga berg och vackra dalgångar via Fitjavatnet och Sraumgerde. Överfart Sykklyven – Magerholm. Ankomst till vårt centrala hotell Scandic Parken. Middag på egen hand.

 • Dag 3: Frukost och middag

  Avresa 08.00. Efter utcheckning åker vi upp Fjellstua, varifrån vi har en hänförande utsikt över ­Ålesund och kustlandskapet. Vi lämnar Ålesund och följer Storfjordens strand till Valldal, där vi börjar vår slingrande färd över fjället. Nu väntar Trollstigens slingrande väg ner mot Åndalsnäs – Norges kanske mest kända vägsträcka. Vägen är numera en av Norges mest kända och bra turistvägar. Väl nere i dalen svänger vi österut och följer Romsdalen. På vår högra sida ser vi Trollväggen. Dagens etapp fortsätter via Dombås över ­Dovrefjället, Folldal och Tynset till Röros.

  Den centrala staden (Bergstaden) är upptagen på UNESCO:s kulturarvslista och mycket sevärd. ­Under mer än 300 år levde Röros på sina kopparmalmsfyndigheter.

  Vi bor på Röros Hotell.

 • Dag 4: Frukost

  Avresa 08.00. Vi börjar med att göra rundvandring i gruvstaden i Röros och dess unika miljö. Røros har behållit mycket av sin ursprungliga karaktär. Gatornas mönster och många byggnader i centrum är samma som när de konstruerades på 1600-talet. De autentiska trähusen och stadens unika karaktär som tidig gruvstad bidrog till att UNESCO lade till Røros på sin lista över världsarv år 1980. Efter vår rundtur i Röros lämnar vi Norge och reser via Funäsdalen, Sveg och Mora mot vår hemort. Lunchuppehåll efter vägen. Återkomst på kvällen.

 • Extra information

  Fjordar fungera som flodmynningar i jordens ekosystem. Flodmynningar beteckna sambandet mellan havet och inre vattenvägar såsom floder och bäckar. En flodmynning innehåller vanligtvis en blandning av salt och sött vatten, blandas till en miljö som främjar många djur-och växtarter. Fjordar skiljer sig från standard mynningar eftersom den gamla glaciären rörelsen tappade en hög med skräp som kallas en tröskel som skiljer mynning från den större vatten. Typiska flodmynningar erbjuder öppna flöden av vatten mellan salt och sötvatten organ. Dom längsta fjordarna i världen är Scoresby Sund på Grönland (350 km) Sognefjorden i Norge (203 km) Hardangerfjorden i Norge (179 km)

  Trollstigen eller Trollvägen

  Norska: Trollstigvegen, Trollstigen eller bara Stigen, där det norska ordet "stige" betyder stege); är en vägsträcka på riksväg 63 i Rauma kommun i Romsdal i Møre og Romsdal fylke i Norge.

  Vägen öppnades av kung Håkon VII den 31 juli 1936, efter en byggtid på åtta år. Vägen omges av flera berg på över 1 000 meter. Vägens högsta punkt är 850 meter över havet och slingrar sig med elva hårnålskurvor från Isterdalen till Stigrøra.

  Längst upp på toppen av Trollstigen finns en stor parkering där man kan gå i ca 10 min till utsiktsplatsen Trollstigsplatån. Där har man en majestätisk utsikt över vägen, dess kurvor samt vattenfallet Stigfossen som faller över 320 m ut efter bergssidan.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Knivsta Buss-hpl Knivsta station (eckerölinjen)) 05:45
Stockholm Cityterminalen 05:45
Sala Järnvägsstation, Anslutning till Enköping 06:00
Strängnäs Järnvägsstaion, Anslutning till Enköping 06:00
Uppsala Resecentrum Stationsgatan hpl E3 06:00
Bålsta Busstation, anslutning till Enköping 06:15
Enköping Gustav Adolfs Plan/ Källgatan 21 06:45
Eskilstuna Bussterminal, anslutning till Köping/Arboga 07:00
Västerås Busstationen, hpl I 07:15
Hallstahammar OKQ8 rondellen 07:35
Kungsör Torget, anslutning till Köping/Arboga 07:35
Köping Gamla taxi/hpl Båtbussarna 07:55
Arboga E18 Dinners 08:30
Örebro Resecentrum hpl A 09:15

Tillval och tillägg

Utflykter och tillval

 • Bussplats
  Bussplats
  Främre sektion, rad 1-6, Pris: 100:-
  Mellan sektion, rad 7-10, Pris: 100:-
  Bakre sektion, rad 11 -, Pris: 100:-

Rumsval och övrigt

 • Dubbelrum 0:-
 • Dubbelrum med två sängar 0:-
 • Enkelrum 1 990:-

Avgångar & priser

AvresaDestinationLediga platserFrån pris
6/7-2023 torsdagNorska Pärlor
Garanterad
Mer än 86 250:-Boka