Skip to main content

Norska Pärlor

Fullbokad! Avresa 4 juli, Följ med på en resa till några av Norges mest kända natursevärdheter. Området brukar kallas ”The Golden Route”, Gudbrandsdalen med ­Lillehammer och Geiranger beläget längst in i fjorden, omgivet av nästan lodräta bergsväggar.

En av höjdpunkterna är att åka på Geirangerfjorden där ni får se de höga forsarna Brudslöjan, Friarna och De sju systrarna och de högt belägna fjällgård­­arna, där fjällbönderna brukade sina gårdar fram till mitten av 1900-talet. Vi kör Trollstigen, kanske Norges mest kända vägsträcka, från ­Valldal till Åndalsnes och vidare genom Romsdalen förbi Trollväggen.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Middag

  Avresa från påstigningsorten på morgonen. Vi reser västerut förbi Örebro. Resan går genom Värmland mot Arvika och ­Charlottenberg. Lunchpaus. Så småningom kommer vi till Norges största insjö, Mjösa och kör norrut längs den östra stranden . Vi kommer till Lillehammer och om tid och vädergudarna är med oss så kör vi upp till backhopparstadion där vi får en fin utsikt över staden. Vi har inte långt kvar till vårt hotell i Öyer och här väntar middagen på kvällen. Ankommst ca 17.30 på Hotell Scandic Hafjell

  Middag
 • Dag 2: Frukost

  Avresa 07.30. Den vackra Gudbrandsdalen leder oss norrut till Otta. Vi passerar kända orter som t ex Ringebu. Vid Otta tar vi av västerut mot Lom och Grotli. Snart är vi uppe på kalfjället, med dess speciella natur. Sista sträckan i Breidalen förbi Dalsnibba ner till Geiranger bjuder på fantastiska vyer av fjäll, fjord, forsar och växtlighet.

  På eftermiddagen går vi ombord på fartyget som vi ska åka med från Geiranger till Hellesylt. Vi följer Geirangerfjorden med sina kända forsar ”De sju systrarna” och ”Brudslöjan” I Hellesylt går turen vidare med höga berg och vackra dalgångar via Fitjavatnet och Sraumgerde. Överfart Sykklyven – Magerholm. Ankomst till vårt centrala hotell Scandic Parken. Middag på egen hand.

  Frukost
 • Dag 3: Frukost och middag

  Avresa 08.00. Efter utcheckning åker vi upp till Fjellstua, varifrån vi har en hänförande utsikt över ­Ålesund och kustlandskapet. Vi lämnar Ålesund och följer Storfjordens strand till Valldal, där vi börjar vår slingrande färd över fjället. Nu väntar Trollstigens slingrande väg ner mot Åndalsnäs – Norges kanske mest kända vägsträcka. Vägen är numera en av Norges mest kända och bra turistvägar. Väl nere i dalen svänger vi österut och följer Romsdalen. På vår högra sida ser vi Trollväggen. Dagens etapp fortsätter via Dombås över ­Dovrefjället, Folldal och Tynset till Röros.

  Den centrala staden (Bergstaden) är upptagen på UNESCO:s kulturarvslista och mycket sevärd. ­Under mer än 300 år levde Röros på sina kopparmalmsfyndigheter.

  Vi bor på Röros Hotell.

  Frukost och middag
 • Dag 4: Frukost

  Avresa 08.00. Vi börjar med att gå en rundvandring i gruvstaden i Röros och dess unika miljö. Røros har behållit mycket av sin ursprungliga karaktär. Gatornas mönster och många byggnader i centrum är samma som när de konstruerades på 1600-talet. De autentiska trähusen och stadens unika karaktär som tidig gruvstad bidrog till att UNESCO lade till Røros på sin lista över världsarv år 1980. Efter vår rundtur i Röros lämnar vi Norge och reser via Funäsdalen, Sveg och Mora mot vår hemort. Lunchuppehåll efter vägen. Återkomst på kvällen.

  Frukost
 • Extra information

  Fjordar fungera som flodmynningar i jordens ekosystem. Flodmynningar beteckna sambandet mellan havet och inre vattenvägar såsom floder och bäckar. En flodmynning innehåller vanligtvis en blandning av salt och sött vatten, som blandats till en miljö som främjar många djur-och växtarter. Fjordar skiljer sig från vanliga mynningar eftersom den gamla glaciärens rörelse lämnade en hög med skräp som kallas en tröskel, denna tröskel skiljer mynningen från det större vattnet. Typiska flodmynningar erbjuder öppna flöden av vatten mellan salt och sötvatten. Dom längsta fjordarna i världen är Scoresby Sund på Grönland (350 km), Sognefjorden i Norge (203 km) och Hardangerfjorden i Norge (179 km)

  Trollstigen eller Trollvägen

  Norska: Trollstigvegen, Trollstigen eller bara Stigen, där det norska ordet "stige" betyder stege) är en vägsträcka på riksväg 63 i Rauma kommun i Romsdal i Møre og Romsdal fylke i Norge.

  Vägen öppnades av kung Håkon VII den 31 juli 1936, efter en byggtid på åtta år. Vägen omges av flera berg på över 1 000 meter. Vägens högsta punkt är 850 meter över havet och slingrar sig med elva hårnålskurvor från Isterdalen till Stigrøra.

  Längst upp på toppen av Trollstigen finns en stor parkering där man kan gå i ca 10 min till utsiktsplatsen Trollstigsplatån. Där har man en majestätisk utsikt över vägen, dess kurvor samt vattenfallet Stigfossen som faller över 320 m ut efter bergssidan.