Skip to main content

Rhen Mosel 8 dagar

Garanterad! Avresa 5 september. Riddarborgar, slingrande floddalar med vinodlingar, små intressanta tyska medeltidsstäder och mycket annat får du uppleva på denna resa till Rhen och Mosel, de två klassiska vinområdena i sydvästra Tyskland. Här odlades vin redan på romartiden, för tvåtusen år sedan. Sydsluttningarna i Rheingau och området kring Rüdesheim, finns omnämnda som synnerligen lämpade för denna odling. Klimatet är gynnsamt med långa varma somrar och milda korta vintrar. Rüdesheim am Rhein är en liten stad med nästan 10 000 invånare, belägen vid Rhendalen i södra Tyskland. Moseldalen är fantastiskt vacker och charmig med massor av mysiga och romantiska små byar att besöka. Byarna har ofta trånga gränder och känns nästan inklämda mellan floden och branterna med sina vinodlingar. Vi reser via Göteborg till Kiel och kommer att bo både i Rüdesheim och i Cochem. På hemresan bor vi i fantastiska Celle. Två båtturer, en på Rhen och en på fem sjöarna i norra tyskland. 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: middag

  Avresa på morgonen från påstigningsorten.

  Frukostuppehåll i Arboga. Lunch längs vägen till Göteborg. Avresa 18.45 med Stena Line från Göteborg till Kiel.

  middag
 • Dag 2: frukost och middag

  Efter frukost ankomst till Kiel och bussen tar oss ut på tyska autobahn, vi reser snabbt och bekvämt söderut. Vi passerar Hamburg och kommer snart ut på naturområdet Lüneburger Heide. På avstånd ser vi bergsområdet Harz. Fikapauser och lunch längs med vägen. I jämnhöjd med Kassel viker vi av västerut mot Frankfurt am Main och Wiesbaden innan vi kommer till Rüdesheim på kvällen.
  På kvällen tar ni säkert en promenad i Rüdesheim. Man behöver inte gå så långt, vi bor ju vid ortens mest kända gata – Drosselgasse med de många vinstugorna!

  frukost och middag
 • Dag 3: frukost och middag

  Under denna dag lär vi känna Rüdesheim. Dagen börjar med att vi kl 10.00 tar linbanan upp till Niederwald och statyn Germania – från vilket du har en storslagen utsikt över Rüdesheim och alla vinodlingar. Minnesmärket är rest till minne av Tysklands enande 1870-71.
  På eftermiddagen besöker vi en vinbonde Peter Prasser och får information om odling och vinframställning. Rieslingdruvan är här vanligast. I Rüdesheim framställs även Asbach Uralt – en Wein­brand, som tillverkas på liknande sätt som cognac i Frankrike.
  Middagen äter vi på trevliga Winzerkeller.

  frukost och middag
 • Dag 4: frukost och middag

  Efter frukost checkar vi ut från hotellet och packar bussen innan vi tar oss till vårt fartyg. Det blir nu en båtresa på Rhen från Rüdesheim, förbi Loreleiklippan och till St Goarhausen. Det berättas i sägnerna att den vackra flickan satt på klippan och orsakade många ­sjöfarandes undergång genom sin vackra sång. Floden kantas av många medeltida riddarborgar. Vid ankomsten till St Goarhausen hämtar vår buss oss och tar oss upp på Loreleyklippan, där vi bjuds på kaffe. På eftermiddagen åker vi vidare och byter flod till Mosel som vi följer till staden Cochem, känd för sina branta gator, korsvirkeshus, slott och stadsmur. Här bor vi centralt vid Moselfloden i två nätter.

  frukost och middag
 • Dag 5: frukost

  Idag utforskar vi Moseldalen. Vi följer den slingrande Moselflodens trånga floddal. Här sluttar dalsid­or­na brant ner mot floden. Vinodlingar kantar vår väg. Rieslingdruvan är även här dominerande.

  Vi fortsätter i dalen mot Bernkastel Kues som från början är två olika städer, men som sedan slogs ihop till en. Det som skiljer dem åt är Moselfloden. Bernkastel ligger på den östra delen, och Kues ligger väster om floden.

  Vinprovning. Här i övre Moseldalen odlas även Elblingdruvan – en av de äldsta druv­sorterna. Vi besöker Weingut Anton Zimmerman och kommer där prova fem sorters vin. Tid för lunch i Berncastel Cues innan vi åker tillbaka till Cochem.

  frukost
 • Dag 6: frukost

  Efter frukost är det dags att lämna Mosel och beger oss norrut. Vi färdas på snabba vägar med stopp för fika och lunch. På eftermiddagen kommer vi till Celle som ligger i södra Lünenberger Heden. I Celle finns med än 500 korsvirkeshus . Det nuvarande slottet byggdes omkring 1530 och är en av turistattraktionerna. Stadskyrkan med sitt vita torn från vilket man två gånger varje dag blåser en trumpetfanfar är värd ett besök.

  I Celle finns en av få synagogor som överlevde Kristallnatten. Celle blev aldrig utsatt för bombningar under andra världskriget och stora delar av bebyggelsen finns kvar i orginal. Vi bor centralt mittemellan slottet och stadskyrkan.

 • Dag 7: frukost och middag

  Efter frukost lämnar vi korsvirkestaden Celle och fortsätter norrut. Efter förmidagskaffet kommer vi till området som kallas för fem sjöar, ett område som ligger mellan Lübeck och Kiel. Vi kliver ombord på turbåten i Malente och åker ca en timme i natursköna områden och anländer staden Plön. Här väntar vår buss på oss och vi åker sista biten till Kiel där vi tillbringar några timmar innan vi går ombord på vårt fartyg. Ombord väntar en utmärkt buffemiddag och kanske lite underhållning under kvällen innan sängen kallar.

  frukost och middag
 • Dag 8: frukost

  Sista morgonen - med frukost ombord som vi äter på väg in mot Göteborgs hamn. Väl framme så tar vi sikte på Falköping och Falbygdens Osteria, här finner ni mer än 150 sorters ost. Här trängs deras lagrade specialiteter som Wästgöta starkost, Morfars Brännvinsost och Whiskycheddar, med importerade delikatessostar och ost från små lokala producenter. Vid sidan av osten erbjuder de ett brett sortiment av andra delikatesser. Kex, marmelader, charkprodukter, inläggningar, oljor, the …., ja det finns mycket att välja på. Här får vi tid att provsmaka och även köpa hem lite av deras godsaker. Vi stannar för lunch längs vägen innan vi åker sista biten hemåt.

  frukost

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Stockholm Cityterminalen 07:45
Strängnäs Järnvägsstaion, Anslutning till Enköping 08:00
Uppsala Resecentrum Stationsgatan hpl E3 08:00
Bålsta Busstation, anslutning till Enköping 08:20
Enköping Gustav Adolfs Plan/ Källgatan 21 08:45
Västerås Busstationen, hpl I 09:15
Eskilstuna Bussterminal, anslutning till Köping/Arboga 09:30
Hallstahammar OK, rondellen 09:35
Köping Gamla taxi/hpl Båtbussarna 09:55
Kungsör Torget, anslutning till Köping/Arboga 10:00
Arboga E18 Dinners 10:30
Örebro Resecentrum hpl A 11:15

Tillval och tillägg

Rumsval och övrigt

 • Dubbelrum/dubbelhytt insides 0:-
 • Dubbelrum/dubbelhytt utsides 600:-
 • Enkelrum/enkelhytt insides 1 990:-

Avgångar & priser

AvresaDestinationLediga platserFrån pris
5/9-2024 torsdagRhen Mosel
internet bokningsrabatt 50 kr
Mer än 812 990:-Boka