Skip to main content

Frankrike kultur mat och dryck

Avresa 12 september Frankrike är av hävd ansett som det främsta vinlandet. Här förenas natur, ­historia, mat och dryck i en unik upplevelse. Vår resa tar oss till stora vindistrikt som ­Bourgogne, Alsace, Reims – Champagneområdet och Loiredalen . Resan tar oss även till ­Normandie – hertigdömet skapat av nordiska vikingar på 800-talet. Här erbjuds läckerheter som ost, skaldjur, cider och calvados. I Loiredalen finns världsberömda vackra slott, ett milt ­klimat, fylliga viner och ett uttryck för vad vi kallar ”livets goda”.  Resan ger er rikliga ­tillfällen till förmånliga inköp av viner till goda priser.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1

  Avresa från påstigningsorten.

  Uppehåll för lunch på rest. Laganland. Vi åker över Öresundsbron, tar färjan Rödby-Puttgarden och kommer på kvällen till vårt Hotell i Lübeck.

 • Dag 2: Frukost och middag

  Tidig avresa. Vi passerar Hamburg och kommer snart ut på platta Lüneburger Heide. Lunchpaus. På avstånd avtecknar sig bergsområdet Harz. Snart ser vi silhuetten av Frankfurt am Mains höga centrumbebyggelse och vi viker av väst­erut mot Rhen­dalen och kommer till Rüdesheim. Här bor vi mitt istan och det finns lite tid att njuta av atmosfären. Vi bor så pass centrat att utanför dörren ligger ortens mest kända gata – Drosselgasse med de många vinstugorna!

  Frukost och middag
 • Dag 3: Frukost

  Idag tar vi sikte på Frankrike och Champagnestaden Reims. En historisk stad med anor från romartiden, Katedral från 900 talet. I Reims finns flera av dom kända champagnemärkena.

  Frukost
 • Dag 4: frukost och middag

  Vi börjar dagen med ett besök hos Mumm Champagnetillverkare – visning och provsmakning. Tillfälle till inköp. Resan fortsätter via Amiens, Le Havre och Honfleur. Vi hamnar i Calvadosens hemland. Efter besök hos den kända calvados producenten Christian Drouin når vi Caen i Normandie – grundlagt av vikingar på 800-talet – ett grönt, frodigt landskap med kor, äppelträdgårdar, cider, calvados, ostar och herrgårdar. Caen förknippas med Wilhelm Erövraren. Bl.a. grundades slottet och de två klosterkyrkorna på 1000-talet av honom. Han förknippas även med slaget vid Hastings i England 1066, vilket lade grunden till ­nuvarande Stor­britannien. Här bor vi två nätter.

 • Dag 5: Frukost - Utflyktsdag

  Avresa 08.00. kring temat Dagen D - 6 juni 1944.

  Det är i år 80 år sedan den stora och helt avgörande bedriften ägde rum längs Normandiestränderna och var början till slutet av 2a Världskriget.

  Vi lämnar Caen och börjar dagen med ett besök i Bayrux, tittar vi på Bayeuxtapeten. Vi åker vidare till på invasionsstränderna i Arromanches les Bains, museet som berättar om den konstgjorda hamnen.

  Eftermiddagen fortsätter vi med att se bland annat Amerikanska kyrkogården, och Omaha beach. Dagens rundtur avslutas vid berömda Pegasus Brigde, med det första ”befriade” värdshuset i Normandie juni 1944!

  Åter till Caen och middag på egen hand. Här rekommenderas att äta något från havet, t.ex. musslor.
  Väljer du att stanna i Caen har du dagen fri för egna äventyr.

  Frukost - Utflyktsdag
 • Dag 6: frukost och middag

  Avresa 08.00 Resan fortsätter därefter söderut till Loiredalen. Snart är vi i Tours i området Touraine, Detta är hjärtat av Loiredalen. Tours gamla stadsdel är full av smala gat­or med vackra korsvirkeshus. Innan vi kommer fran till Tours stannar vi till i Samour, på vingården Bouvet-Ladubay. För visning och provning av deras viner. Vi bor centralt inne i Tours med fina promenadstråk nära hotellet.

  frukost och middag
 • Dag 7: Frukost

  Vi åker sydväst mot Beaune. Vi ska bekanta oss med distriktet Borgogne. Dagen börjar med ett besök i Chablis. En god Chablis som utan tvekan är ett av de mest populära vita vinerna i världen. I den nordligaste delen av Bourgogne ligger vinregionen Chablis. Här har man odlat vin sedan 1200-talet när de katolska cisterciensermunkarna kom till regionen. Vi gör ett besök på vingården Jean-Marc Brocard för visning och provar deras viner. Vi åker in till Beaune och vårt centrat belägna hotell precis utanför stadsmuren. Här finns gott om restauranger för att äta en god middag på egen hand.

  Frukost
 • Dag 8: Frukost och middag

  Vi börjar dagen med att åka på ”Route du Vin d`Alsace” genom idylliska vinorter. I Alsace görs mestadels vita viner och mousserande viner s.k. Crémant. Dagen kommer att ägnas vinvägen. Vi åker självklart till vår favoritvinfirma Fernand Engel i Rorschwihr för provning och inköp. Ett stopp i Riquewihr, en mysig vacker stad där mycket kretsar kring vin men även andra varor som t.ex. ostar. Kvällen tillbringas inne i gamla stan i Colmar, middag på egen hand där du kanske prövar någon lokal mat som choucroute, la matelote du Rhin, le coq au riesling, le pain d’épices och Kougelhopf.

  Frukost och middag
 • Dag 9: Frukost och middag

  Vi åker snabbt norrut och vi ser naturen ändra karaktär. Vi följer Fransktyska gränsen norrut innan vi viker in mot tyskland och färdas på snabba vägar. Frankfurt, Kassel, Göttingen och Hannover passeras innan vi når dagens slutmål Hamburg, lunch och fikastopp längs med vägen.

 • Dag 10: Frukost

  Tidig Avresa. Färja Puttgarden–Rödby till Danmark. Vi passerar Köpenhamn, färja Helsingör-Helsingborg och gör matuppehåll i Ljungby på restaurang Lagan. Åter till hemorten på kvällen.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Stockholm Cityterminalen 05:45
Strängnäs Järnvägsstaion, Anslutning till Enköping 06:00
Uppsala Resecentrum Stationsgatan hpl E3 06:00
Bålsta Busstation, anslutning till Enköping 06:15
Enköping Gustav Adolfs Plan/ Källgatan 21 06:45
Eskilstuna Bussterminal, anslutning till Köping/Arboga 07:00
Västerås Busstationen, hpl I 07:15
Kungsör Torget, anslutning till Köping/Arboga 07:35
Hallstahammar OKQ8 rondellen 07:35
Köping Gamla taxi/hpl Båtbussarna 07:55
Arboga E18 Dinners 08:30
Örebro Resecentrum hpl A 09:15
Malmö Ikea Malmö (OBS ca passertid) 15:45

Tillval och tillägg

Utflykter och tillval

 • Utflyktsdag Dagen D - 6 juni 1944
  Utflyktsdag Dagen D - 6 juni 1944 Vi lämnar Caen och börjar dagen med ett besök i Bayrux, tittar vi på Bayeuxtapeten. Vi åker vidare till på invasionsstränderna i Arromanches les Bains, museet som berättar om den konstgjorda hamnen.

  Eftermiddagen fortsätter vi med att se bland annat Amerikanska kyrkogården, och Omaha beach. Dagens rundtur avslutas vid berömda Pegasus Brigde, med det första ”befriade” värdshuset i Normandie juni 1944! Bussen tar oss åter till hotellet i god tid för middag på egen hand.

  Pris: 350:-

Rumsval och övrigt

 • Dubbelrum 0:-
 • Dubbelrum med två sängar 0:-
 • Enkelrum 3 750:-

Avgångar & priser

AvresaDestinationLediga platserFrån pris
12/9-2024 torsdagFrankrike kultur mat och dryck
internet bokningsrabatt 50 kr
Mer än 815 990:-Boka