Avresa 30 Augusti. Det finns en handfull faktorer som bidrar till Pfalzvinernas storhet. Vi börjar med den geografiska belägenheten. Pfalz är en nordlig fortsättning på franska Alsace. De franska Vogeserna övergår till Haardtbergen som reser sig i väster och skyddar vinodlingarna. Bergen ger även bra sluttningar och här finns de bästa lägena. Ekskogarna bidrar med virke för tillverkning av träfat för lagring. Klimatet är mycket gynnsamt för vinodling och med 1 800 soltimmar per år finns här ett varmt, nästan medelhavslikt klimat. När man ser att det odlas mandel, fikon, citrusfrukter, oliver och persikor är det inte svårt att förstå att regionen kallas för ”Tysklands Toscana”. Vi åker äver till Moseldalen, känd för sina spektakulära branta sluttningar, slingrande flod och världsklassviner, särskilt eleganta och mineralrika Rieslings. Vi kommer även att besöka Ahr som är en liten men betydelsefull vinregion i västra Tyskland, känd för sina utsökta rödviner, särskilt de eleganta och nyansrika Spätburgunder. Regionen sträcker sig längs den slingrande floden med samma namn.