Skip to main content

25-27 maj åker Skoklosters Slotts Vänner till Riga

Kära Skokloster Vänner

Vad sägs om en helg i Lettlands huvudstad Riga? En gång den största staden i det svenska östersjöväldet. Riga var en mycket viktig plats för handel, administration och försvar. Vi kommer att uppleva staden med dess skatter men även en del av Lettland som är väldigt charmig med mycket kultur och historia.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: middag

  Lördag 25/5 samlas vi på Arlanda och flyger 8.05 med Baltic Air direkt till Riga och landar efter knappt 60 min flygtid. Klockan är då 10.00 i Lettland. På flygplatsen möter oss vår lokala guide som är med oss i 3 dagar.
  Med buss åker vi sedan norrut till Cesis. På den svenska tiden hette staden Wenden och var en viktig svensk administrations stad. Här finns en imponerande slottsruin från Tyska Ordens slott på 1200-talet, och även ett senare slott från 1700-talet.
  Efter en promenad genom den pittoreska staden och besök på slotten, så åker vi vidare till herrgården Ungurmuiza från 1730-talet för att äta lunch. Herrgården med sin park och övriga byggnader, höga träd och mossbelupna stigar förflyttar oss tillbaka i tiden. Vi åker vidare till Gaujas nationalpark där både Turaida och Sigulda ligger. Den sistnämnda staden var planerad som plats för rodeltävlingarna i en eventuell svensk OS-satsning.
  Sent på eftermiddagen åker vi tillbaka till Riga och checkar in på vårt hotell. Middag på kvällen.

  middag
 • Dag 2: frukost och middag

  Söndag 26/5 skall vi gå runt i Riga. Vi promenera från hotellet mot Frihetsmonumentet och genom parken där tidigare ringmuren fanns. Gamla stan med sina medeltida gränder och vackra byggnader ger oss en uppfattning av den mäktiga Hansastaden. I slottet nere vid floden Daugava dog Herman Wrangel, Carl Gustafs far, 1643. Idag är det Presidentpalats. Lunch på egen hand. På eftermiddagen går vi upp mot Alberta gatan med sina fantastiska Jugendbyggnader vilka Riga är känt för. Vi avslutar stadsvandringen vid Lettlands Nationalmuseum, en vacker byggnad med spännande konst. Gemensam middag på kvällen.

  frukost och middag
 • Dag 3: frukost

  Måndag 27/5 vi äter en rejäl frukost och checkar sedan ut från hotellet och lastar vårt bagage i bussen som vi har med oss hela dagen. Vi åker rakt västerut mot Tukums och sedan längs en smal kustväg mot Riga-bornas semesterort nr 1 Jurmala. Där äter vi lunch och promenerar runt med fin sekelskiftesbebyggelse och en fantastisk strand. Efter besöket så är det dags att i god tid åka till flygplatsen och vårt flyg som avgår 19.25.
  Vi lämnar Riga och Lettland fyllda av nya intryck och upplevelser och landar på Arlanda vid samma tid som vi startade på.

 • Flyginformation

  Utresa 25/5 BT 102 kl:08.05-10.10
  Hemresa 27/5 BT 109 kl:19.25-19.35