Skip to main content

ABC Vinresa 10 dagar

Avresa 5 Oktober.

Följ med på en 10-dagars bussresa genom några av Frankrikes mest berömda vinregionerAlsace, Bourgogne och Champagne. Vi njuter av fantastiska vinprovningar, pittoreska byar och vackra landskap. Resan bjuder på besök hos noggrant utvalda vingårdar, där vi provar allt från krispiga Alsace-viner och eleganta Bourgogne-viner till exklusiv champagne. Dessutom utforskar vi historiska städer, lokala marknader och charmiga vingårdar längs vägen.

En perfekt resa för vinälskare och livsnjutare – följ med och upplev det bästa av fransk vinkultur!

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1: Middag

    Avresa på morgonen från påstigningsorten. Frukostuppehåll i Arboga. Lunch längs vägen till Göteborg. Avresa 18.45 med Stena Line från Göteborg till Kiel.Här väntar en buffémiddag och kanske lite underhållning innan sängen kallar.

    Middag
  • Dag 2: Frukost och middag

    Efter frukost ankomst till Kiel. Bussen tar oss ut på tyska autobahn och reser snabbt och bekvämt söderut. Vi passerar Hamburg och kommer snart ut på naturområdet Lüneburger Heide. Lunch och fikapauser längs vägen. Vi tar sikte på Frankfurt och en stad söder om den vid namn Darmstadt där vi ska bo över natten. Middag på hotellet.

    Frukost och middag
  • Dag 3: Frukost och middag

    Efter frukost tar vi sikte på Alsace och Frankrike. Vår första stopp idag är i Obernai söder om Stassburg. Här besöker vi den lilla Familjegården Robert Blank med anor från 1700-talet. Gården har 19 ha vinodlingar fördelade på flera exceptionella terroirer, inklusive Schenkenberg på sluttningarna av Obernai, Här får vi en rundvisning och får prova 4 olika viner. På eftermiddagen stannar vi till hos vår favoritgård, Fernand Engel, en familjeägd gård som sedan 2001 har bedrivit ekologisk odling och är idag den största ekologiska vingården i Alsace. De förfogar över 52 hektar, här får vi prova 5-6 olika viner. Vi bor i Colmar 2 nätter och ikväll äter vi en 3-rätters middag i Colmar.

    Frukost och middag
  • Dag 4: Frukost

    Idag börjar vi med att åka till Riquewihr som har anor från 1500-talet och kallas ibland "den pärlan i Alsace" tack vare sin charmiga atmosfär och historiska arkitektur. Staden är klassad som en av Frankrikes "Plus Beaux Villages" (vackraste byar). Här besöker vi Dopff & Irion som är en anrik vingård belägen i Riquewihr. Efter 2a världskriget introducerade de en terroir-fokuserad vinodling, där specifika druvsorter planterades på utvalda jordmåner för att framhäva deras unika egenskaper. Här provar vi 4 sorters vin. Vi turistar och äter lunch i den anrika staden innan vi åker och besöker Fromagerie Haxiare i Lapoutroie, de specialiserar sig på traditionell tillverkning och lagring av Munster AOP-ost, i samarbete med lokala gårdar, särskilt i Vogeserna. Dagen avslutas i Ammerschwihr på Domaine Jean Baptise Adam som odlat vin i över 15 generationer, vilket gör dem till en av de äldsta vinproducenterna i regionen. Rundvisning och vinprovning av deras sortiment. Middag på egen hand i Colmar.

    Frukost
  • Dag 5: Frukost

    Tidig frukost och avresa mot Beaune. Idag ska vi besöka Domaine Armelle et Bernard RION, en familjeägd vingård belägen i Vosne-Romanée, Bourgogne, Här får vi prov 5 av deras utsökta viner men också en tryffelprodukt då gården även har en tryffelodling. Efter provningen åker vi intill Beaune för lunch innan vi går in till Marché aux Vins, en välkänd vinhandlare och provningsanläggning belägen i hjärtat av Beaune mittemot Hospices de Beaune. Inrymd i den historiska Église des Cordeliers från 1400-talet. Här får vi en visning och provning av deras viner och får en inblick i deras unika verksamhet. Vi bor centralt med gångavstånd i till stadskärnan. Här finns gott om restauranger och den klassiska franska grytan Boeuf Bourguignon kan kanske vara lämplig middag.

    Frukost
  • Dag 6: Frukost och middag

    Vi börjar dagen med att besöka Edmond Fallot, en familjeägd senapstillverkare från Bourgogne, grundad 1840. De är kända för traditionell, hantverksmässig dijonsenap. Vi åker vidare till Chablis där vi ska besöka Jean-Marc Brocard, en välrenommerad vinproducent i Chablis, Bourgogne, känd för sina ekologiska och biodynamiska viner, särskilt sina eleganta och mineralrika Chablis-viner från Chardonnay-druvor. Här får vi en visning och provar 5 viner. På kvällen kommer vi till vårt hotell i Epernay, en charmig stad i Champagne, Frankrike, känd som centrum för sin champagneproduktion. Här ligger många berömda champagnehus, och staden är en viktig del av champagnevägen. Här vi bor 2 nätter. Middag på kvällen.

    Frukost och middag
  • Dag 7: Frukost

    Vi börjar dagen med en Flodkryssning på floden Marne, den tar ca 1,5h. Vi besöker två Champangne-producenter idag och den första är Pierre Bobillard i Hautvillers, känd för sina högkvalitativa champagner. Vingården fokuserar på traditionella metoder och noggrant utvalda druvor för att skapa exceptionella viner. På eftermiddagen blir det provning och visning på Champagne Charles Mignon i Epernay, en prestigefylld champagneproducent i Épernay, känd för sina eleganta, fruktiga champagner. Vingården fokuserar på kvalitet och använder både traditionella och innovativa vinframställningstekniker. Middag på egen hand i staden.

  • Dag 8: Frukost och middag

    Vi lämnar Epernay och åker till Reims också känd för sina Champagnehus men även sin historia, här finns bl.a. den imponerande gotiska katedralen Notre-Dame de Reims. Tid ges för att se staden innan vi åker vidare och lämnar Frankrike för denna gång. Målet idag är Hamm i Tyskland där vi bor över natten.

  • Dag 9: Frukost och middag

    Efter frukost packar vi bussen och åker vidare mot norra Tyskland. Vi stannar för lunch och fika längs vägen. På eftermiddagen kommer vi till Kiel. Om det finns tid över tar vi en promenad upp i Kiel stad och turistar lite innan vi går ombord på Stena lines fartyg. Ombord väntar en utmärkt buffémiddag och kanske lite underhållning under kvällen innan sängen kallar.

    Frukost och middag
  • Dag 10: Frukost

    Sista morgonen - med frukost ombord som vi äter på väg in mot Göteborgs hamn. Väl framme så tar vi sikte på Falköping och Falbygdens Osteria, här finner ni mer än 150 sorters ost. Här trängs deras lagrade specialiteter som Wästgöta starkost, Morfars Brännvinsost och Whiskycheddar, med importerade delikatessostar och ost från små lokala producenter. Vid sidan av osten erbjuder de ett brett sortiment av andra delikatesser. Kex, marmelader, charkprodukter, inläggningar, oljor, the …., ja det finns mycket att välja på. Här får vi tid att provsmaka och även köpa hem lite av deras godsaker.
    Vi stannar för lunch längs vägen innan vi återkommer till hemorten på kvällen efter en resa i tre fantastiska vindistrikt.

    Frukost

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Stockholm Cityterminalen 07:45
Uppsala Resecentrum Stationsgatan hpl E3 08:00
Strängnäs Järnvägsstation, Anslutning till Enköping/Arboga 08:00
Bålsta Busstation, anslutning till Enköping 08:20
Enköping Gustav Adolfs Plan/ Källgatan 21 08:45
Västerås Busstationen, hpl I 09:15
Eskilstuna Bussterminal, anslutning till Köping/Arboga 09:30
Hallstahammar OK, rondellen 09:35
Köping Gamla taxi/hpl Båtbussarna 09:55
Kungsör Torget, anslutning till Köping/Arboga 10:00
Arboga Rasta Arboga/Ekbacken 10:15
Arboga Arboga Station, hpl A 10:50
Örebro Resecentrum V. Järnvägsgatan, hpl X 11:25
Laxå INGO, E20 rondellen 12:15
Göteborg Stena Line Tysklandsterminalen 16:00

Tillval och tillägg

Rumsval och övrigt

  • Dubbelrum med två sängar/dubbelhytt insides, 0:-
  • Dubbelrum/dubbelhytt insides 0:-
  • Dubbelrum/dubbelhytt utsides 220:-
  • Enkelrum/enkelhytt insides 4 400:-

Avgångar & priser

AvresaDestinationLediga platserFrån pris
5/10-2025 söndagABC Vinresa Alcace-Bourgogne-Champagne
boka tidigt rabatt före 30 april 500kr/P
Mer än 818 990:-Boka