Skip to main content

Midnattssol Lofoten - Lappland

Fullbokad. Avresa 17/6, Lofoten är Nordnorge från sin mest äventyrliga sida. Höga fjäll som sträcker sig ut mot havet, fjordar mellan de mest fantastiska bergsklippor, ljusa stränder och gröna marker. Under knappt två månader lyser midnattsolen i väster. Följ med till Norges kanske mest fascinerande landskap. Lofoten är en grupp av öar som har fått sitt namn för att det liknar tassen på ett lodjur. Under resan kommer vi bland annat att besöka Silvermuseet i Arjeplog, Saltstraumen med sitt kraftiga tidvatten, Bodö, Fiskelägeret i Nusfjord, Lofotsmuseet och lofotsakvariet. Efter dagarna ute på Lofoten åker vi via Riksgänsen, Abisko till Kiruna där vi besöker Jukkasjärvi Ishotell. På väg från Kiruna stannar vi till i Jokkmokk, och Jokkmokks Tenn innan vi åker vidare söderut till björkarnas stad, Umeå.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Middag

  Avresa från påstigningsorten på morgonen genom Mälardalen och Uppland. Vidare utefter kusten förbi Gävle. Vi lämnar kusten och åker via Hälsingland till Jämtland och ”storsjöbygden”. Ankomst till Östersund och Vårt ”Hotell Östersund” på Prästgatan - stadens stora affärsgata. Gemensam middag på hotellet.

  Middag
 • Dag 2: Frukost och middag

  Vi åker inlandsvägen via Strömsund och Dorotea till Vilhelmina, här vi gör lunchuppehåll. Besök på Sameslöjdgalleriet och sameslöjdaren Sven Åke Risfjälls utställning och försäljning av traditionellt sydsamiska produkter. Ankomst till Arvidsjaur och vårt hotell Laponia 17.00

  Frukost och middag
 • Dag 3: Frukost, lunch och middag

  Vi lämnar Arvidsjaur och far mot Arjeplog och dagens första stopp Silvermuseet. Där får vi en inblick i ortens, samernas och nybyggarnas historia. Museet skapades av Einar Wallquist, som under fyrtio år var provinsialläkare i Arjeplog. Vi åker vidare mot Norge, stopp för lunch i Vuoggatjålme, vid foten av fjällvärden. Efter lunch åker vi mot Bodö. Vägen vi åker på kallas Silvervägen. Namnet syftar på de transporter av silvermalm och blymalm som gick från Nasafjäll silververk (1635–1659 och 1770–1810) till en hamn vid Bottenviken. Oftast var det Piteå eller Kåge som användes som uthamn. Malmen transporterades vintertid över främst sjöar och myrar av samer med rendragna ackjor. Innan vi kommer fram till Bodö passerar vi Saltstraumen, världens starkaste malström - ett naturfenomen som skapas av tidvattnet och dess olika nivåer! Ankomst hotell i Bodö. Sevärt här är bl a Bodö Domkyrka med känd glasmålning. Så här långt norrut går solen aldrig ner under sommarnätterna.

  Frukost, lunch och middag
 • Dag 4: Frukost och middag

  Idag blir det tidig revelj. Vår färja över avgår 07.30, vi får med oss vår frukost till färjan som tar oss till Mosknes på Lofoten. Nu väntar en tvådagarsvistelse bland Lofotenöarna och huvudorten Svolvaer. Lofotens centralort är administrationscentrum i Vågan kommun i Nordland, känd som ”huvudstad” på Lofoten. Idag njuter vi av den yttre delen av Lofotenöarna, vi upplever, havet, fiskelägerna med sina fiskebodar och fantastisk natur. Glöm inte kameran! Vi bor på Thon Hotel Lofoten.

  Frukost och middag
 • Dag 5: Frukost och middag

  Avresa 08.00. Idag använder vi förmiddagen på Lofotsmuseet och Lofotsakvariet. Efter lunch lämnar vi Svolvaer och åker på vackra vägar mot Narvik-staden, som är utlastningshamn för malmbanan från Kiruna. Övernattning på Quality hotel Grand Royal

  Frukost och middag
 • Dag 6: Frukost, lunch och middag

  Avresa 08.00. Vi lämnar nu Narvik och passerar snart Riksgränsen, vi kommer till Abisko nationalpark. Här finner du den fjällbjörksklädda Abiskodalen och det vackra och lättillgängliga fjället Njullá, mest känt för sin blomsterrikedom. Färden går vidare mot Kiruna och kommer till Jukkasjärvi. Vi börjar med lunch innan visning av Jukkasjärvi Ishotell. Efter visningen gör vi ett kort stopp vid Jukkasjärvi kyrka innan vi åker in till Kiruna och ser lite av staden som flyttar. Vi åker vidare till vårt hotell i Gällivare.

  Frukost, lunch och middag
 • Dag 7: Frukost och middag

  Avresa 08.00. Vi lämnar Gällivare och börjar vår färd söderut. Vårt första stopp blir Jokkmokks Tenn, sedan åker vi vidare till Storforsen med lunchstopp innan vi åker vidare mot Piteå där vi kommer ut på E4 an och sista biten förbi björkarnas stad Umeå, på väg mot Örnsköldsvik där vi bor vår sista natt på denna resa.

 • Dag 8: Frukost

  Avresa 08.00. Vi kör söderut på E4, vi stannar för busskaffe vid Höga Kusten Bron. Sundsvall och Gävle passeras. Lunch­uppehåll efter vägen. Åter till hemorten framåt kvällningen.

  Frukost